A font árfolyama jelenleg az elmúlt egy év legmagasabb pontján áll a dollárhoz viszonyítva. Az eddigi zuhanása kissé megállt augusztus folyamján, sőt enyhén emelkedni kezdett – bár még így is nagyon messze van a Brexit-szavazás előtti árfolyamtól.

Reggel a sterling 1,33 dollárt és 1,12 eurót ért, ezzel az utóbbi időkhöz képest javított a helyzetén. Emellett azonban a Bank of England előzetes becsléseivel és várakozásaival ellentétben nem 2%-ra, hanem 2,9%-ra nőtt az infláció. A maginfláció (ebben csak az üzemanyag és az élelmiszerárakat nézik) is 2,4%-ról 2,7%-ra emelkedett. Most minden szem a bankra szegeződik tehát, hogy a döntéshozók milyen ítéletet hoznak a kamatlábak emelése kapcsán.

A jelenlegi pénzügyi helyzetben ugyanis előfordulhat, hogy a vártnál hamarabb fogják emelni a hitelek kamatlábait. Erről hamarosan a Bank kilenc tagból álló legfelsőbb döntéshozó tanácsa hoz ítéletet, akik előzetesen figyelmeztettek, hogy a magas infláció iránti toleranciájuk rugalmas, ám de nem végtelen, főleg ha a gazdaság jelenlegi gyengülését nézzük.

„Arra számítunk, hogy most még 7 – 2 arányban megszavazzuk a kamatlábak változatlanságát. Azonban a munkanélküliség alacsonyabb most, mint 2016 elején volt. Így az emelés esélye jelenleg nem nulla, és egyre nő” – mondta a Bank of America képviselője. „Emellett várhatóan a Brexit körüli bizonytalanságok miatt továbbra sem enyhülnek majd az infláció körüli aggodalmak, és várhatóan a kamatlábak növekedése is terítéken marad.”

forint font árfolyama

Az inflációhoz augusztusban leginkább a ruházati cikkek és az üzemanyag ára járult hozzá, mindkettő a magasabb importárak miatt emelkedett meg. Azt is érdemes hozzátenni, hogy az infláció továbbra is gyorsabb ütemben nő, mint a bérek, így a családok továbbra is számíthatnak arra, hogy nehezebb lesz boldogulniuk, mint korábban.

A font a múlt nyári Brexit szavazás óta folyamatosan gyengül, jelenleg is 10%-kal ér kevesebbet ér a dollárral szemben, mint tavaly júniusban. Ahhoz is egyre közelebb kerül, hogy egyenértékű legyen az euróval, bár ez inkább annak köszönhető, hogy az Unió valutája nagyon erős az utóbbi időben.

A forinttal szemben is kicsit javított helyzetén a font – bár még mindig nincs közelében sem a régi, másfél évvel ezelőtti önmagához, amikor közel 450 forintot ért. Míg augusztus végén még 327 Ft volt az MNB szerint a középárfolyam, addig jelenleg 341 forintra emelkedett, ami jó előjel lehet és az angliai magyarok is kicsit fellélegezhetnek. Főleg azok, akik rendszeresen utalnak haza pénzt családnak, vagy hiteltörlesztés céljából.    Forrás Hirdetőknek: [email protected]