Börtönbe zárhatják-e a királynőt, vagy a királyi család valamely tagját, és történt-e már valaha ilyen? 1

Bár a királyi család keményen dolgozik azon, hogy szigorú szabályai és furcsa öltözködési stílusai révén fenntartsa a különcségnek és a mindenhatóságnak az érzetét, látszatát, mindezek alatt ettől függetlenül azért ők is emberek… állítólag 😉

Börtönbe zárhatják-e a királynőt, vagy a királyi család valamely tagját, és történt-e már valaha ilyen? 3

Csakúgy, mint akármilyen rosszul működő hétköznapi családban, a királynő leszármazottai közt is akad olyan, aki valamilyen törvénybe ütköző dolgot tett, vagy legalább is azzal vádolták. Az utóbbi időben a legfigyelemreméltóbb, a királyi családhoz köthető ilyen eset András herceg ügye, ami minél több részlet derül ki és minél tovább elhúzódik, annál kínosabb lesz az egész királyi családra nézve. Ennek kapcsán viszont felmerül a kérdés, hogy a királyi család, és a királynő mennyire áll vagy nem áll a törvény felett, és hogy pl. börtönbe kerülhetnek-e egyáltalán, vagy volt-e már ilyen…

Börtönbe kerülhet-e a királyi család valamely tagja?

A királyi család tagjai börtönbe kerülhetnek, ha bebizonyosodik, hogy bűncselekményt követtek el. Ez azt jelenti, hogy ha valamelyikük jogellenesen cselekszik, akkor ugyanolyan helyzetben van, mint bármely más személy, aki az Egyesült Királyság állampolgára, mindenféle mentelmi jog nélkül.

A kérdés a közelmúltban merült fel András herceggel, York hercegével kapcsolatban – igaz, az ő ügye polgári jogi, és nincs büntetőeljárás, ami azt jelenti, hogy börtönbüntetés jelenleg nincs az opciók közt. Virginia Guiffre polgári pert indított a herceg ellen, azt állítva, hogy szexuálisan bántalmazta, amikor ő egy 17 éves szexrabszolga volt. András herceg határozottan tagadja a vádakat.

Január 13-án a Buckingham-palota közleményt adott ki, amely szerint András hercegnek „magánszemélyként” kell megvívnia a pert, vagyis magának kell finanszíroznia a védelmet. A királynő nem segít finanszírozni a jogi kiadásait. A Mail Online szerint a díjak összege elérheti a 6 millió fontot is, és ebben még benne sincs a kártérítés, amelyeket Guiffre-nek kellene fizetnie, ha elveszíti a pert.

Van-e vagy volt-e valaha olyan királyi családban, aki börtönbe került?

Egyetlen királyi családtag sem került még börtönbe, de 2002-ben Anne hercegnő lett a királyi család első olyan tagja, akit bűncselekmény miatt elítéltek. Bűnösnek vallotta magát, miután Dottie, a hároméves angol bullterriere megharapott két gyereket a Windsor Great Parkban. A hercegnőnek ez az incidens durván 900 fontjába került mindennel együtt. Nem ez volt azonban az egyetlen alkalom, amikor Anne hercegnőnek meggyűlt a baja a törvénnyel – 2001-ben 400 GBP pénzbírságot kapott gyorshajtásért, miután elismerte, hogy 93 mérföld/órás sebességgel repesztett egy 70 mérföld/órás zónában Gloucestershire-ben.

2019-ben megszüntették a Fülöp herceg elleni eljárást, miután a néhai herceg önként átadta a jogosítványát egy balesetet követően, amely következtében egy nő kórházba került.

Na, és a királynő börtönbe kerülhet-e?

A régi időkben a király vagy királynő kulcsszerepet játszott a jogérvényesítésben és a jogrendszerek létrehozásában az Egyesült Királyság különböző területein. Bár már nem vállal aktív szerepet az igazságszolgáltatásban, az uralkodó ma is fontos szimbolikus szerepet tölt be, mint az a figura, akinek nevében az igazságszolgáltatás történik.

A királynőre az Egyesült Királyságban az úgynevezett „szuverén immunitás” vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy az uralkodó nem követhet el jogsértést, és mentes a polgári vagy büntetőeljárások alól. Befolyása a családjára is kiterjed egy olyan speciális formában, hogy senkit sem lehet letartóztatni az ő (a mindenkori uralkodó) jelenlétében vagy a királyi rezidencia környékén.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után