Rákos betegek százezreit diagnosztizálhatják túl későn az NHS munkaerőhiánya miatt Nagy-Britanniában 1

A parlamenti képviselők egyik új jelentése szerint több mint 340 000 rákos beteget diagnosztizálhatnak későn az NHS (National Health Service) munkaerő hiánya miatt. Az egészségügyi és szociális bizottság szerint a korai diagnózist – ami kulcsfontosságú a túléléshez – a kórházi munkaerő hiánya fenyegeti.

Rákos betegek százezreit diagnosztizálhatják túl későn az NHS munkaerőhiánya miatt Nagy-Britanniában 3

Az NHS jól láthatóan nem fogja tudni tartani a kormány által kitűzött célt, aminek következtében 2019 és 2028 között több százezer betegnek rendelési csúszásokkal kell szembenéznie. A rákos betegeknek kínált szolgáltatásokról szóló új jelentés kiemelte a Covid-világjárvány okozta fennakadásokat is: “a tünetekkel rendelkező betegek később jutnak be orvosokhoz, és a kezeléseket is késleltetve indítják el. Mindez számos emberi életet követel majd.”

Úgy tudni, hogy a koronavírus legutóbbi hulláma alatt még mindig érvényben volt az a protokoll, amelynek köszönhetően rákos betegek létfontosságú műtétjeit törölték.

A munkaerőhiánnyal kapcsolatban pedig a képviselők így nyilatkoztak: “A munkaerő hiány megszüntetése nélkül képtelenség biztosítani a korai diagnózis felállítását és a további kezelések azonnali megkezdését. Nem látunk bizonyítékot arra, hogy komoly erőfeszítéseket tennének ennek megoldására.”

Az NHS becslése szerint 189 teljes munkaidős klinikai onkológus, 390 konzultáns patológus és 1939 radiológus hiányzik jelenleg. Becslések szerint ha ez így megy tovább, 2030-ra több mint 3300 szakápoló hiányával is szembe kell majd nézni. “Úgy tűnik, nincs részletes terv az ilyen hiányok kezelésére, amelyek egyaránt veszélyeztetik a diagnózist, a kezelést és a kutatást” – olvasható a jelentésben.

Jeremy Hunt, volt egészségügyi miniszter és bizottsági elnök a következőket mondta: „A rák korai diagnosztizálása a kulcs az általános túlélési arány javítása érdekében, azonban a munkaerőhiány mind a diagnózist, mind a kezelést veszélyezteti, és így az eredmények javulását is.” Azt mondta, a bizottság szerint az NHS nem halad a 2028-ra kitűzött célja felé, miszerint a rákos megbetegedések 75 százalékának korán diagnosztizáltnak kell lennie.

“További aggodalommal tölt el bennünket a tény, hogy a világjárvány elhúzódása károsan hat a rákos megbetegedéssel kapcsolatos szolgáltatásokra. A Covid jelenléte valós kockázatot jelent, így a rák túlélésében elért javulás emiatt visszafordulhat.” – mondta.

Egy konzervatív párti képviselő azt mondta, a bizottság azt akarja, hogy a kormány és az NHS azonnal intézkedjen annak érdekében, hogy orvosolják a munkaerőhiányt, amelyen a siker múlik. A Department of Health and Social Care (Egészségügyi és Szociális Gondozási Minisztérium) szóvivője elmondta, hogy egy „10 éves rákellenes tervet” dolgoznak ki, amely célul tűzte ki, hogy a rákos betegek ellátásában az Egyesült Királyság élenjáró lesz az egész világon. 

“Megküzdünk a Covid miatti lemaradásunkkal a nálunk dolgozó rekord számú ápolóval és személyzettel, és hosszú távú reformot hajtunk végre többek között azért, hogy a rákkal küzdő betegeink diagnózisára és kezelésére való várakozási időt lecsökkentsük.” – tették hozzá.

Az NHS angliai szóvivője elmondta, hogy a járvány idején a rák diagnosztizálására szolgáló új módszerek alkalmazását folytatták: kiterjesztették a szupermarketek parkolóiban végzett tüdő-egészségügyi ellenőrzéseket, ahol az elmúlt 11 hónapban rekord számban fordultak meg emberek rákszűrésen.  Forrás  Szerző: Válóczi Andrea

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után