Felgyorsítják a „vakcina útlevelek” bevezetését Nagy-Britanniában: már májustól szükség lehet rájuk 1

A brit kormány célja, hogy hivatalos, az oltottságot igazoló dokumentummal lásson el mindenkit a szigetországban, akik külföldre szeretnének majd utazni, akár már május 17-től kezdődően.

Felgyorsítják a „vakcina útlevelek” bevezetését Nagy-Britanniában: már májustól szükség lehet rájuk 3

A Telegraph beszámolója szerint egy kormánytisztviselő nemrégiben azt mondta az idegenforgalmi ágazat vezetőinek, hogy: “Az a célunk, hogy az emberek képesek legyenek igazolni oltási státuszukat, mire a nemzetközi utazás újraindul, azokban az országokban, ahol megkövetelik azt.”

Jelenleg az Egyesült Királyságból tilos külföldre utazni nyaralási, vagy rokonlátogatási céllal, de a miniszterek azt remélik, hogy hamarosan feloldhatják a tilalmat és május 17-től újra engedélyezhetik a külföldi utazásokat mindenki számára. A tervet alig 26 nappal a nemzetközi utazások várható újraindulása előtt hozták nyilvánosságra.

Sok nemzet jelezte már előre, hogy amennyiben valaki rendelkezni fog valamiféle hivatalos igazolással az oltottságot illetően, vagy arra vonatkozóan, hogy nem fertőző, az lehetővé teszi, vagy megkönnyíti a beutazást az adott ország területére.

A turisztikai ipar sürgősségi reagálási csoportját a VisitBritain működteti, amely az Egyesült Királyságba irányuló beutazó turizmust népszerűsíti, és magában foglalja a „legfontosabb idegenforgalmi ágazati szövetségeket és szervezeteket, valamint az érintett kormányzati szerveket”. A vakcina útlevelek bevezetésének felgyorsítására vonatkozó tervet a határ újranyitásának megbeszélése során vázolták fel.

A DfT szóvivője a The Independentnek megerősítette: „Jelenleg egy olyan megoldáson dolgozunk, amely lehetővé teszi a Nagy-Britanniában élő lakosok számára, hogy más országoknak igazolni tudják a Covid-19 státuszukat, beleértve az oltási státuszukat is. Ezen terv megvalósítása jelenleg prioritást élvez, és azon vagyunk, hogy olyan hamar készen legyünk vele, amilyen hamar csak lehetséges.”

Az Egyesült Királyság kormánya már 2020 novemberében felismerte, hogy valamilyen oltási útlevélre szükség lesz a későbbiekben. Ezen a téren azonban mostanáig előrelépésnek szinte semmi jele sem volt azóta. Mindössze annyi történt, hogy az oltási programért felelős miniszter, Nadhim Zahawi februárban azt tanácsolta mindenkinek, aki utazni készül, hogy a háziorvosuktól szerezzenek igazolást az oltásról.

Sajnos azonban az “oltási útlevél” nemzetközileg is elfogadott formájának előállítása, amely még biztonságos is, és nem hamisítható, egyelőre kihívást jelentő feladatnak bizonyul az Egyesült Királyság és a világ többi része számára is.        Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után