Durvul a helyzet a Brexit miatt: Már autókat és buszokat is gyújtogatnak Észak-Írországban 1

Eltérítettek majd porig égettek egy emeletes buszt Belfast utcáin az Egyesült Királyságban, Észak-Írország területén. Ez volt zsinórban a hatodik este, hogy zavargások vannak a régióban.

Durvul a helyzet a Brexit miatt: Már autókat és buszokat is gyújtogatnak Észak-Írországban 3

Boris Johnson, brit miniszterelnök azt nyilatkozta az esetet követően, hogy „nagyon aggasztják a látottak”, miután a Translink emeletes buszát molotov koktéllal dobálták meg a város nyugati felén, amelynek következtében az teljesen kiégett. A tömegközlekedési eszköz ellen elkövetett támadás a szerda esti eseményeknek csak az egyike volt. A rendőröket kövekkel hajigálták, és az egyik a helyszínen tartózkodó fotóst is megtámadták, a moltov koktélok pedig csak úgy repkedtek minden irányba.

„Mélységesen aggasztanak az észak-írországi erőszakos események, különösen a lakosságot és a vállalkozásokat védő PSNI elleni támadások, illetve a buszsofőr és egy újságíró megtámadása. A nézeteltérések megoldásának a módja a kommunikáció, nem pedig az erőszak vagy a bűncselekmények.” – nyilatkozta nemrégiben Boris Johnson.

Durvul a helyzet a Brexit miatt: Már autókat és buszokat is gyújtogatnak Észak-Írországban 4

Sokan attól tartanak, hogy a brexitmegállapodás fokozatosan kezdi feléleszteni az elmúlt évtizedekben elnyomott indulatokat az északír tartományban. A hétvégén több alkalommal is volt gyújtogatás, és sajnos a zavargásokban rendőrök tucatjai sérültek meg. Ugyan csak kis létszámú, de agresszív utcai tüntetések tucatjai jellemezték a húsvéti hosszú hétvége mindhárom éjszakáját számos városban, melyeket több, jellemzően ír katolikusok lakta kisebb településen is a brit koronához hű lojalisták zajos, zenés éjszakai felvonulásai tettek teljessé.

Arlene Foster első miniszter azt mondta az események kapcsán, hogy: „Az ilyen erőszakra nincs ésszerű magyarázat. Ez teljesen helytelen, és abba kell hagyni. ”

Durvul a helyzet a Brexit miatt: Már autókat és buszokat is gyújtogatnak Észak-Írországban 5

Claire Hanna, az SDLP parlamenti képviselője is bírálta az erőszakot, és ezt írta twitteren: “Azt mondják nekünk, hogy ezek a tiltakozások és zavargások a csalódottság miatt vannak, hogy nem hallgatták meg őket, de ugyanakkor egy kiváló fotós újságírót ok nélkül megtámadnak, miközben ő csak megpróbálta lencsevégre kapni az eseményeket.”

A rendőrség azt tanácsolta a lakosság tagjainak, hogy kerüljék el a környéket. Nichola Mallon, Észak-Írország infrastrukturális minisztere „betegesnek” minősítette a busz elleni támadást.

„A saját közösségüket és a saját közszolgáltatásukat megtámadók nem érnek el vele semmit, és ráadásul ha ez így megy tovább, csak idő kérdése, hogy valaki súlyosan megsérüljön vagy meghaljon. Szerencsére senki nem sérült meg a legutóbbi incidens során, de a zavargásokért és a rendőrség elleni folyamatos támadásokért felelős személyeknek azonnal le kell állniuk.”

Zavargások voltak Carrickfergus, Newtownabbey és Londonderry egyes részein is a hétfői nap folyamán. Alig 12 éves gyerekek is részt vettek az elmúlt napok erőszakos eseményeiben. Autókat, telefonfülkét és kukákat is gyújtottak fel hétfőn Londonderry Waterside negyedében. A rendőrség olyan esetről is beszámolt, hogy téglát dobtak egy taxira, amely épp egy utast szállított.

A közösségi oldalakon megosztott videón jól látszik, ahogy a buszt moltov koktéllal és kövekkel hajigálják. Csoda, hogy a buszsofőrnek nem lett baja. Az utcai zavargások mérete szerencsére  egyelőre csak töredéke a „Felfordulás” időszakára jellemző eseteknek.

A brexit formális bejelentése után az akkori Theresa May kormányt pont az bénította meg, hogy egyszerre akart megfelelni annak, hogy Nagy-Britanniát teljesen kivonják az EU egységes belső piac intézményrendszerének illetékességéből, és ezzel párhuzamosan tiszteletben tartsák az északír helyzetről intézkedő Nagypénteki Megállapodást, ugyanakkor megőrizzék az Egyesült Királyság területi integritását.

Durvul a helyzet a Brexit miatt: Már autókat és buszokat is gyújtogatnak Észak-Írországban 6

Végül Boris Johnson elfogadott egy olyan megállapodást az EU-val, amely szerint az északír tartomány továbbra is a brit koronához tartozik, de piacszabályozási szempontból viszont az Ír Köztársasággal együtt az EU belső piacának a része marad. Így Észak-Írország a piacszabályozás szempontjából már különböző rendszerhez tartozik, és emiatt az északír brit unionisták azt állítják, hogy a kormány „eladta” őket, és ez az egyik fő oka a térségben egyre fokozódó feszültségnek.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után