„Botrányos” új díj a Ryanair járatain – számos utas kiakadt 1

A Ryanair utasai közül többen is azt mondják, hogy a légitársaság “botrányos” új extra díjjal állt elő, méghozzá azzal, hogy elkezdtek extra összeget felszámolni a beszállókártyáik online beszerzéséért cserébe.

„Botrányos” új díj a Ryanair járatain – számos utas kiakadt 3

A rendkívül elégedetlen utasok a közösségi médiában adtak hangot csalódottságuknak, mondván, hogy 21 fontot kellett kifizetniük a helyfoglalásért, hogy hozzáférhessenek az elektronikus beszállókártyához. Az alternatíva az volt, hogy sorba kell állni a papírra kinyomtatott verzióért a repülőtéren.

A Ryanair egyelőre nem reagált a BBC megkeresésére az ügy kapcsán. Egyelőre nem világos, hogy hány utasnak kellett szembesülnie ezzel az új díjjal, és a Ryanair nem tisztázta és nem indokolta az új szabályok okát és részleteit, amelyről egyébiránt először a Mail Online számolt be. Úgy tűnik azonban, hogy a díjat az elmúlt napokban vezették be. Eközben a légitársaság számos elégedetlenkedő ügyféltől kap negatív kommenteket az X-en, korábban Twitteren.

“Mikor és miért kezdtétek ezt el? Akkor mostantól SORBAN kell állnom, hogy átvegyem a beszállókártyámat a repülőtéren?” – mondta az egyik utas, aki Londonból Belfastba utazott hétfőn kora reggel.

Egy másik utas így nyilatkozott: „Egyszerűen nem hiszem el hogy ilyen szabályt vezettek be, amely gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem engedik meg az utasoknak, hogy a beszállókártyát (mobilon vagy kinyomtatva) létrehozzák maguknak, hacsak nem vásárolnak ülőhelyet, és arra kényszerítik őket, hogy álljanak be egy hosszú sorba a repülőtéren, és mindezt csak azért teszik, hogy keressenek vele pár extra fontot. Botrányos.”

Egy másik utas azt is elmondta, hogy a repülőtéri check-in pult személyzete azt mondta nekik, hogy az új szabály csak az utolsó 20 utasra vonatkozik, aki bejelentkezett a járatra, és a díjat csak az elmúlt napokban vezették be.

A legtöbb légitársaság megköveteli az utasoktól, hogy online jelentkezzenek be, ezzel megerősítve utazási szándékukat. Általában ugyanitt mindenki letöltheti a beszállókártya elektronikus másolatát is. Egyes utasok inkább a papírra kinyomtatott beszállókártyával érzik magukat nagyobb biztonságban a repülőtéren. Azonban általában ezek közül egyikért sem kell külön fizetni.

A Ryanair azonban úgy tűnik, hogy megköveteli néhány utastól, hogy foglaljon helyet, ami általában 7 és 21 font közötti áron van, mielőtt letölthetnék a beszállókártyájukat a telefonjukra vagy számítógépükre. Ha úgy döntenek, hogy nem foglalnak helyet, sorba kell állniuk a beszállókártyáért a repülőtéren.

Az olyan olcsó légitársaságok, mint a Ryanair, híresek a plusz díjak felszámításáról olyan dolgokért, mint például a poggyász rakodótérben való elhelyezése, a helyfoglalás és a több lábtérrel rendelkező ülőhely kérése. Az olcsó légitársaságok azzal érvelnek, hogy így tartják alacsonyan a viteldíjakat a drágább, prémium légitársaságokhoz képest, amelyek általában az étkezést, a poggyászt és egyéb kiegészítőket belekalkulálják az árba.

Az extra opcionális díjak ilyen egyenként történő hozzáadogatását “csepegtető árképzésnek” nevezik, és az ilyen esetekben az alap ár mindenféle apróságok hozzáadásával a vásárlási procedúra végére jelentősen növekedhet.

A témával kapcsolatos közelmúltbeli kormányzati kutatások szerint ezek a „rejtett” díjak nemcsak a légitársaságok, hanem más utazási cégek, edzőtermek, éttermek, mozik és színházak körében is egyre gyakoribbak. A kutatás szerint a szórakoztató- és vendéglátóipari cégek több mint fele használ ilyen árazási módszereket. A kormány a közelmúltban nyilvános konzultációt tartott a „csepegtető árképzésről” és arról, hogy kell-e egyértelműbb tájékoztatást nyújtani a fogyasztóknak. A konzultáció októberben lezárult, de a kormány még nem jelezte, hogy mit fog pontosan tenni ebben az ügyben.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után