Váratlanul rekord összegű adóbevétel folyt be a brit államkasszába, 5.4 milliárd font többletet generálva 1

Az Egyesült Királyság kormánya januárban meglepő többletet generált, annak ellenére, hogy “jelentős összegeket” költött az energiaszámlák támogatására és az uniós kifizetésekre.

Váratlanul rekord összegű adóbevétel folyt be a brit államkasszába, 5.4 milliárd font többletet generálva 3

A statisztikák vezetésének 1999-es kezdete óta az egyik legnagyobb összegű jövedelemadó-bevételt könyvelhette el az Egyesült Királyság kormánya. Ez azt jelentette, hogy kevesebbet költöttek el, mint amennyi befolyt az adókból, így 5,4 milliárd font többlet maradt. A közgazdászok szerint a számok “vegyes képet” mutatnak, az államháztartás továbbra is gyengébb, mint tavaly ilyenkor a jövő havi tavaszi költségvetés közeledtével.

Jeremy Hunt pénzügyminiszter március 15-én ismerteti adózási és kiadási terveit a következő időszakra vonatkozólag. Martin Beck, az EY ITEM Club – amely egy brit gazdasági előrejelzési csoport – gazdasági főtanácsadója elmondta, hogy a számok Hunt úrnak “pozitívumként szolgálhatnak” így a tavaszi költségvetés előtt.

Beck úr azt mondta, hogy a nagykereskedelmi energia árának csökkenése azt jelenti, hogy a kormánynak a számlák támogatására fordított kiadásai “töredékükre csökkennek” a tavalyi hivatalos előrejelzésekben ígérteknek. Mivel azonban a kormány adósságra vonatkozó fiskális szabályai öt évre vonatkoznak, a brit pénzügyek rövid távú mozgásai “nincsenek nagy hatással” a politikákra.

Az állami hitelfelvétel az eddigi pénzügyi évben 30,6 milliárd fonttal kevesebb, mint azt a Költségvetési Felelősségi Hivatal (OBR), a kormány hivatalos előrejelzője jósolta.

Michal Stelmach, a KPMG UK vezető közgazdásza szerint ez “ösztönözheti a pénzügyminisztert arra, hogy a következő havi költségvetése részeként fizetésemelést ajánljon fel a közszférában dolgozóknak” a további sztrájkok megelőzése érdekében. De Hunt úr szerint az adósság még mindig a legmagasabb szinten van az 1960-as évek óta.

“Létfontosságú, hogy ragaszkodjunk az adósságcsökkentésre vonatkozó tervünkhöz” – tette hozzá. “Az adósság csökkentése nehéz döntéseket igényel, de kulcsfontosságú, hogy csökkentsük az adósságkamatokra fordított összeget, hogy megvédhessük közszolgáltatásainkat.”

A legtöbb közgazdász most a hitelfelvétel növekedésére számított, részben annak köszönhetően, hogy a kormány nagy összeget költ a háztartások energiaszámláinak támogatására. Ezenkívül az ONS közölte, hogy a kormánynak “nagy egyszeri kifizetésekkel” kellett szembenéznie januárban az EU-val szembeni tartozások kapcsán. Végül azonban ezeket a költségeket nagyrészt ellensúlyozták a rekord összegű, 21,9 milliárd GBP összegű jövedelemadó-befizetések januárban, ami miatt a kormánynak többlete keletkezett.

A meglepő adatok ellenére azonban a januári összesített többlet még mindig 7,1 milliárd fonttal volt kisebb, mint 2022 azonos hónapjában. Ugyanis az államadósság kamattörlesztése is az eddigi legmagasabb szintet érte el januárban, mióta 1997-ben megkezdődtek az adatok rögzítése. Az ONS szerint az adósság törlesztőjének növekedése, amely januárban összesen 6,7 milliárd GBP volt, “nagyrészt” az inflációnak köszönhető.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után