Élő közvetítésben ölte meg magát egy 12 éves lány, és milliók nézték 1

Élő, online közvetítésben lett öngyilkos a 12 éves lány, Katelyn Nicole Davis. A videó hamar elterjedt több közösségi és videó megosztó oldalon is, és a helyi rendőrségnek nincs törvénnyel támogatott joga arra, hogy ezeket az anyagokat eltávolíttassa.

katelyn-nicole-davis

A lány a videót a telefonjával vette fel, és egy livestreaming alkalmazás segítségével közvetítette. A felvételen elmondta, hogy az egyik családtagja szexuálisan bántalmazta, majd ezt követően vette el a saját életét. A videót rövid időn belül már milliók látták, köszönhetően annak, hogy a Live.me faláról lementették, és terjeszteni kezdték.

A 42 perces videó több napon keresztül fent volt Facebookon és Youtube-on is, így rengeteg emberhez eljutott ebben az időben. A cégeket végül értesítette a dologról az independent.co.uk, aminek köszönhetően végül mindkét portálról lekerült az anyag. Azonban ez idő alatt a videó már elkezdett terjedni több oldalra is, ahol még a Youtube, -és Facebook eltávolítást követően is elérhető maradt, és egyes oldalak még profitáltak is belőle a kattintások után.

Az eseményről a Polk Country rendőrség is több ezer kilométerre lévő kaliforniai hatóságoktól értesült. A helyi hatóság egyből a lány otthonába sietett, Cedartownba, Georgiába. Azonnal kórházba szállították, azonban már nem lehetett rajta segíteni, és az érkezéskor megállapították a halál beálltát.

Az ellen, hogy a videó továbbra is az interneten keringett, rengetegen felemelték a hangjuk, sok panasz érkezett, így még az olyan távoli szervek, mint a Polk megyei rendőrség is megpróbálta sürgettetni a felvétel levételét, vagy elrejtését. „Számos fotó és videó található még különböző weboldalakon, amelyek az esetre utalnak” – írták Facebookon. „Kérünk mindenkit, hogy akinek van bármilyen videója, kommentje vagy egyéb információja az ügy kapcsán, azokat ne tegye közzé az interneten.”

„Az elhunyt hozzátartozói iránt tiszteletből kérjük Polk megye polgárait, valamint mindenkit, aki látja vagy megkapja ezt az üzenetet, segítsen nekünk ebben a kérésben.”

Azonban, bár voltak olyan weboldalak, akik teljesítették a kérést, a hatóságnak nincs törvényes erejük arra, hogy a felvételt eltávolíttassák.

katelyn-nicole-david-suicide

„Megkerestünk néhány oldalt. Megkérdezték, hogy kötelező-e levenniük, és törvényileg, nem az.” –mondta Kenny Todd rendőrfőnök a Fox 5 Newsnak. „De véleményem szerint egyszerűen ez a tisztességes.”

A hatóságok mellett már különböző jótékonysági szervezetek is részt vállaltak a videó levételének sürgetésében. Az NSPCC szóvivője szerint „Ezeket a videókat azonnal le kell venni az internetről, és igyekszünk nyomást gyakorolni a közösségi média oldalakra, hogy ezt minél hamarabb megtegyék. Ebben az esetben a figyelmeztetés grafikus tartalomra nem elég.”

„Minden gyermek számára biztonságosnak kellene lennie az internet használata, anélkül, hogy lássanak felkavaró tartalmakat, és az olyan fiatalokat, akikben megvan a hajlam, hogy kárt tegyenek magukban, vagy már gondoltak öngyilkosságra, azokat segítség és támogatás felé kell irányítani, nem pedig afelé, hogy ilyen grafikus és felkavaró tartalmakat lássanak.”

„Ez a videó rávilágít arra, hogy sürgősen szükség van arra, hogy a törvény védje a gyerekeket a nem megfelelő és káros tartalmaktól, beleértve az erőszakot és önkárosítást megjelenítőket, vagy az eltávolításuk, vagy a korhatár-ellenőrzéshez kötött tartalmi blokkolás által.

A közösségi oldalakat üzemeltető cégeknek további felelősségük, hogy ellássák linkjeiket sürgősségi szolgáltatásokkal, ahol a fiatalok jelezhetik a kritikus tartalmat annak tudatában, hogy az ellen tenni is fognak. ”

A szervezet azt mondta, kampányoltak azért, hogy létrejöjjön egy Digital Economy Bill, amely olyan minimum elvárásokat határoz meg, amiket minden közösségi média cégnek, amely az Egyesült Királyságon belül működik, követnie kelljen.

Dr Marc Bush, a YoungMinds vezető politikai tanácsadója azt nyilatkozta az Independentnek, hogy a videó „sokkoló és nyugtalanító”, ami „érthető módon vált ki aggodalmat a fiatalokból és a szélesebb közönségből is.”

„A jogszerűség és felelősségre vonhatóság a közösségi média platformjain megjelenő felkavaró tartalmak felengedése kapcsán nagyon összetett kérdés lehet. Azonban úgy hisszük, ha jogi felelősség nincs is, morális mindenképpen van, hogy az ilyen videókat kiszűrjék, és eltávolítsák őket, mielőtt egyéb károkat okoznának. ” mondta.

Ez egyébként nem az első eset, hogy technológiai cégeket kritika ért amiatt, hogy nem megfelelő anyagokat engedtek megosztani a platformjaikon. Tavaly áprilisban egy fiatalt azzal vádoltak, hogy a Twitter streaming alkalmazásán közvetítette egy barátja megerőszakolását. Az ohiói 18 éves Marina Loninát végül nem találták bűnösnek, azonban az ügyész Ron O’Brien szerint a lány teljesen „belefeledkezett a kedvelésekbe”, valamint „kuncogott és nevetgélt” a felvétel alatt. A Facebook szóvivője azt nyilatkozta, hogy az ügy vizsgálat alatt áll.

A YouTube szóvivője megköszönte az Independentnek, hogy felhívta a figyelmet a videóra, reflektálva a közösségi irányelveire, amelyben szerepel, hogy „tilos minden olyan erőszakos vagy véres tartalom közlése, ami ezt sokkoló, feltűnést keltő, és ízléstelen formában teszi.” Az irányelvek, amelyek nem térnek ki specifikusan az öngyilkosságra, kikötik, hogy „szemléletes” tartalmakat csak olyan esetben lehet közzétenni, ha azok „megfelelő oktatói célú vagy ismeretterjesztő információval kísérik.”

A The Independent megkereste a Live.me-t az ügy kapcsán, azonban a cikk megjelentéig még nem kaptak választ.     Forrás: independent   Hirdetőinknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után