A brit EU népszavazás eredménye NEM kötelező érvényű, a parlament szavazhatna a kilépésről 1

Napvilágot látott egy új infó (ismét, immáron sokadjára, ami megint fordíthat Nagy-Britannia sorsán), mely szerint hat évvel ezelőtt a kormány beleegyezett abba, hogy a népszavazások nem lehetnek jogilag kötelező érvényűek.

theresa-may

Ez nem jelent mást, minthogy az a tény, hogy az ország megszavazta, hogy ki szeretne lépni az EU-ból, nem egyenértékű azzal, hogy ki is fogunk lépni, mivel a kormánynak nem kutyakötelessége ezzel megegyező döntést hoznia. Egyben azt is jelenti, hogy a parlamentnek szavaznia kellene arról, hogy a szigetország marad, vagy megy. Ehelyett Theresa May megpróbálja a kilépést a többi parlamenti képviselő és az ellenzék beleszólása nélkül véghez vinni.

A miniszterek pontosan hat évvel ezelőtt megállapodtak abban, hogy egy népszavazás eredménye még önmagában nem jogerős, tehát a parlamentnek kell döntenie, hogy a népszavazás eredményével megegyező döntést hoznak, avagy nem. Leegyszerűsítve ismét előkerült valami olyan információ, ami azt sugallja, lehet mégsem fogunk kilépni az EU-ból. A júniusi népszavazás óta teljesen bolondok háza van az EU-ban és főleg Nagy-Britanniában a kilépés miatt. Teljes a bizonytalanság, a font zuhan, a kilépés mellett kampányolók eltűntek a porondról, és naponta változik a helyzet a kilépés esélyeit és időpontját illetően.

Ez a mostani hír azonban egy újabb lökést adhat a maradásban reménykedőknek, ugyanis a népszavazásról azt tudni lehet, hogy a parlamenti képviselők közt a többség a maradás mellett voksolt. Az igen egyértelmű nyilatkozat Theresa May miniszterelnökasszony terveit igencsak felboríthatja, ő ugyanis azon ügyködik a hatalomra kerülése óta, hogy a Brexitet ha törik ha szakad, véghez viszi, méghozzá az ellenzék beleszólása nélkül.

Pont ezen probléma kapcsán, ami egyébként bennünket, angliai magyarokat is igencsak érint, akármi is lesz a végkimenetele, a miniszterelnök a bíróságon vív jogi csatát, ami pár napja kezdődött, ugyanis királyi előjogra hivatkozva szeretné kikerülni a parlamentet és aktiválni az 50. cikkelyt, ami beindítaná a kilépés folyamatát.

A hat évvel ezelőtti, 2010-es nyilatkozat azonban kimondja, hogy „a parlament szuverenitása miatt a népszavazások nem lehetnek jogilag kötelező érvényűek az Egyesült Királyságban, ezért jellegüket tekintve inkább útmutatóként szolgálnak a kormány számára”. Ez egyébként a kormánynak már csak azért is jó húzás volt annak idején, mert így tulajdonképpen a népszavazás a demokrácia látszatát tartja csak fenn, hiszen az eredményétől függetlenül ezek szerint a parlament azt csinál amit akar.

„Alkotmányosan ez a dokumentum helytálló, ugyanis Harold Wilson referenduma előtt a népszavazások nem játszottak szerepet a brit politikában. A téma azért is érzékeny mert egy átfogó kérdésre kiírt népszavazás nem enged betekintést abba, hogy milyen elképesztő mennyiségű kisebb és nagyobb problémával kell a kormánynak megkezdenie egy ilyen döntés meghozatalakor.” – magyarázta az Independentnek Ken Clarke, korábbi konzervatív kabinet miniszter.

A kormány egyik szóvivője azt magyarázta, hogy a konzervatív párt azért nem próbál meg útjába állni a kilépésnek, mert annak idején, amikor el kellett dönteni, hogy legyen-e népszavazás, akkor óriási fölénnyel szavazott úgy a parlament, hogy legyen, és ezek után a párt nem teheti meg, hogy hátat fordít az eredménynek.

Nos akárhogy is lesz, ez most egy újabb esély azoknak, akik még remélik, hogy nem lépünk ki az EU-ból, de biztosat természetesen továbbra is képtelenség mondani.    Forrás: independent

[fblike]

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után