Egy a Covidon hatalmasat kaszáló magáncég egyetlen mozdulattal válik meg 5000 alkalmazottjától Nagy-Britanniában, akiket egy árva fillér nélkül engednek útjukra 1

Egy több mint 150 NHS Covid-19 tesztközpontot üzemeltető magáncég, amely mindössze két év alatt közel 95 millió font nyereséget könyvelhetett el, több mint 5000 állást szüntet meg – és 21 ember kivételével mindenkit egy fillér nélkül enged útjára – derítette ki a The Independent.

Egy a Covidon hatalmasat kaszáló magáncég egyetlen mozdulattal válik meg 5000 alkalmazottjától Nagy-Britanniában, akiket egy árva fillér nélkül engednek útjukra 3

A Sodexo – amely az egészségügyi minisztérium megbízásából üzemelteti a telephelyeket, és a járvány idején olyan cégek közé tartozott, amelyek jövedelmező, adófizetők által finanszírozott szerződéseket kaptak – azzal büszkélkedhetett, hogy a tesztközpontok létszáma „négy nagyobb rendőri erő méretével egyenlő”.

A vállalat azonban több mint 5000, a Covid-tesztelési hálózatában dolgozó ember munkáját szünteti meg – március 31-én volt az utolsó napjuk. Ez azután történt, hogy Boris Johnson a múlt hónapban bejelentette, hogy az ingyenes tömeges Covid-teszt április 1-től nem lesz elérhető, amely rendelkezés sajnos a legsebezhetőbbeket célozza meg.

A Franciaországban alapított multinacionális cég egyesült királyságban üzemelő ága 121 millió fontot meghaladó osztalékot fizetett ki, és összesen közel 95 millió font adózás előtti nyereséget könyvelt el két év alatt 2020. augusztus 31-ig bezárólag.

A The Independent úgy tudja, hogy egyes munkavállalók azzal érvelnek, hogy a Sodexo nem tartotta be megfelelően a közösségre érvényes konzultációs szabályokat – amelyek legalább 45 napos konzultációs időszakot írnak elő 100 vagy több, és legalább 30 napos időtartamot 20 és 99 között munkavállaló elbocsátása esetén.

A hónap elején a P&O Ferries hangos felháborodást váltott ki azzal, hogy 800 munkavállalót elbocsátott előzetes értesítés nélkül azért, hogy a munkát a minimálbér alatti fizetésért elérhető külföldi ügynökségekkel helyettesítsék. 

Justin Madders, a foglalkoztatási jogokért és a védelemért felelős árnyékminiszter kijelentette: „Ha az állásukat elvesztő emberek számára nem volt megfelelő konzultációs folyamat, az egyetlen alkalmazott számára sem elfogadható, nem is beszélve azokról, akik a Covid frontvonalában álltak.”

Hozzátette: „A minimumot sem megtenni ezekért a dolgozókért nemhogy nem ellentételezi azt a munkát, amit ezek az emberek beletettek, hanem emiatt még vélhetően becsapottnak és alulértékeltnek is érezhetik magukat.

A Sodexo Covid-tesztelési alkalmazottai volt, hogy egy ponton több mint 9000 főt tettek ki, de Angliában, Skóciában és Walesben ez a szám körülbelül 8500-ra csökkent. Angliában becslések szerint 2400 Sodexo Covid-tesztelést végző, határozott idejű szerződéssel bíró munkavállalónak – akiknek a szerződése 2023. január végéig kellett volna érvényben lennie – elbocsátási levelet küldtek, amelyben értesítik, hogy az utolsó munkanapjuk “ma van” (március 31.), és a 4400 főre rúgó alkalmi dolgozókat is elbocsájtják.

A Sodexo szerint a határozott idejű szerződéssel rendelkezők közül 1020-an „átcsoportosításon mennek keresztül” – ez azt jelenti, hogy legalább 5800 állást szüntetnek meg. Érthető azonban, hogy nincs garancia arra, hogy azok az emberek, akiket átcsoportosítanak, új szerepkört is kapnak a vállalaton belül. A cég szerint a mintegy 6800 dolgozón kívül további 981 alkalmi munkavállalót Angliában „megerősítették, hogy átcsoportosítottak” a Sodexónál.

A két évnél rövidebb szolgálati idővel rendelkező, határozott idejű szerződéses munkavállalók végkielégítésre nem jogosultak. Az alkalmi munkát végző dolgozókat is fizetés nélkül elbocsájtják. A cég tájékoztatása szerint 21 határozott idejű szerződéssel rendelkező, két éven túli munkaviszonyban álló alkalmazott „kapja meg a törvényes fizetését”.

A Sodexo tájékoztatása szerint további 325 határozott idejű szerződéses alkalmazott dolgozik Walesben és Skóciában, úgy mint körülbelül 400 alkalmi munkavállaló. A cég szerint Skócia és Wales még egyeztetés alatt áll.

Múlt pénteken a Sodexo Angliában határozott idejű szerződéses Covid-tesztelő dolgozóinak e-mailben küldött elbocsátási leveleket. A The Independent is hozzáfért az egyéneknek szóló levelek email változatához, amiben ez áll: „Korábbi konzultációs megbeszéléseinket követően sajnálattal tájékoztatom, hogy a Covid tesztközpontok hálózatán belüli állása 2022. március 31-én létszámleépítés miatt megszűnik. Ennek oka a telephely bezárása, és az, hogy nem azonosítottak megfelelő átcsoportosítási lehetőségeket.

