Elképesztő profitot csinált a Shell miközben a családok egyre jobban szenvednek a megélhetési válságtól, és a kötelező áramszünetek lehetősége sem kizárt a télen Angliában 1

A Shell olajóriás 8 milliárd font nyereséget könyvelhetett el a harmadik negyedévben, miközben a britek küzdenek az ugrásszerűen megemelkednek energiaszámlákkal és az áramszünetek sem kizártak a télen.

Elképesztő profitot csinált a Shell miközben a családok egyre jobban szenvednek a megélhetési válságtól, és a kötelező áramszünetek lehetősége sem kizárt a télen Angliában 3

A Shell nagy nyereséget ért el a drága gáz eladásával az év harmadik negyedévében, ellensúlyozva az olajárak esését. Április és június között a Shell 9,84 milliárd fontos rekordnyereségről számolt be, mivel az olajár hordónként 88 fontra emelkedett. Azóta az energiaárak visszább estek, de továbbra is magas szinten maradnak.

Idén eddig a Shell 25 milliárd font nyereségről számolt be 2022-ben, ami több mint kétszerese annak, amit 2021 első kilenc hónapjában csinált a cégóriás. Az üzlet bejelentette, hogy további 3,4 milliárd fontot ad vissza a részvényeseknek azzal, hogy visszavásárol tőlük részvényeket. A visszavásárlás várhatóan körülbelül három hónapon belül befejeződik.

Ben van Beurden vezérigazgató így nyilatkozott: „A globális energiapiacok folyamatos ingadozása ellenére idején erőteljes eredményeket érünk el. Fegyelmezett befektetésekkel továbbra is erősítjük a Shell portfólióját, és átalakítjuk a vállalatot egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövő felé haladva. Ugyanakkor szorosan együttműködünk a kormányokkal és az ügyfelekkel rövid és hosszú távú energiaszükségleteik kielégítése érdekében.”

A kormány 25 százalékos rendkívüli adót vetett ki az energiacégekre. Az adó azonban az Egyesült Királyságban elért nyereségre vonatkozik csak, amely a legtöbb olaj- és gázipari vállalat tevékenységének csak egy kis részét képezi.

A kormány a múlt hónapban kénytelen volt beavatkozni az árplafon befagyasztása révén, mivel az átlagos családoknak 2023 januárjától már 5000 font körüli éves energiaszámlákkal kellene kalkulálniuk.

A National Grid vezetője arra is figyelmeztette a brit háztartásokat, hogy az „igazán, nagyon hideg” téli napokon 16 és 19 óra között szándékos áramszünetekre kerülhet sor, ha Európa csökkenti a gázexportot. John Pettigrew elmondta, hogy „a leghidegebb, legsötétebb januári és februári estéken” lekapcsolhatják az áramot és a gázt ideiglenesen, ha az ukrajnai háború miatt az Európából érkező energiaellátás elégtelennek bizonyul.

A hidegebb hónapok közeledtével Európa-szerte sok ország nem számíthat Oroszországra a gázellátás tekintetében, és az elemzők szerint a helyzet tovább is romolhat. Nagy-Britannia nem támaszkodik Oroszországra olyan mértékben mint más országok, hanem rendszerint európai forrásokra támaszkodik, hogy erőműveit a leghidegebb hónapokban is üzemben tartsa.

Pettigrew elmondta, hogy január és február az a két hónap, amikor a legvalószínűbb az áramszünet, különösen nagy hidegek esetén. Elmondta, hogy a helyzet még rosszabb lehet, ha a szél sebessége alacsony, csökkentve a turbinák hatékonyságát, miközben gázból sincs elég az erőművek üzemeltetéséhez. A „legrosszabb esetben” az ország egyes részein akár három órára is megszűnne az áramszolgáltatás „valószínűleg este 16 és 19 óra között azokon a hétköznapokon, amikor nagyon-nagyon hideg van.       Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után