Brexit: Legfrissebb fejlemények, mi történt tegnap és mi lesz most? 1

Az este folyamán egy újabb fontos szavazás zajlott le a brit parlament alsóházában a Brexittel kapcsolatosan. A két héttel ezelőtti parlamenti szavazáson elszenvedett csúfos vereség után Theresa May ígéretet tett, hogy ismét visszatér Brüsszelbe, hogy megpróbáljon újabb módosításokat kiharcolni az EU-s vezetőknél a kilépés feltételeit illetően.

theresa may donald tusk brexit

Mi is történt tegnap a brit parlamentben?

Mindösszesen kettő darab változtatás fogadtak el a parlamenti képviselők a szavazások során a hét  közül, amiket eléjük tártak. Az egyik a megállapodás nélküli Brexittel kapcsolatos, míg a másik az Észak-Írországnál lévő határvonal kérdésével az úgynevezett „backstoppal”.

Az első nem kötelező erejű indítvány, de egyértelművé tette, hogy az Alsóház nem fogja támogatni a a megállapodás nélküli Brexitet. Ez jogilag nem akadályozza meg ezt a forgatókönyvet, inkább szimbolikus jellegű. A másik szavazás azonban ennél is nagyobb jelentőségű. Ennél a másik szavazásnál azt fogadta el a parlament, hogy az ír határ kérdésében új alternatívákat próbáljanak találni, és ezeket az EU elé tárni. Az EU ugyanis mindenáron ragaszkodik ahhoz, hogy Írország felől ne legyen kiépített fizikai határvonal. Most, hogy ezt a parlament elfogadta, Theresa May azt reméli, hogy az EUs vezetőkkel sikerül valamiféle közös nevezőre jutni.

Sikerülhet-e Theresa May-nek végre valami eredményt elérni a Brexit tárgyalásokon az új szavazások eredményének tükrében?

Habár a parlamenti szavazás eredménye alapján a képviselők többsége megszavazta a javaslatot a parlament alsóházában, sajnos van egy „apró gubanc”. Szinte azonnal azt követően, hogy a szavazás megtörtént, az európai tanács vezetőjének, Donald Tusknak a szóvivője azonnal nyilatkozott a téma kapcsán, méghozzá azt, hogy az EU nem hajlandó újra megnyitni a tárgyalásokat ezzel kapcsolatban. A francia elnök, Emmanuel Macron szintén kijelentette, hogy nincs több módosítgatás.

Mi lesz most?

A kormánypárti szóvivő beismerte, hogy a konzervatív kormány nehéz feladat előtt áll, és hogy Brüsszelben valóban nem nagyon akarnak újra tárgyalóasztalhoz ülni a brit kormánnyal a Brexit kapcsán. Azonban annyit már legalább tisztán lehet látni, hogy mik azok a pontok, amiken változtatnia kellene Theresa May-nek a Brexit megállapodáson, hogy a parlament égre el tudja azt fogadni. A baj ezzel csak annyi, hogy azokat a módosításokat pedig az EU nem hajlandó elfogadni.

Jelen állás szerint, ha valami csoda folytán sikerül az EU-val dűlőre jutni, akkor ismét egy újabb szavazás jön a parlamentben, amennyiben nem, úgy február 13-án újabb parlamenti vita következik arról, hogy akkor mi is legyen. Mindeközben emberek milliói aggódnak a sorsuk miatt, aki meg nem az már csak a fejét rázva nevet ezen az egész „kabarén”. Az óra pedig egyre csak ketyeg, és már 60 napnál is kevesebb van hátra a kilépés megkezdésének határidejéig. Az kiderült, hogy a parlament nem nagyon fog megállapodás nélkül kilépni, viszont az is, hogy a megállapodás a jelen formájában nem felel meg a parlamentnek, módosítást viszont az EU nem enged. Ha viszont minden így marad, az csak egyet jelenthet, amit viszont egyelőre senki nem mer nagyon hangosan kimondani…          Forrás

Megosztás