Egyre többen kényszerülnek maguknak kihúzni a fogukat Angliában - elszomorító jelentés az NHS fogászatának helyzetéről 1

Az Egyesült Királyságban az emberek egyre nagyobb számban arra kényszerülnek, hogy otthon maguknak húzzák ki a fogaikat, mert nem kerülnek sorra, vagy nem engedhetik meg maguknak a brit egészségügy fogorvosainak a szolgáltatásait – derült ki egy igen lehangoló új jelentésből.

Egyre többen kényszerülnek maguknak kihúzni a fogukat Angliában - elszomorító jelentés az NHS fogászatának helyzetéről 3

Az Egészségügyi és Szociális Bizottság által az NHS fogászatának vizsgálata „sürgős és alapvető reformok” szükségességét állapította meg, és kijelentette, hogy tetemes mennyiségű bizonyíték van arra, hogy a nyújtott szolgáltatás minősége számos szempontból nem megfelelő, amely „teljesen elfogadhatatlan a 21. században”.

A dokumentum az Egyesült Királyságban a YouGov által 2023 márciusában elkészített, 2104 fő részvételével végzett felmérésen alapul. A felmérésből kiderült, hogy az emberek 10%-a beismerte, hogy próbálkozott otthon magának megoldani a fogproblémáit. Ezeknek az embereknek több, mint fele (56%) végezte el otthon magának a „műtétet” az elmúlt 1 év során, és 20%-uk mondta azt, hogy azért tette, mert nem talált NHS fogorvost.

A felmérésből az is kiderült, hogy az emberek 22%-a nem volt regisztrálva fogorvosnál, és 23%-uk elmondása szerint azért, mert nem engedhetik meg maguknak a kezelést. A bizottság több mint 30 egészségügyi csoporttól kapott írásos bizonyítékot, a Healthwatch Lincolnshire esettanulmányaiból, amelyek rávilágítottak arra, hogy az emberek az utóbbi időben egyre többen maguknak, fogóval húzzák ki a problémás fogakat, vagy arra kényszerülnek, hogy akár ötórás utakat tegyenek meg, hogy eljussanak egy NHS fogorvoshoz.

A bizottság által júniusban rendezett kerekasztal-beszélgetésen szintén beszámoltak olyan betegekről, akik otthon húzták ki saját fogukat, valamint olyan emberekről, akik egyre inkább elszigetelődve érzik magukat a romló szájhigiéniájuk miatt.

A jelentés szerint „jelentős regionális eltérések” vannak az NHS fogászatához való hozzáférésben. A leginkább érintettek a hátrányos helyzetű területekről származók, az etnikai kisebbségekhez tartozók, a hajléktalanok, az összetett szükségletekkel rendelkezők, például autizmussal élők és a menekültek voltak.

Steve Brine, az Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke a következőket mondta: „Ritkán van ennél nagyobb szükség a dolgok felülvizsgálatára.” A bizottság most arra kéri a kormányt, hogy minden olyan személynek, akinek szüksége van NHS-fogorvosra, „ésszerű távolságra” és „ésszerű időn belül” hozzáférhessen a szolgáltatáshoz.

Emellett kérik egy fogászati munkaerő-felmérés elkészítését, valamint egy betegtájékoztató kampány elindítását az NHS fogászatának működésével kapcsolatos információhiány csökkentése érdekében.

Brine úr hozzátette: „Ami különösen elkeserítő, hogy az előző bizottságunk 15 évvel ezelőtti ajánlásait a fogászat megreformálására még mindig nem hajtották végre. Támogatjuk a kormány azon törekvését, hogy mindenki, akinek szüksége van NHS-fogorvosra, hozzáférhessen egy fogorvoshoz. Megkésve, de itt az ideje, hogy ez megtörténjen.”

Az NHS fogászata körül van a második leggyakrabban probléma, amelyet a nyilvánosság jelentett a Healthwatch-nak: az elmúlt három évben Anglia-szerte több mint 400 helyi jelentés került elő fájdalomtól szenvedő, otthoni foghúzásokat végző és a kezelés költségeinek megfizetésével küzdő emberektől.”

Az NHS szóvivője ezt reagálta: „Miközben az NHS-betegek számára elérhető fogorvosi időpontok száma folyamatosan növekszik, és a háziorvosi betegfelmérés szerint 10 betegből hétnek volt jó tapasztalata a fogászati szolgáltatásokkal kapcsolatban, az NHS már elkezdte kezelni ezeket a szóban forgó problémákat.”  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után