Megerősítem, hogy felmondása 2022. március 25-től szól, utolsó munkanapja pedig 2022. március 31. lesz, így Önnek a teljes felmondási idejét le kell dolgoznia, továbbá nem jogosult törvényes végkielégítésre, mivel kevesebb mint két év szolgálati idővel rendelkezik. ”

A Sodexo szerint a mintegy 2400 határozott idejű angliai alkalmazottnak is kimentek az elbocsátási levelek a pénteki email előtti néhány nappal. A mintegy 5400 alkalmi dolgozót Angliában február végén értesítették, hogy március 31-e után nem lesz elérhető munka – erősítette meg a cég. Közülük 981 alkalmi munkavállalót helyeztek át a bejelentést követően – közölte a Sodexo.

A Sodexo egyik, az állását elvesztő alkalmazottja közül állítja, hogy nem volt megfelelő konzultációs folyamat, a The Independentnek így nyilatkozott: „Mindig is tudtuk, hogy egyszer ennek vége lesz, ez kevésbé probléma, ugyanakkor csoportként úgy érezzük, hogy rosszul bánnak velünk, hiszen amikor a frontvonalban szolgáltunk a brit polgárok számára, az sok esetben veszélyes munka volt… a végén pedig így megkapni a felmondást ez teljesen megdöbbentő.”

Míg az alkalmi munkavállalóknak nincs, a határozott idejű szerződéssel rendelkezőknek azonban, akiket szerződésük lejárta előtt bocsátanak el, joguk van a konzultációhoz.

Rakesh Patel, a Thompsons Solicitors munkaügyi ügyvédje a következőket nyilatkozta: „A törvényes végkielégítést általában annak a munkavállalónak kell megítélni, aki az adott időpontban legalább két év folyamatos munkaviszonyban áll, és akit létszámleépítés miatt bocsátottak el. A fizetés mértéke a szolgálati időtől, az életkortól és a heti fizetéstől függ.

„Semmi akadálya annak, hogy egy munkáltató többet fizessen, sőt, egyes munkáltatók a törvényi minimumnál bőkezűbb megoldásokkal rendelkeznek. Egyes munkáltatók két évnél rövidebb folyamatos szolgálati idő esetén is végkielégítést biztosítanak.”

A Sodexo júliusi sajtóközleménye az NHS Test and Trace munkáira vonatkozó szerződés meghosszabbításáról azt írta, hogy a következő hónaptól a cég az összes brit vizsgálóközpont 30 százalékát fogja üzemeltetni. 28 regionális (autóval megközleíthető), 146 helyi (bejárásos) és 149 mobil tesztelő egységet működtet, valamint 67, 2021 Augusztus 16 óta működő más szolgáltató által üzemeltetett telephelyre tesztelők toborzását tervezi.

Legfrissebb beszámolói szerint a Sodexo egyesült királyságban üzemelő ága 29,28 millió font osztalékot fizetett ki 2020. augusztus 31-ig. A 2019. augusztus 31-én zárt évben 92,25 millió font volt az osztaléki kifizetés. A Sodexo Ltd. adózás előtti nyeresége 2019-2020-ban 13,272 millió font, 2018-2019-ben pedig 81,727 millió font volt.

A Sodexo 404 millió font értékű szerződést kapott a Crown Commercial Service-től a „Covid-19 tesztelési helyek üzemeltetésére és fenntartására 2021. június 25-től 2022. június 25-ig. Egy Sodexo szóvivője elmondta, hogy ez az összeg egy „potenciális szám volt a szerződés teljes időtartamára, és ez most jóval a lejárat előtt véget ér”.

Neal Gisborne, a Sodexo tesztközpontokért felelős részlegének ügyvezető igazgatója elmondta, hogy „amikor a kormány bejelentette, hogy április 1-jén véget ér az ingyenes tesztelés Angliában, gyorsan haladtunk, hogy ezen az időn belül eleget tegyünk jogi kötelezettségeinknek, hogy folyamatosan tájékoztassuk munkavállalóinkat, és lehetőségeinkhez mérten átcsoportosítást vagy bármilyen más segítséget ajánljunk. 

„A kormány február 21-i bejelentését követően órákon belül írtunk mindenkinek, és napokon belül intézkedtünk, hogy a 20 fő feletti telephelyeken megkezdődjön a konzultáció, valamint beadtuk a HR1-es nyomtatványokat. A munkaszerződéseknek megfelelő felmondást adtunk. Mindannyian tudtuk, hogy eljön a nap, amikor a telephelyek bezárnak, és tudtuk, hogy ezeket a híreket nehéz lesz hallani.”

Elmondta, hogy a cég „tanácsadást, önéletrajz íráshoz és interjúkhoz tréninget kínált”, hozzátéve: „A mai napig összesen [körülbelül] 8500 emberből 981-et helyeztünk át (amelyből 1020-an vannak még folyamatban), és ezt az átcsoportosítási munkát folytatjuk a következő hetekben.”

Az UKHSA szóvivője a következőket mondta: „A lehető legrövidebb időn belül rendszeres friss információkkal láttuk el a tesztelő kollégákat az angliai PCR-vizsgálat jövőjéről. Rendkívül hálásak vagyunk minden alkalmazottunk erőfeszítéséért, és a munkaadóikkal együttműködve gondoskodtunk arról, hogy támogatást kapjanak az átállás során.”   Forrás Szerző: Válóczi Andrea

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után