Botrány: Boris Johnson „félrevezette a parlamentet” a Covid szerződések kapcsán 1

Boris Johnson félrevezette a brit parlamentet a koronavírus szerződések közzététele kapcsán – derült ki egy nemrégiben közzétett bírósági végzés tartalmából.

Botrány: Boris Johnson „félrevezette a parlamentet” a Covid szerződések kapcsán 3

A miniszterelnök azt állította, hogy a szerződések, amelyek így jogilag támadhatóak, „mindenki számára elérhetők és szemügyre vehetők voltak”. De a Legfelsőbb Bíróság pénteken kiadott végleges határozata szerint a kormány valójában a „708 releváns szerződésből csak 608-at tett közzé”.

A mostani hír nem sokkal azután látott napvilágot, hogy a Legfelsőbb Bíróság egyik bírája megállapította, hogy Matt Hancock (az egészségügyminiszter) jogellenesen járt el, amikor szerződéseket írt alá, a részletek időben történő közzététele nélkül. A Good Law Project pedig ezt észrevéve a kormány ellen jogi eljárást is indított.

Chamberlain bíró végzése kimondta, hogy: „Az alperes a Covid-19-hez kapcsolódó, 2020. október 7-én vagy azt megelőzően kötött 708 vonatkozó szállítási és szolgáltatási szerződésből 608-at tett közzé. Ezen ügyek egy részében vagy mindegyikében az alperes jogellenesen járt el, amikor nem tette közzé a szerződéseket a Crown Commercial Service Központi kormányzati ajánlatok és szerződések publikációjában: Központi kormány átláthatósági útmutatója (2017. november) által meghatározott határidőn belül.”

De Mr. Johnson február 22-én erre csak azt mondta a parlamentnek: “Csak annyit mondok, hogy a szerződések ott vannak, és bárki bármikor megtekintheti őket.”

A Boris ellen kampányolók egy része szerint azonban a bíróság legfrissebb dokumentuma minden kétséget kizáróan megerősíti, hogy a miniszterelnök még azután is félrevezette a képviselőket, hogy egyértelműen kiderült, hogy a kormány megszegte a törvényt.

A jogi támadást indító Good Law Project egy nyilatkozatában így fogalmazott: „… a bírói végzés a kormány saját adatain alapszik – tehát amikor Johnson hamisan megnyugtatta a képviselőket, a kormány ügyvédei épp egy neki ellentmondó nyilatkozatot készítettek amelyből kiderül, hogy 100 szerződés és a szerződések odaítéléséről szóló dokumentumok tucatjai hiányoztak a nyilvántartásból. ”

Hacsak a szerződés részleteit nem teszik közzé, azokat nem lehet megfelelően megvizsgálni – nem lehet tudni, hová és miért kerül az adófizetők pénze. Milliárdokat költöttek a Konzervatív Párthoz kötődőkkel, és óriási összegeket pazaroltak a célra nem alkalmas egyéni védőeszközökre.

„Hacsak a szerződések részleteit nem teszik közzé, azokat nem lehet megfelelően megvizsgálni – nem lehet tudni, hová és mire megy el az adófizetők pénze. Milliárdokat költöttek el így speciális egyéni védőfelszerelésekre, amelyekről így egyáltalán nem lehet tudni, hogy megalapozott volt-e akkora összeget rászánni. Van egy kormányunk és egy miniszterelnökünk, aki megveti az átláthatóságot és látszólag allergiás az elszámoltathatóságra. A legkevesebb, amit a nép most megérdemel, az a teljes igazság.” – nyilatkozták a kormány ellen kampányolók.

Tavaly az Országos Számvevőszék (NAO) vizsgálta, hogy a cégeknek hogyan ítéltek oda 18 milliárd font értékben szerződéseket, köztük sokat verseny nélkül, hogy biztosítsák az alapvető dolgokat, például az egyéni védőfelszereléseket a világjárvány első hónapjaiban. Az NAO ezt írta: „Számos szerződést utólag ítéltek oda, vagy azokat nem tették közzé időben. Ez csökkentette az átláthatóságot, és a megfelelő dokumentáció hiánya pedig azt jelenti, hogy nem tudjuk biztosan állítani, hogy a kormány megfelelően mérsékelte a sürgősségi közbeszerzésből eredő megnövekedett kockázatokat.”

A kormány szóvivője a The Independentnek ezt reagálta: „Fáradhatatlanul azon munkálkodunk, hogy megfeleljünk az elvárásoknak, hogy megvédjük egészségügyi és szociális gondozóinkat a világjárvány alatt, és igen rövid határidőkkel kell dolgoznunk … Ez gyakran azt jelentette, hogy gyorsan kellett szerződést kötnünk az NHS dolgozóinak és a lakosság védelméhez szükséges létfontosságú készletek biztosításához. Elkötelezettek vagyunk az összes szerződés közzététele mellett, és a mai napig ezek 99 százalékát közzétettük az EU hivatalos platformján, és azon dolgozunk, hogy a fennmaradó szerződéseket is a lehető leghamarabb közzétegyük. ”        Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után