Feltételezhetően öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Liverpoolban, Angliában egy kórház előtt 1

Rendőrségi kordonok vannak felállítva Merseyside egyes részein, miután egy autó felrobbant a Liverpool Women’s Hospital nevű kórház előtt, röviddel azelőtt, hogy elkezdődött volna a vasárnapi megemlékezés alkalmából tartott kétperces néma csend. A terrorelhárítás emberei már megkezdték a nyomozást, és több embert is letartóztattak az incidens kapcsán.

Feltételezhetően öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Liverpoolban, Angliában egy kórház előtt 3

Mi az amit eddig tudni lehet…

A Merseyside-i rendőrséget GMT 10:59-kor értesítették a liverpooli női kórháznál történt robbanás kapcsán. Egy taxi egy utast – egy férfit – szállított a kórházhoz, és nem sokkal később felrobbant. Az utast, akit a helyszínen halottnak nyilvánítottak, hivatalosan még nem azonosítottak. A taxisofőrt kórházba szállították, állapota a legfrissebb értesülések szerint stabil. A helyszínre rendőröket, tűzoltókat és egy bomba szakértő egységet is kiküldtek.

Feltételezhetően öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Liverpoolban, Angliában egy kórház előtt 4

Nick Aldworth, a terrorelhárítás korábbi koordinátora azt mondta, hogy a nyomozók arra fognak összpontosítani, hogy mi történt a jármű belsejében. “Megvizsgálják, milyen károk keletkeztek, és megpróbálják felmérni, mi okozhatta a robbanást. Azt kell mondanom, hogy a látottak alapján nagyon kevés a robbanás okozta kár – sok a tűz, de nagyon csekély a robbanás okozta kár. Tehát bármi is volt abban a járműben, vagy nem működött rendeltetés szerűen, vagy csak egy gyújtószerkezet volt. ” – mondta a Todaynek.

A robbanás pillanatáról most már egy videofelvétel is előkerült.

Feltételezhetően öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Liverpoolban, Angliában egy kórház előtt 5

Körülbelül két órával később a Rutland Avenue-n, a Sefton Park közelében és Kensington közelében lévő ingatlanoknál fegyveres rendőrök hatoltak be két épületbe és tartóztattak le összesen 3 férfit, egy 21, egy 26 és egy 29 éveset.

Az első razzia 13:00 körül történt a Rutland Avenue-n – nagyjából 1 kilométerre a kórháztól. A másodikra a Sutcliffe Street és a szomszédos Boaler Street környékén – körülbelül egy mérföldre a kórháztól – egy órával később, 14:00 körül került sor.

Feltételezhetően öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Liverpoolban, Angliában egy kórház előtt 6

Carl Bessant, akinek élettársa épp nem rég szült, bent volt a kórházban a robbanás idején. “A páromat nagyon megrázta, hogy őszinte legyek” – mondta.

“Annyira közel voltunk, és ő épp etette a babát, amikor az egész történt. Hangos dörrenést hallottunk, és azonnal kinéztünk az ablakon. Láttuk, ahogy az autó kigyullad, és valaki kiugrik belőle ordítva. Egy másik személy pedig bent maradt a kocsiban. A kórházat azonnal bezárták, senki sem mehetett se ki, se be, legalább is ezt mondták, de az emberek egy része a hátsó bejáraton távozott.”

Feltételezhetően öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Liverpoolban, Angliában egy kórház előtt 7

A Merseyside-i rendőrség szóvivője a következőket mondta: „Eddig úgy tudjuk, hogy az érintett autó egy taxi volt, amely röviddel a robbanás előtt állt meg a kórháznál. Még mindig folyik a munka és a vizsgálat annak megállapítását illetően, hogy mi is történt pontosan a robbanást megelőzően, és eltarthat egy ideig, mielőtt bármit is hivatalosan megerősíthetünk. Egyelőre nem tudjuk egyértelműen bizonyítani mi okozta a robbanást, de tekintettel a történtekre – óvatosságból – a terrorelhárítás vezeti a nyomozást a merseyside-i rendőrség támogatásával.”

Boris Johnson, brit miniszterelnök a Twitteren ezt írta a történtek kapcsán: „Sajnálattal tölt el a liverpooli szörnyű incidens. Köszönetet szeretnék ugyanakkor mondani a katasztrófavédelem gyors reagálásáért és professzionalizmusáért, a rendőrségnek pedig a nyomozás kapcsán végzett eddigi munkájáért.”   Forrás

(Visited 1 times, 1 visits today)
Megosztás