Drágul a lakhatás az Angliában élőknek, áprilistól sokaknak £100-tal drágul a Council tax 1

A Nagy-Britanniában élőknek sajnos tovább emelkednek a lakhatási költségei, miután az ingatlanok után a helyi önkormányzatoknak fizetett adót jelentősen megemelik áprilistól. A legdurvább emelésre a Londonban élők számíthatnak. Egy nemrégiben az Evening Standard által készített elemzés alapján ez sokaknak közel £100-os emelést jelent majd éves szinten.

Az adóemelés London polgármesterének, Sadiq Khannak a javaslatára történik, a célja pedig az lenne, hogy így egyrészt a rendőrségnek több pénzt tudnak elkülöníteni, hogy az utcai bűnözés visszaszorítása hatékonyabbá váljon, továbbá a felnőtteknek és időseknek járó szociális szolgáltatásokra is több pénz jutna. Mr. Khan három éve polgármester már a brit fővárosban, és ez lesz az eddigi legnagyobb adóemelése.

Drágul a lakhatás az Angliában élőknek, áprilistól sokaknak £100-tal drágul a Council tax 3

Áprilistól tehát 8.9%-kal növelik a Council Tax-ot Londonszerte, ami rengeteg háztartásnak durván 100 fontos emelést jelent majd. Ez rengeteg angliai magyar fiatalt időset, családot és egyedülálló személyt is érint majd, mivel annak ellenére, hogy az utóbbi években sokan költöztek vidékre, a Nagy-Britanniában élő magyarság durván 40%-a még mindig a fővárosban él. Erről egyébként itt találtok bővebb infót.

Ami Londont illeti, az átlagos emelés az egész városra nézve durván £71 lesz majd, de olyan kerületekben, mint Richmond, Kingston vagy Harrow, ez a szám a 100 fontot fogja súrolni. De hogy más példákat is mondjunk, Lewisham területén £86.35, Brent-ben £86.31, Bromley-ben £84.06, és Hackney területén £80.19 lesz az emelés. Viszonyításképpen, két évvel ezelőtt £4, tavaly pedig £14 volt az emelés átlagosan Londonban.

Ami az ország többi részét illeti…

A helyzet sajnos máshol sem lesz sokkal vidámabb, ugyanis rengeteg helyen lehet közel 5%-os emelésre számítani. Anglia területén kizárólag Wigan és Thurrock területén nem fog emelkedni a Council tax az idén. Anglia többi részén az átlagos emelkedés szintén 70 font körülire tehető, ami egyben azt is jelenti, hogy az éves teljes összeg azoknak, akik B vagy D kategóriás Council Tax-ot fizetnek, a legtöbb helyen 1700 font fölé fog nőni, sőt egyes helyeken karcolni fogja a 2000-et is.

Alapvetően három dolgot kell tudnunk, hogy kiderítsük mennyi a fizetendő Council Tax-unk:

  • hogy az otthonunk melyik értéksávba tartozik;
  • mennyit kell fizetnünk a helyi önkormányzatnak az adott értéksávban lévő otthonért;
  • kaphatunk-e kedvezményt, avagy felmentést a teljes számla alól.

Erről az adóról bővebb információt a Council Tax-ről szóló cikkünkben olvashattok.

Tovább találhattok még hasznos infókat arról, hogy mennyi pénzt kaphatunk, ha sokba kerül az albérletünk Angliában, vagy hogy mennyivel emelkedik a minimálbér áprilistól, ugyanis ez Több, mint kétmillió alkalmazott számára jelent majd fizetésemelést a szigetországban, köztük pedig rengeteg angliai magyarnak is.    Forrás

Megosztás