Áll a bál! Boris Johnson „nem emlékszik” a pin kódra… 1

Boris Johnson régi telefonjáról küldött WhatsApp-üzeneteit még nem adták át a Covid-botrány kapcsán vizsgálatokat folytató bizottságnak, mert a volt miniszterelnök állítólag elfelejtette a pin kódját.

Áll a bál! Boris Johnson „nem emlékszik” a pin kódra… 3

A volt miniszterelnökről az a hír járja, hogy nem tudja felidézni azt a pin kódot, amellyel feloldhatja a Covid járvány idején használt telefonját, amin a miniszterekkel folytatott kulcsfontosságú kommunikációját tárolja, és amely készüléknek a használatát 2021 májusában abbahagyta. A The Times értesülése szerint Johnson nem emlékszik „100 százalékos biztonsággal” a pin kódra. A volt tory-vezér szóvivője nem tagadta, hogy Johnsonnak nem sikerül felidézni a kódot.

Aggodalomra ad okot, hogy az iPhone feloldására tett kísérletek a készülék letiltásához vezethetnek, és törlődhetnek a rajta lévő adatok, beleértve a legfontosabb WhatsApp-üzeneteket is a világjárvány idejéből.

Sokan azonban Johnson ellenlábasai közül „tiszta viccnek” minősítették ezt az egészet, és arra szólították fel Johnsont, hogy működjön együtt a biztonsági tisztviselőkkel a készüléken tárolt információ visszaszerzése érdekében. Csütörtök este végül olyan hírek láttak napvilágot, hogy Johnson úr végre sikeresen visszaemlékezett a pin kódjára.

Johnson úr régi mobilja kényes problémák forrásának bizonyul azóta, hogy a tábora és Rishi Sunak kormánya közötti viták sorozata robbant ki az év elején. Kénytelen volt kikapcsolni a készüléket és új mobilra váltani egy biztonsági problémát követően. Kiderült, hogy a száma 15 éve szabadon elérhető volt az interneten.

Hétfőn Johnson úr elmulasztotta a Covid vizsgálóbizottság által kitűzött szigorú határidőt az összes releváns anyag átadására vonatkozóan, beleértve a telefonos WhatsApp üzeneteket is. Johnson hivatala közölte, hogy csapata még mindig a kormány biztonsági tisztviselőivel együtt dolgozik azon, hogy miként lehetne problémamentesen bekapcsolni a régi telefont és ragaszkodott hozzá, hogy „teljes mértékben együttműködik” a bizottsággal.

Johnson úr szóvivője elmondta, hogy a telefon az ügyvédeinél van, miközben a kormány által kinevezett technológiai szakértők dolgoznak azon, hogy helyreállítsák az adatokat az eszközről. Egy kabinetirodai forrás szerint azonban a telefon még mindig Johnson birtokában van, de a kormány tisztviselői támogatják őt abban, hogy hozzáférhessen a kért adatokhoz.

Biztonsági szakértők azonban azt mondták, hogy az adathalmaz valószínűleg egyszerűen lekérhető, ha kiveszik a SIM-kártyát, és behelyezik egy másik telefonba. Susie Flintham, a Covid-19 Bereaved Families for Justice UK szóvivője azt mondta, hogy ez a pin kódos handabandázás egy „nagy vicc”.

Susie Flintham azt mondta: “Senki sem hiszi el, hogy Johnson üzeneteihez nem lehet hozzáférni, mert elfelejtett egy jelszót, amelyet valószínűleg tavaly decemberben még használt. Johnsonnak teljes felelősséget kell vállalnia azért, hogy ezeket az üzeneteket hiánytalanul megosszák a vizsgálóbizottsággal, és a vizsgálatnak fel kell készülnie arra, hogy jogi lépéseket tegyen ellene, ha nem teszi ezt meg.”

A kormány megtámadta a vizsgálóbizottság elnökének kérését, hogy adják ki a dokumentumokat szerkesztetlen formában – azzal érvelve, hogy nem kellene átadni „egyértelműen irreleváns” anyagokat.

Az érvelést azonban a Legfelsőbb Bíróság bírái elutasították a múlt héten, és azt mondták, hogy az a tény, hogy az anyagokra vonatkozó végzés „néhány irreleváns dokumentumot” is bekér, nem „érvényteleníti” azt, vagy jelenti azt, hogy „nem lehet jogszerűen bekérni ezeket az anyagokat”.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után