Bizalmatlansági szavazás ma a kormány ellen Nagy-Britanniában: akár kormányváltás is jöhet 1

Mivel Theresa May alig egy napja, hogy súlyos vereséget szenvedett a Brexit tervezete kapcsán a parlamentben, most újabb kihívással kell szembenéznie, ami akár a miniszterelnöksége végét is jelentheti. Ahhoz, hogy az ellenzéknek Jeremy Corbynnal az élen esélye legyen új kormányt alapítani, és egy új választást kiharcolni, a parlamentnek ismét szavaznia kell. Ez ismét sorsfordító esemény lehet a Brexit és a kormány jövőjének szempontjából is.

Bizalmatlansági szavazás ma a kormány ellen Nagy-Britanniában: akár kormányváltás is jöhet 3

Miről fognak szavazni a parlamenti képviselők?

A hivatalos szöveg szerint: „arról, hogy a parlamentnek nincsen bizalma Őfelsége kormányában”. Mr. Corbyn beszél majd először, majd őt követi a miniszterelnök beszéde, és ezután lesz a szavazás este 7 órakor.

De hát May ellen már volt egy bizalmatlansági szavazás, nem?

Az csak egy a személye ellen irányuló bizalmatlansági szavazás volt, amit szerencsésen túlélt. Azon csak a saját pártjának tagjai szavaztak és 200 – 117 – re May nyerte.

Mi lesz, ha May és a kormány veszít ma?

Akkor beindul egy folyamat, aminek az a lényege, hogy kiderítse, hogy egy alternatív kormány meg tud-e alakulni, ami élvezi is a parlament többségének a bizalmát. Ennek a kiderítésére 14 nap áll rendelkezésre.

Le kellene-e mondania Theresa Maynek azonnal, ha veszít?

Technikai értelemben véve nem. Megpróbálhatna kormányozni egy másik kormányt, de a realitás az, hogy ebben az esetben szinte biztosan lemondana. A konzervatívok megnyerhetik utána az új kormány alapításának lehetőségét vki más vezényletével, vagy Corbyn az ellenzék élén.

Lesz-e parlamenti választás, ha Theresa May és a kormány veszít?

Csak abban az esetben, ha a fent említett 14 nap alatt nem tud új kormány alakulni, amely a parlamentben többséget tud kialakítani.

Meg fogja nyerni May az esti szavazást?

Jelen állás szerint elég jó esélye van rá, mivel a Democratic Unionist Party, akivel koalícióban vannak, és a tegnap May ellen szavazó párttagok is jelezték, hogy ebben viszont támogatni fogják.

Milyen hatása lesz ennek a Brexitre?

Amennyiben May megnyeri a ma esti szavazást, úgy a tegnapi eseményekhez képest annyi változik csak, hogy amit a miniszterelnök megígért, a pártok közti közös megbeszélés 1 nappal eltolódik.                Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás