Elképesztően megnőtt, 2.7 millióra emelkedett a rákszűrésre beutaltak száma Nagy-Britanniában 1

Az elmúlt évben csaknem 3 millió embert utaltak be rákszűrésre – derül ki az NHS legfrissebb adataiból, miután a számok azt mutatták, hogy a járvány miatt 2020-ban zuhantak a számok. Az egészségügy tájékoztatása szerint a Covid-19 világjárvány kezdete óta kétezerrel nőtt a rák betegséggel kezelt személyek száma is.

Elképesztően megnőtt, 2.7 millióra emelkedett a rákszűrésre beutaltak száma Nagy-Britanniában 3

Míg a rákgyanús beutalások száma a pandémia előtti szint 116 százalékán van a legújabb adatok szerint, az NHS England és az NHS Improvement adatai szerint összességében a rákszűrésre beutaltak száma több mint 2,6 millióra nőtt. Körülbelül 315 000 beteg kezelését kezdték meg a járvány kezdete óta a szigetország területén.

Dame Cally Palmer, az NHS England nemzeti rákkutató igazgatója elmondta, hogy még mindig van 30 000 ember, akik még nem kezdték el a kezelést a Covid járvány miatt, de a legújabb adatok szerint előrelépés történt ennek kapcsán is.

„Egyre gyorsabban és jobban haladunk, azon törekvéseinkben, hogy minél több rákos beteget diagnosztizáljunk a korai szakaszban, hogy több életet menthessünk meg. Az elmúlt évben rekordszámú ember jelentkezett ellenőrzésre, de tudjuk, hogy még mindig legalább 30 ezren vannak, akik nem kezdték el a kezelést a járvány miatt, ezért létfontosságú, hogy magasan tartsuk ezeket a beutalási arányokat.” – mondta.

A rákszűrések iránti növekvő kereslet kielégítése érdekében az NHS közölte, hogy számos módon bővítette szolgáltatásainak diagnosztikai képességeit az egész országban. Az olyan létesítmények, mint a teszt központok, a mobil klinikák és a ráktünetekkel foglalkozó segélyhívószámok segítenek abban, hogy az embereket a lehető legkorábban diagnosztizálják és kezeljék.

Peter Johnson professzor, az NHS England rákellenes klinikai igazgatója a következőket mondta: „Tudjuk, hogy a világjárvány azt jelentette, hogy eleinte kevesebb beteget láttunk el, de az elmúlt évben a háziorvosok rekordszámú embert utaltak be kivizsgálásra, és keményen dolgoztak, hogy az aggasztó tünetekkel küzdő embereket minél gyorsabban kiszűrjük. Az NHS végig kiemelten kezelte a rákbetegek ellátását a világjárvány alatt.”

A képviselők arra figyelmeztettek, hogy a Covid-fertőzéssel összefüggő zavarok miatt sok embernél (akár százezreknél) nem diagnosztizálják a rákot egészen addig, amíg az el nem ér egy későbbi stádiumba, amikor már jóval nehezebb kezelni. Az egészségügyi és szociális bizottság szerint a korai diagnózist – ami kulcsfontosságú a túléléshez – a kórházi munkaerő hiánya fenyegeti.

A hónap elején egy jelentésben az állt, hogy 2020 márciusa és 2021 márciusa között 326 ezerrel kevesebb ember kapott Angliában sürgős beutalót rák gyanúja miatt. Az Omicron hullám során sok létfontosságú rákkezelést töröltek is, ami azt jelzi, hogy az NHS még mindig nem tud elegendő Covid-mentes kezelési kapacitáshoz hozzáférni.

A munkaerőhiánnyal kapcsolatban pedig a képviselők így nyilatkoztak: “A munkaerő hiány megszüntetése nélkül képtelenség biztosítani a korai diagnózis felállítását és a további kezelések azonnali megkezdését. Nem látunk bizonyítékot arra, hogy komoly erőfeszítéseket tennének ennek megoldására.” Az NHS becslése szerint 189 teljes munkaidős klinikai onkológus, 390 konzultáns patológus és 1939 radiológus hiányzik jelenleg.

A jótékonysági szervezetek örömmel fogadták a beutalók számának idei növekedését, de figyelmeztettek a világjárvány rákellátásra gyakorolt ​​„pusztító” hatására, és arra sürgették a brit kormányt, hogy a 10 éves rákbetegségre vonatkozó tervében mindenképpen orvosolják az NHS létszámhiányának „krónikus” problémáját.

Sajid Javid egészségügyi miniszter ezt reagálta: „A járvány soha nem látott nyomást gyakorolt ​​az NHS-re, és pozitívum, hogy egyre többen jelentkeznek kezelésre, és rekordszámú ember részesül életmentő rákellenőrzésekben. A rákellátásra vonatkozó 10 éves tervünkben, a várakozási idő csökkentését célzó rekordbefektetésünk, valamint az egészségügyi és szociális ellátási illeték bevezetése segít majd abban, hogy folytathassuk küldetésünket a Covid miatt kialakult hosszú várólisták kezelésében.”     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után