Figyelem! Újabb csalással próbálják megszerezni az adófizetők bankszámla adatait Nagy-Britanniában a £150-os adó-visszatérítést ígérve 1

A csalók az elmondások alapján telefonon hívják fel az embereket, és a banki adataikat kérik, hogy átutalhassák a kormány által ígért 150 GBP-os energiaszámla visszatérítését – figyelmeztettek a helyi önkormányzatok.

Figyelem! Újabb csalással próbálják megszerezni az adófizetők bankszámla adatait Nagy-Britanniában a £150-os adó-visszatérítést ígérve 3

Rishi Sunak pénzügyminiszter még februárban jelentette be az A-tól D-ig terjedő önkormányzati adósávba tartozó lakások számára a visszatérítést, hogy segítsen az embereknek megbirkózni a megélhetési költségek gyors emelkedése okozta válsággal.

A Helyi Önkormányzati Szövetség (LGA) arra kérte az embereket, hogy legyenek figyelmesek és óvatosak és vigyázzanak a csalókkal, és semmiképp ne adjanak ki személyes adatokat. Hangsúlyozták emellett, hogy a helyi önkormányzatok soha semmilyen körülmények közt nem kérnek banki adatokat telefonon keresztül senkitől.

„Aki váratlanul kap egy SMS-t, e-mailt vagy telefonhívást, amelyben tájékoztatást vagy fizetést kérnek tőle, ne adjon ki személyes adatokat, beleértve a banki adatokat, ne kattintson semmilyen hivatkozásra, és ne válaszoljon semmiféle kérdésre mindaddig, amíg meg nem bizonyosodik a cég hitelességéről.” – mondta az LGA.

Azoknak a támogatásra jogosult háztartásoknak Angliában, amelyek direct debittel fizetik az önkormányzati adót (council tax), a visszatérítést közvetlenül a bankszámlájukra kell majd megkapniuk. A kormány azt javasolta az embereknek, hogy ha csak tehetik, hozzanak létre direct debitet, és az LGA pedig azt is hozzátette, hogy azoknak, akik nem ezzel a módszerrel fizetik a council tax-ot, levelet küldenek majd az igénylés pontos részleteivel.

A Covid-járvány idején sajnos jelentős mértékben megszaporodtak az ehhez hasonló országos méretű csalások, beleértve például azt is, amikor a HM Revenue and Customs nevében ígérgettek pénzt, hogy támogassák az embereket a lockdown alatt, de olyan is volt, hogy a csalók azt ajánlották fel az embereknek, hogy egy előre kifizetett összeg ellenében oltásra tudnak időpontot foglalni.

Mohan Iyengar, az LGA Safer and Stronger Communities Board alelnöke elmondta, hogy az önkormányzatok most azon dolgoznak, hogy a lakosok a lehető leghamarabb megkapják az energiaszámla visszatérítést.

Majd hozzátette: “A bűnözők azonban egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak, és egyre agresszívabban próbálják kihasználni az emberek pénzügyi aggodalmait, és ennek eredményeként sok ilyen csalás sokak számára első benyomásra hihetőnek tűnik.”

A (vélhetően) csalók által küldött szöveges üzeneteket a 7726-os számra, a telefonszolgáltatók által biztosított ingyenes telefonos szolgáltatásra továbbítva lehet bejelentheti. A potenciális csalásokat ezen felül az Action Fraud felé is be lehet jelenteni. Mindenkit arra kérünk, hogy legyen nagyon óvatos az ilyen és ehhez hasonló gyanús szituációkban, és továbbítsa ezt a figyelmeztetést az ismerőseinek, hogy másokat se tudjanak becsapni, és senkit se érjen készületlenül egy ilyen hívás vagy üzenet.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után