Elszomorító a lakáshelyzet Nagy-Britanniában: a mai fiatalság jelentős része öregkorára is albérletben fog lakni 1

A „The Resolution Foundation” kutatóközpont egy új kutatása szerint a ’81 és 2000 között születettek fele albérlő lesz a 40-es éveiben is. Gyakorlatilag az lett a norma, hogy bérelt házakban nevelnek fel családok gyermekeket, mondta a kutatóközpont.

Elszomorító a lakáshelyzet Nagy-Britanniában: a mai fiatalság jelentős része öregkorára is albérletben fog lakni 3

Hozzátették, radikális reformra lesz szükség a magán bérlés szektorban, hogy gyermekek felnevelésére is alkalmas legyen, mivel a fiatalok többségét az az eshetőség fenyegeti, hogy sosem lesz saját lakásuk.

A privát bérlések aránya drasztikusan megnőtt az utóbbi évtizedekben, amivel ma már 10-ből 4 ezredfordulós, azaz Y generációs bérel még 30 évesen is. Ez a szám duplája, mint az X generációsoké, és négyszer több, mint azoké, akik 20 évvel a 2. világháború után születtek.

Rekordszámú, azaz 1.8 millió gyermekes család bérel lakást, ez a triplája a 15 évvel ezelőtti 600,000-nek.

Aggasztóan növekedett a lakást bérlő nyugdíjasok száma is, főleg, ha az elöregedő társadalom veszélyeit is hozzá vesszük. Ez duplázhatja a lakásfenntartási segélyre elkülönített összeget a költségvetésben az eddigi £6.3 milliárdról, £16 milliárdra 2060-ig.

Mindenki elszenvedője lesz a brit lakhatási válságnak, mondta Lindsay Judge, a „The Resolution Foundation-től”. Hozzátette, a britek lakhatási válsága egy teljes körű válsággá nőtte ki magát az elmúlt évtizedekben és a fiataloknak kell viselni főként a terheit. „Igaz volt pár lépés ennek kezelésére, támogatások formájában, az Y generáció harmadát fenyegeti a veszély, hogy egész élete során bérelje a lakását.”

„Ha szeretnénk megoldani ezt a problémát, javítanunk kell családok millióinak az életminőségén, akik jelenleg lakást bérelnek. Ez kockázatcsökkentést is jelent, a bérlések terén, reformok mentén, piacstabilizálással.”

A kutatóközpont kijelentette továbbá, a stabilitás és a bérlők védelmében a határozatlan szerződések lehetnek az ilyen irányú törekvések első lépései, követvén a skótokat. Szerintük emellett a szükségletek egyeztetésre szorulnak a főbérlők jogaival, hiszen meg kell előzni, hogy idő előtt kirakhassák az albérlőket, megfelelő indok nélkül.

Az árak stabilizálása és CPI-hez (Consumer Prices Index) való igazítása, ezáltal reális árak kialakítása a piacon és inflációhoz való igazodás szintúgy szükséges. Új lakhatási törvényszéket kell felállítani, hogy az albérlők és főbérlők vitáit gyorsan elrendezhessék, mondta a kutatóközpont.

A lakhatási miniszter szóvivője a következőket mondta: „A vásárlást elősegítő szisztémánk és a bélyegilleték csökkentése segítik a fiatalok lakáshoz jutását.”

„A számok azt mutatják, hogy az elmúlt évtizedet nézve most történt meg a legtöbb egyszeri összegben kifizetett lakásvásárlás. De szeretnénk segítséget nyújtani az albérlők számára az esetlegesen helytelenül cselekvő főbérlőikkel szemben, nagyobb biztonságot adva nekik és nagyobb hatalmat a tanácsoknak.”         Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás