A fizetések 2.9%-kal nőttek az év első három hónapjában, azaz gyorsabban, mint a 2.7%-os infláció. A brit statisztikai hivatal közzé tette a legfrissebb adatokat.

 

Az infláció tavaly februárban előzte meg a fizetések növekedését. Az ONS (Office for National Statistics), azaz a statisztikai hivatal emellett azt is kimutatta, hogy a munkanélküliek száma 46,000-rel csökkent, és így már „csak” 1.42 milliónál jár, ez a legalacsonyabb szám 1975 óta.

Philip Hammond kancellár elmondta, hogy a fizetések reálértékének növekedése azt jelenti, érezhetően több pénz van az emberek zsebében, ami egy igazságosabb, erősebb gazdaság jele. A munkanélküliek aránya ezzel 40 éves pozitív rekordot döntött.

Ugyanakkor a TUC főtitkára, Frances O’Grady szerint a munkások még mindig nem keresnek eleget. „Munkák milliói nem fizetnek eleget, a normális megélhetéshez, és az átlagos heti fizetés sokkal kevesebbet ér, mint 10 éve.”

John Hawksworth, vezető közgazdásza a PwC-nek a következőket nyilatkozta: „A fizetések emelkedése jótékony, hiszen már jó ideje csökkenő tendenciát mutatott az inflációhoz képest, de még mindig alacsonyabb, mint a gazdasági válság előtt, és ezek a dolgok nem szoktak egy éjszaka alatt megváltozni.”

197,000-rel nőtt a munkavállalók száma az év első három hónapjában, ezzel pedig már 32.3 milliónál tart. Az ONS kijelentette, 16-64 közötti emberek 75.6%-a dolgozik, ez pedig az 1971, vagyis az adatok feljegyzésének megkezdése óta a legnagyobb.

Az erős foglalkoztatottsági statisztikák mellett a fizetések növekedése azt jelenti, hogy most számos jó hírrel szolgálhat az ONS.

De ugyanakkor óva is intenek…

Az alacsony bevételek évtizedes problémát jelentenek. Jelentős változásokhoz hosszasan az infláció felett kellene növekednie a béreknek. Az állami szektor 1%-os emelkedést jelentett be.

Milliók fizetése elmarad a 10 évvel ezelőttitől és ez még mindig komoly probléma. A gazdasági válság, a gyenge gazdasági teljesítmény, és a jelentős, állami szektort érintő változtatások hatalmas árnyékot vetnek.

Az ONS szenior statisztikusa Matt Hughes is megerősítette a fentieket. A foglalkoztatottak számának növekedése szerinte a hazai állampolgároknak köszönhető, hiszen a külföldi munkások száma csökkent. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez nem a migráció mértékét jelenti.

Mr. Hawksworth ugyanakkor megjegyezte, hogy a mindössze 0.1%-os GDP növekedés éles kontrasztot jelent. A munkaerőpiac robosztussága a kamatlábakat megemelheti, ezzel pedig lesznek akik jól járnak.

A Bank of England monetáris bizottsága valószínűleg még kivár egy negyedévet, mielőtt hozzányúlna a kamatrátákhoz. Múlt héten a Bank of England 0.5%-on húzta be a féket, mivel szerintük ideiglenes gazdasági belassulás látható a pozitív trend közepette.

Az output 0.5%-kal esett az év első hónapjában az ONS szerint, ez 2015 vége óta a legnagyobb esés a produktivitásban.

Howard Archer, az EY Item Club vezető gazdasági tanácsadója csalódottságának adott hangot a produktivitást illetően. Fejlődnie kell ennek szerinte, hiszen 2008 óta nem látott mélyponton van az ország ilyen téren. Lehetséges az is szerinte, hogy bizonyos cégek inkább felvesznek embereket befektetés helyett, mivel ez vonzóbb opcióvá vált számukra a bizonytalan gazdasági és politikai helyzetet figyelembe véve.  Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás