Legalább 3,462 EU állampolgárnak küldtek szavazókártyát és postai szavazócédulát az EU népszavazásra, akik valójában, nem is jogosultak arra, hogy leadják a voksaikat.

comp_eu1

A választási bizottság jelentése szerint, szoftverhiba miatt történt ez a félreértés, amit azóta állítólag, már sikerült megoldani — jelentette be a BBC. Egyik szavazó sem fog megjelenni a választói névjegyzékben, mint szavazásra jogosult, akiknek tévesen küldtek ki szavazókártyát. Továbbá, mindegyik tévesen kiküldött postai szavazócédula törlésre kerül.

Nem sokkal több, mint két hét maradt hátra a június 23-i EU népszavazásig. A szavazás kérdése: maradjon-e az Egyesült Királyság az EU-ban vagy sem?

A referendum végeredménye égető fontosságú úgy a Királyság, mint az EU részére, hiszen mindkét fél gazdaságát erősen befolyásolja majd, nem is beszélve a bevándorlás kérdéséről, amely a legerősebben osztja meg az ország állampolgárait.

Hónapok óta próbáljuk nyomon követni a brit közvélemény álláspontját a kérdéssel kapcsolatban és tájékoztatni titeket a maradás és kiválás mellett kampányolók érveiről. Mindkét tábor kortesei megteszik a tőlük telhetőt, hogy meggyőzzék a szavazásra jogosultakat a saját álláspontjukról.

De ki is szavazhat nemsokára az EU népszavazáson?

  • brit, ír és nemzetközösségi állampolgárok, akik az Egyesült Királyság területén élnek;
  • sok, de nem mindegyik brit állampolgár, aki külföldön él;
  • azok a britek, akik 15 vagy ennél kevesebb éve külföldön élnek;
  • így tehát, azok, akik több mint 15 éve külföldön élnek, nem jogosultak a szavazásra.

Az EU-s állampolgároknak nincs joguk szavazni a népszavazáson, kivéve, ha azok valamelyik nemzetközösségi ország állampolgárai. Ez azt jelenti, hogy az Ír Köztársaság, Málta és Ciprus állampolgárai szavazhatnak.

Szavazhatunk-e tehát mi, magyarok?

Csak abban az esetben ha megszereztük a brit állampolgársági státuszt, tehát a kint élő magyarok többsége nem fog szavazni.

A Brexit mellett kampányoló Iain Duncan Smith és Bernard Jenkin azt mondják, hogy „komoly aggodalmak vannak a népszavazás levezetése és a szavazati jog körül”.

Duncan Smith azt állítja, hogy a Nottingham-i városi tanács egyik hivatalnoka emailezett egy Brexit-pártinak, hogy mondja azt, hogy nem tudták ellenőrizni azt, hogy az emberek valóban a saját nemzetiségüket adták-e meg a választási kérelmük kitöltésekor, és így csak feltételezni tudták, hogy a benyújtott információ helyes.

A népszavazáson való regisztrálás határideje június 7. (kedd). Ha brit állampolgárnak minősülsz, és így szavazati joggal rendelkezel, kérünk, regisztrálj itt, hogy le tudd adni a szavazatodat június 23-án.   Forrás: www.metro.co.uk

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára