Ezen megy a vita az EU és a britek közt, ezen múlik , hogy lesz-e megállapodás 1

A tíz hónapja tartó, a szabadkereskedelmi megállapodásról folytatott tárgyalások után az Egyesült Királyság és az EU közötti különbségek három kulcskérdés köré összpontosulnak.

Ezen megy a vita az EU és a britek közt, ezen múlik , hogy lesz-e megállapodás 3

A megállapodás nagy részéről viszonylag korán meg tudtak egyezni a felek, a Brexit hivatalos január 31-i időpontját követően. Azonban az egyenlő versenyfeltételek, a kormányzás és a halak terén nem volt ilyen könnyű konszenzusra jutni. Olyannyira nem, hogy minden egyes tárgyalási forduló után csak azt ismételgetik azóta is, hogy „továbbra is jelentős eltérések vannak”. Tehát melyek azok a kérdések, amelyek miatt a kereskedelmi megállapodást olyan nehéz véglegesíteni?

Egyenlő versenyfeltételek:

Ez arról szól, hogy Brüsszel szeretné a Csatorna mindkét oldalán az üzleti tevékenységeket szabályozó közös szabályok és normák fenntartását. Az EU egységes piacának alapelve, hogy a tagállamok ugyanazokat a szabálykönyveket tartják be olyan területeken, mint a munkahelyi jogok, a környezetvédelmi előírások és az adózás. És szigorú korlátok vannak az úgynevezett „állami támogatásokra”, vagy a vállalatoknak vagy ipari szektoroknak nyújtott állami támogatásokra.

Ez megakadályozza, hogy egy ország versenyelőnyt szerezzen vállalkozásai számára, mivel lehetővé teszi számukra, hogy alacsonyabb színvonalon működjenek, ami olcsóbbá teszi termékeiket. Annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság december 31-e után már nem lesz része az egységes piacnak, Brüsszel ragaszkodik ahhoz, hogy a Boris Johnson által követelt, nulla vámtarifa , nulla kvótás megállapodás csak akkor megvalósítható, ha a brit oldal is ugyanazokat a standardokat állítja fel szabványok tekintetében.

Ez viszont ellentmond Boris Johnson és a Brexitpártiak alapvető gondolatának, ugyanis az ú elképzelésük szerint pont az lenne a lényege a britek függetlenné válásának, hogy Nagy-Britannia felállíthatja végre a saját szabályait, standardjait. Az ellentétek pedig tovább éleződtek azon, hogy az EU azt is szeretné, hogy ha ők változtatnak valamin, akkor egyfajta dinamikus kiegyenlítődésnek kéne lennie, vagyis a másik félnek le kellene követnie a változásokat, akár tetszik akár nem.

Kormányzás:

A tavalyi kilépési megállapodás során független választottbírói testületet hoztak létre a szabályok minden állítólagos megsértésének mérlegelésére, és az uniós jogi kérdéseket pedig az Európai Bíróság elé kell terjeszteni. Az EU úgy érvelt, hogy hasonló vitarendezést kellene bevezetni a kereskedelmi viták esetén is. Nagy-Britannia ragaszkodik ahhoz, hogy az EB-nek ne legyen ilyen hatásköre, és azzal érvelt, hogy minden vitarendezési mechanizmusnak tiszteletben kell tartania az EU és az Egyesült Királyság jogrendszereinek autonómiáját.

Halak:

A halászat és a halfeldolgozás együttesen az Egyesült Királyság gazdaságának csak 0,2 százalékát képviseli, de az ipar kulcsfontosságú kérdéssé vált a Brexitpártiak számára, ami nagyon megnehezítette a miniszterelnök dolgát. A kérdés annál érzékenyebb, mert sok halászkikötő pontosan olyan „elmaradt” város, amelynek a Brexit ígért gazdasági fellendülést. Nagy-Britannia halászati ​​ipara drámai módon zsugorodott az 1973-as EU-csatlakozás óta, részben olyan kvóták miatt, amelyek a külföldi hajók számára hozzáférést biztosítottak az Egyesült Királyság vizein folytatható halászathoz, így csökkentve a britek által kifogható halak mennyiségét.

Az uniós hajók jelenleg körülbelül 600 millió font értékű halat – a teljes kifogható mennyiség több mint 60 százalékát – fognak az Egyesült Királyság vizein évente. Franciaország, Hollandia és Dánia flottája egyenként több halat halászik a brit vizekből, mint maga az Egyesült Királyság. Brüsszel hosszú távon meg akarja tartani a rögzített kvótákat. Nagy-Britannia álláspontja az, hogy független lesz, és teljes kontrollja a saját vizei felett a Brexit átmeneti időszaka után, és szeretne éves tárgyalásokat folytatni a hozzáférési jogokról az EU-val, hasonlóan Norvégiához.       Forrás

Megosztás