EUs munkavállalók ezrei hagyták el a vendéglátóipari munkákat Nagy-Britanniában 1

Több mint 90 ezer munkavállaló hagyta el az Egyesült Királyság vendéglátóipari ágazatát az elmúlt egy évben – derült ki egy nemrégiben közzétett jelentésből.

EUs munkavállalók ezrei hagyták el a vendéglátóipari munkákat Nagy-Britanniában 2

A Brexit és a koronavírus járvány miatt sok uniós vendéglátó -ipari dolgozó vagy maga döntött az ország elhagyása mellett, vagy a vízum és egyéb bevándorlási szabályok változása miatt arra kényszerült, hogy elhagyja a szigetországot. Mások egyszerűen otthagyták a munkájukat, hogy máshol próbáljanak szerencsét, és voltak olyanok is akiknek a munkahelyük szűnt meg mivel az éttermek, bárok és egyéb vendéglátóhelyek közül sokat bezártak a lockdownok miatt.

A legfrissebb adatok szerint egyre több brit vállal munkát a vendéglátásban. A Caterer.com jelentése szerint 10-ből hat vendéglátásban tevékenykedő munkáltató arról számol be, hogy soha nem jelentkezett még hozzájuk ennyi brit munkavállaló. Az állásportál kimutatása szerint a betöltendő munkahelyek száma a szektorban 342 százalékkal nőtt a vendéglátóhelyek újbóli megnyitása óta. Csak az ő weboldalukon legalább 28 ezer betöltendő pozíció található.

A jelentés arra is rávilágít, hogy egyes területeket különösen súlyosan érint az uniós munkavállalók elvesztése. A becslések szerint a járvány előtt a londoni vendéglátósok 75 százaléka az EU területéről származó személy volt.

Kathy Dyball, a Caterer.com marketingmenedzsere elmondta, hogy bár „biztató”, hogy több brit munkavállaló dolgozik a vendéglátásban, az EUs munkavállalók nélkülözhetetlenek az iparág működéséhez.

„A tehetséges uniós munkavállalók továbbra is az ágazat sikerének kulcsfontosságú szereplői, és mi csatlakozunk az iparág vezetőihez, és arra szólítjuk fel a kormányt, hogy sürgősen könnyítse meg a vendéglátásban dolgozók visszatérését az Egyesült Királyságba. ” – nyilatkozta. Hozzátette, hogy a pandémia és hogy mindenkinek karanténba kell vonulnia, aki Covidossal volt kapcsolatban, csak súlyosbította az iparban tapasztalható munkaerőhiányt.

A Totaljobs nemrégiben készült kimutatása szerint a pultosok átlagos fizetése például évente körülbelül 19 000 font. Az új szakképzett munkavállalói vízumrendszer értelmében azonban az EU-ból és az EU-n kívüli országokból érkezőknek 25.600 font vagy annál magasabb fizetést kell adni. Ez azt jelenti, hogy sok cég nem tud a külföldi munkaerőre támaszkodni.

A múlt hónapban közzétett adatokból kiderült, hogy a brit munkavállalók aránya a vendéglátóiparban 51 százalékra emelkedett, szemben a két évvel ezelőtti 46 százalékkal, és az ágazatban júniusban kezdők durván 67 százaléka brit nemzetiségű volt. Az uniós polgárok aránya az új munkavállalók közt ezzel szemben mindössze 28 százalék volt, míg 2019 januárjában ez az arány még 50% körül mozgott az iparágban.       Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után