Emberek tízezreinek válhat rövidesen elérhetővé Angliában az injekció, amitől lefogysz 1

Hamarosan több ezer NHS páciens számára elérhetővé válhat egy új fajta, fogyást elősegítő gyógyszer injekció formájában, ami világszinten áttörést jelenthet az elhízás ellen folytatott harcban.

Emberek tízezreinek válhat rövidesen elérhetővé Angliában az injekció, amitől lefogysz 3

Az elhízás mértékének csökkentése érdekében a kormány 6 500 000 000 GBP-t ad az NHS-nek, hogy megkönnyítse a háziorvosok számára a súlycsökkentő gyógyszerek felírását. A National Institute for Health and Care Excellence, egy gyógyszer-felügyelet, márciusban zöld utat adott Wegovynak, hogy az NHS használhassa. Rishi Sunak, brit miniszterelnök pedig most egy új, 40 000 000 GBP értékű kísérleti programot jelentett be a „fogyókúrás szuri” tesztelésére.

„Az elhízás óriási nyomást gyakorol az NHS-re. A legújabb gyógyszerek alkalmazása a fogyás elősegítésére alapjaiban változtathatja meg a helyzetet azáltal, hogy segít az elhízással összefüggő veszélyes egészségügyi állapotok és betegségek, például a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy a rák leküzdésében – csökkenti a kórházakra nehezedő nyomást, támogatja az embereket abban, hogy egészségesebb és hosszabb életet éljenek, és hozzájárul ahhoz, hogy teljesíteni tudjam az NHS várólistáinak csökkentésével kapcsolatos ígéretem.” – mondta a miniszterelnök.

De mi is ez a fogyókúrás injekció?

A szemaglutid, ismertebb nevén Wegovy, egy természetesen előforduló hormon szintetikus változata. A hormon nagy szerepet játszik abban, hogy valaki agya és bélrendszere jóllakottnak érzi-e magát. A dán Novo Nordisk gyógyszergyártó által gyártott Wegovy étvágycsökkentő, valamint a vércukorszintet és az inzulint szabályozza. Elhízás elleni gyógyszerként a Wegovy lassabban engedi kiürülni a gyomrot, így az ember gyorsabban és hosszabb ideig érzi tele magát egy étkezés után.

Egy, a New England Journalban 2021-ben publikált tanulmány azt találta, hogy a 2000 résztvevő, aki a Wegovy-t kipróbálta a kísérlet során, átlagosan testsúlya 15%-át veszítette el. Mindannyian a Wegovyt szedték átlagos étrend, és fizikai aktivitás mellett. A résztvevők több mint harmada, akiket 16 ország 129 egészségügyi központjában teszteltek, több mint 20%-ot veszített súlyából, miután 68 héten keresztül hetente beadták nekik az injekciót. Ezzel ellentétben a placebót szedők testsúlya csak 2,4%-kal csökkent átlagosan.

A gyógyszert szedőknek azonban lehet meg kell azt szokniuk: a kutatók szerint ugyanis lehet, hogy az embereknek egy életen át kell szedniük, hogy megakadályozzák azt, hogy visszahízzanak.

A kísérlet nagyrészt kórházakon belül fog egyelőre zajlani, és 35 000 embernek írnak fel első körben Wegovy-t legfeljebb két évre. Míg az Egyesült Királyságban egyelőre nincs készlet a gyógyszerből, a Nice szerint hamarosan több tízezer beteg számára elérhető lesz. Addig is a kísérleti program során a háziorvosok figyelnek arra, hogyan boldogulnak pácienseik a Wegovy-t használva.

Az NHS 2021 Healthy Survey adatai szerint Angliában körülbelül minden negyedik felnőtt van elhízva.

Az NHS orvosi igazgatója, Sir Stephen Powis professzor elmondta, hogy a tesztprogram célja annak megállapítása, hogy a Wegovy a későbbiekben biztonságosan felírható lesz-e nem kórházi körülmények között is. “A gyógyszeres kezelések új módot kínálnak majd az elhízott emberek számára, hogy egészségesebb keretek közt tudják tartani a testsúlyukat.” – mondta.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után