ryanair repülőjegy

A Competition and Markets Authority (CMA) leállította annak vizsgálatát, hogy jogosultak-e pénz-visszatérítésre azok az utasok, akik nem tudtak utazni a British Airways vagy a Ryanair járatain a koronavírus korlátozások miatt.

ryanair repülőjegy

Utasok ezreinek volt jegye a BA és a Ryanair olyan járataira, amelyeket a 2020 -as és 2021 -es lockdown szabályok miatt nem tudtak felhasználni. A British Airways későbbi járatokra felhasználható utalványokat ajánlott fel, míg a Ryanair megengedte az utasoknak, hogy későbbi időpontra rakják át az útjukat.

Az utasok pénz-visszatérítésre jogosultak abban az esetben, ha egy légitársaság törli az adott járatot. A légitársaságok azonban mindig is kihangsúlyozták, hogy mivel a járatok felszálltak, csak az utasok nem tudtak rájuk felszállni, ezért nem kötelesek készpénz visszatérítést felajánlani a légi utasok jogaira vonatkozó szabályok értelmében. 2021 júniusában a CMA vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a légitársaságok megszegték-e a fogyasztói jogot azáltal, hogy nem ajánlottak fel visszatérítést.

A hatóság most egy közleményben jelezték, hogy azt a következtetést vonták le, hogy: „a törvény nem biztosítja az utasoknak kellően egyértelműen a jogot a visszatérítésre, ilyen szokatlan körülmények között, így az ügy folytatását semmi sem indokolja”.

Andrea Coscelli, a CMA vezérigazgatója ezt nyilatkozta az ügy kapcsán:

„Meggyőződésünk, hogy azoknak az embereknek, akiket jogilag akadályoztak abban, hogy repülhessenek a lockdown törvények miatt, teljes visszatérítést kellene felajánlani, és épp ezért indítottuk ezt a vizsgálatot abban a reményben, hogy sikerül pozitív eredményt elérnünk a fogyasztók számára. Azonban, miután megvizsgáltuk az ide vonatkozó jogszabályokat és bizonyítékokat gyűjtöttünk vizsgálatunk során, arra a következtetésre jutottunk, hogy az az idő, amennyit a bírósági eljárás lefolytatás igényelne, és a bizonytalan végkimenetel, már nem indokolhatják további közpénzek kiadását erre az ügyre.”

A Rxanair e hír hallatán ezt reagálta: „A Ryanair örömmel fogadja a CMA döntését a vizsgálat lezárásáról. Korlátozott számú járatot üzemeltettünk csak az Egyesült Királyság Lockdownjai során azoknak az ügyfeleknek, akik létfontosságú okok miatt utaztak. Az utasoknak emellett még lehetőségük is volt arra, hogy a járatváltási díj megfizetése nélkül megváltoztassák foglalásaikat, és sokan éltek is ezzel a lehetőséggel.”

Az utasok továbbra is szabadon érvényesíthetik saját jogi igényeiket bármely légitársasággal szemben… Vagy legalább is megpróbálhatják.     Forrás

Megosztás