Kemény szigorítás jön: akár 2 év börtönt is kaphat, aki valakit követ, beszólogat, vagy szexuális jellegű megjegyzéseket tesz valakire az utcán Nagy-Britanniában 1

Az utcán elkövetett szexuális zaklatás bármilyen formája hamarosan bűncselekménynek minősül majd a szigetországban, és akár két évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható lesz az elkövető – közölte nemrégiben a kormány.

Kemény szigorítás jön: akár 2 év börtönt is kaphat, aki valakit követ, beszólogat, vagy szexuális jellegű megjegyzéseket tesz valakire az utcán Nagy-Britanniában 3

Angliában a belügyminiszter által támogatott tervek szerint kriminalizálni fogjákják a nők utcán történő zaklatását, piszkálását és verbális, szexuális jellegű inzultálását, valaki követését sőt azt is ha pl ilyen körülmények közt elállják az útját valakinek.

“Minden nőnek biztonságban kell éreznie magát, amikor az utcán sétál” – mondta Suella Braverman. A szexuális zaklatás már most is illegális, de a remények szerint az utcai zaklatás minden formájának törvényellenessé tétele több embert arra ösztönöz majd, hogy jelentsék az ilyesmit a rendőrségen, az elkövetőket pedig, hogy inkább gondolják át kétszer is, hogy miben sántikálnak.

“Döntésünk középpontjába az áldozatok szükségleteit helyezzük, ami azt jelenti, hogy az ilyen cselekményeket elkövető bűnözőknek mostantól sokkal komolyabban szembe kell nézniük a megérdemelt következményekkel” – mondta Braverman.

A YouGov közvélemény-kutatása szerint, amit a BBC számára készítettek, a nők kétharmada nem érzi biztonságban magát, ha éjszaka egyedül sétál Nagy-Britanniában. A Crown Prosecution Service (CPS) szerint a 34 év alatti nők válnak szexuális bűncselekmények célpontjává a leggyakrabban, de náluk a legkevésbé valószínű, hogy feljelentést tesznek.

A Crown Prosecution Service, amely arról dönt, hogy bíróság elé vigye az ilyen jellegű ügyeket, a közelmúltban frissítette az útmutatásait az utcai zaklatással kapcsolatban. Az új irányelvek olyan bűncselekményekre is kiterjednek, mint a szeméremsértés, követés és verbális szexuális zaklatás.

A tervezett törvénymódosítás értelmében kriminalizálni fogják az alábbi tetteket:

  • Szándékosan szorosan valaki mögött sétálni, miközben éjszaka hazafelé sétál
  • Obszcén vagy agresszív megjegyzések megfogalmazása egy személy felé
  • Obszcén vagy sértő gesztusok tétele egy személy irányába
  • Valaki útjának az elállása
  • Jármű vezetése lassan direkt egy az utcán sétáló személy mellett haladva

A törvényjavaslat értelmében szigorúbb büntetéseket vezetnének be, hat hónapról két évre emelve a maximálisan kiszabható büntetés mértékét. A kampányolók a valaki irányába történő hangos fütyörészés és az intenzív bámulás kriminalizálását is szorgalmazták.

Júliusban Priti Patel akkori belügyminiszter konzultációt indított arról, hogy az utcai zaklatást konkrét bűncselekménnyé tegyék-e. A Belügyminisztérium most arra a következtetésre jutott, hogy be kell vezetni, miután a válaszadók “jelentős többsége” támogatta az indítványt.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után