Boris Johnson hivatalos hétfői bejelentése: mi vár a Nagy-Britanniában élőkre a továbbiakban 1

A brit miniszterelnök a hétfőre beígért hivatalos tájékoztatójában kihirdette, hogy a koronavírus járványból és vele együtt a lockdownból kivezető ütemtervnek mik lesznek a következő lépcsői, illetve, hogy mire számíthat a lakosság a külföldi utazások, nyaralások tekintetében.

Boris Johnson hivatalos hétfői bejelentése: mi vár a Nagy-Britanniában élőkre a továbbiakban 3

Angliában mindenki számára ingyenes koronavírus-teszteket ajánlanak fel hetente kétszer, péntektől kezdve, annak a tervnek a részeként, amelynek célja megakadályozni a vírus újabb kitörését, és lehetővé tenni a hatóságok számára az új variánsok minél korábbi azonosítását és ellenőrzését.

Lockdown – ütemterv

Boris Johnson a hétfői sajtótájékoztatón hivatalosan is megerősítette, hogy a kormány továbbra is tartja magát az ütemtervhez, és az üzletek, edzőtermek és sörkertek a tervek szerint újból megnyílnak április 12-től. Elmondta, hogy a statisztikai adatok alapján semmi sem utal arra, hogy a korlátozások enyhítésére vonatkozó terveket meg kellene változtatni.

  • Kint a szabadban lehet mostantól találkozni, de max 6-an, vagy 2 háztartásból akárhányan
  • A vendéglátóhelyek, pubok éttermek kinti részei kinyithatnak, és nem kell korábban hazamenni, vagy kötelező főételt rendelni az ital mellé
  • Megnyithatnak a szalonok edzőtermek és nem létfontosságú termékeket szolgáltatásokat aruló üzletek
  • Újra lehet országon belül több napos kiruccanásokat csinálni
  • Megnyithatnak a könyvtárak, állatkertek, vidámparkok, autós mozik
  • A gondozó otthonok lakói már heti 2 rendszeres látogatót fogadhatnak
Külföldi utazások

Ami a külföldi utazásokat illeti, a miniszterelnök ennek kapcsán azt mondta, hogy még túl korai lenne eldönteni, hogy idén nyáron mehetnek-e végre az emberek külföldre. A kormány emellett mindenkit arra figyelmeztetett, hogy ne kezdjenek még el szállást foglalni, vagy repülőjegyeket vásárolni… Ez egyben egy elég erőteljes utalás arra, hogy jó esély van rá, hogy a tervezett május 17. helyett majd csak egy későbbi időponttól indulhatnak meg az emberek nyaralni, vagy rokonokat látogatni.

Az iparág vezetői, érthető módon rettentő dühösen reagáltak erre a kijelentésre. A miniszterelnök a nyilatkozatában a többi európai országban levő aggasztó helyzetre hivatkozott, mondván, hogy sok országban a fertőzöttek aránya és az oltottsági szint még nincs megfelelő szinten.

„Jól látható, hogy több országot is érint a harmadik hullám. Nem akarom alábecsülni azokat a nehézségeket, amelyek tapasztalhatók azokban az országokban, ahová az emberek szeretnének eljutni. A Global Travel Taskforce a hét második felében fog jelenteni nekem a fejeleményekről, és eztán fogunk leülni megvitatni, hogy milyen dátumnak van létjogosultsága.” – mondta Boris Johnson a külföldi utazások kapcsán.

Oltási útlevelek bevezetése

A brit kormány kijelentette, hogy “soha” nem fogja felhasználni a Covid-19 vakcina útleveleket az alapvető üzletek, közszolgáltatások, valamint a vonatok és buszok használatához szükséges feltételként. De egy a szakértők által összeállított jelentés ugyanakkor azt is kimondja, hogy a Covid oltási tanúsítvány “potenciálisan hasznos szerepet játszhat” olyan helyeken, mint a színházak, night klubok és a nagyobb “tömeges rendezvények, például fesztiválok vagy sportesemények”. Ez „segítene ugyanis kezelni a kockázatot, az olyan helyeken ahol nagyszámú ember kerül egymáshoz közel”.

A tervek szerint a vakcina útlevelek a következő 1-2 hónap során kerülnének bevezetésre, ígéretük szerint csak ideiglenesen, nagyjából akkorra, amikor június 21-én a maradék korlátozások is megszűnnek majd (ha minden jól megy).

Egy ilyen tanúsítványt „oltásokkal, tesztekkel vagy természetes immunitással lehetne megszerezni” – áll a dokumentumban. Bárki, aki az elmúlt fél évben átesett a víruson, immunisnak lenne tekinthető a dokumentum szerint, méghozzá fél évig. Boris Johnson beszédében gyorsan hozzátette, hogy ezek egyelőre még csak korai ötletek, és nem véglegesek, és nem kell aggódnia senkinek mert nem lesznek befolyással az ütemtervre.         Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után