Boris Johnson, brit miniszterelnök és a belügyminiszter, Priti Patel a pénteki nap folyamán tervezik nyilvánosságra hozni a bevándorlással kapcsolatos új terveket és jogszabály módosításokat. A legfrissebb hírek szerint csökkenteni fogják az éves elvárt minimális fizetés értékét az országba letelepedni és dolgozni kívánó bevándorlók számára.

A jelenlegi szabályok szerint az EU területén kívülről érkező és Nagy-Britanniában dolgozni kívánó szakképzett dolgozóknak legalább £30,000-os éves fizetést kell, hogy ajánljanak, hogy az országban tartózkodhassanak. A BBC értesülése szerint a pénteki bejelentésben ezt a küszöböt lejjebb fogják vinni, méghozzá £25,600-ra.

Az angliai magyarok és a többi EU állampolgár valamint jövőbeli bevándorló számára ez azért érdekes, mert a Brexit utáni átállási időszak 2020 december 31-én véget ér, és utána a tervek szerint az EU polgárokra is ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, mint az EU-n kívüliekre.

Azok, akiknek kevesebb a fizetésük, illetve amit ajánlanak nekik, a vízum megszerzéséhez szükséges pontozási rendszerben más területeken szerezhetnek majd „extra pontokat”, különösen abban az esetben, ha olyan szaktudással rendelkeznek, amiből Nagy-Britanniában pont hiány van. A vízumhoz szükséges pontozási rendszerben előnyt fognak élvezni azok, akik kiemelkedő tanulmányi eredményekkel rendelkeznek vagy nagyon jól beszélnek angolul.

A belügyminisztérium azt ígérte, hogy hamarosan nyilvánosságra hozzák a rendszer részleteit, és azt ígérték, hogy az új, brexit utáni bevándorlási rendszer stabilabb és igazságosabb lesz majd.

„Az emberek prioritásait helyezzük majd előtérbe és 2021-től egy pontozásos rendszert vezetünk be, hogy a lehető legokosabb és legtehetségesebb embereket vonzzuk be. Ezzel párhuzamosan pedig a képzetlen munkaerő beáramlását lecsökkentjük, így összességében az országba érkezők száma is várhatóan jelentősen csökkenni fog.”

A múlt hónapban a független migrációs tanácsadó bizottság (MAC) egy sor javaslatot tett arra, hogy a rendszert hogyan lehetne tökéletesíteni. A minimum éves fizetésekre megszabott 30,000-es küszöb csökkentése például azért jó, mert így sokkal könnyebb lesz képzett egészségügyi alkalmazottakat és tanárokat felvenni külföldről.

A miniszterelnök a választási kampánya során többször is kiemelte, hogy az Ausztráliában használt pontrendszerhez hasonlót szeretne bevezetni Nagy-Britanniában, amikor az átállási időszak véget ér. A MAC egyik szóvivője kijelentette, hogy nincs olyan hogy „tökéletes” bevándorlási rendszer, amely a gazdaság különféle részein csak előnyökkel jár, kompromisszumok nélkül. Bármilyen rendszer mellett is dönt végül, a kormánynak sietnie kell, hogy december végére készen álljon annak bevezetésére.       Forrás

FACEBOOK CSOPORTUNK

You May Also Like

Négy ember is eszméletét vesztette a Ryanair Budapestről Nagy-Britanniába tartó járatán

Az egyik a járaton utazó utas azt nyilatkozta, hogy a repülőút maga…

7 éve nem tombolt ilyen vihar Nagy-Britanniában: a Ciara vihar képekben

Az idei év harmadik komoly vihara, a Ciara nevet kapta a meteorológiai…

Acélrácsot kellett felszerelni az egyik angliai gyorsétteremben a pultra, annyira eldurvult a helyzet

A KFC gyorsétteremlánc egyik éttermében a csirkés finomságokat mostantól már egy fémkerítés…

10 fontos dolog, amit az angliai magyarok megtanulnak külföldön és az otthoniaknak sem ártana

Amióta Magyarország az EU részévé vált, nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy…