koronavírus korlátozások Anglia

Boris Johnson a hétvégén elhintette, hogy az angliai három készültségi fokozatú koronavírus korlátozásoknak akár már kilenc hét múlva vége szakadhat. Ezzel próbálta lenyugtatni a dühös tory képviselőit, mondván hogy az intézkedések nem maradnak hatályosak hosszú hosszú hónapokon át.

koronavírus korlátozások Anglia

A miniszterelnök szombat este még levelet is írt a konzervatív képviselőtársainak, megerősítve, hogy az új – szerdán hatályba lépő – szabályok február legelején véget érhetnek. A tervek szerint a készültségi szinteket február 3-án megszüntetnék, amennyiben a parlamentben a képviselők az intézkedések meghosszabbítása ellen szavaznak. Ezzel a gesztussal akarja a miniszterelnök megbékíteni az egyre nagyobb számú lázadozó tory képviselőt, akik felháborodtak azon, hogy az ország majdnem teljes egésze a 2-es vagy 3-as készültségi szint alá került besorolásra.

A sok felbőszített tory képviselő akár azt is jelentheti egyébként, hogy a most keddi szavazáson akár komoly akadályokba is ütközhet a háromszintes rendszer visszaállítása a lockdown végeztével. Mr. Johnson azonban azt ígérte, hogy kéthetente minden egyes területet felülvizsgálnak, hogy szükség van-e az adott régióban továbbra is az adott szintű korlátozásokra.

Az elképzelés az, hogy a negyedik ilyen kétheti felülvizsgálat után (január 27-én) a parlamenti képviselők újra szavazni fognak a háromszintes rendszerről, amely meghatározza majd, hogy az intézkedések érvényben maradnak-e március végéig, vagy sem.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy az első ilyen felülvizsgálat, december 16-án, figyelembe veszi majd a helyi közegészségügyi igazgatók véleményét is, de a végleges döntést arról, hogy valamely területnek módosítani kell-e a besorolását, a kabinet hozza majd meg. A változtatások ezt követően december 19-én lépnének hatályba. A miniszterelnök kötelezettséget vállalt emellett arra is, hogy több adatot tesz közzé, és felvázolja, hogy milyen körülményeknek kell megváltoznia ahhoz, hogy egy adott terület lejjebb lépjen egy szintet, valamint elemezni fogják a koronavírus visszaszorítására tett intézkedések egészségügyi, gazdasági és társadalmi hatásait.

Összesen 55 millió ember kerül december 3-tól a 2. vagy 3. szint alá, amely szigorú korlátozásokat fog jelenteni a bárokra és éttermekre nézve, valamint megtiltja a háztartások beltérben való keveredését.

„A nehézség az, hogy ha más módon csinálnánk, akkor először is az országot nagyon nagyon sok eltérő besorolású kisebb területre darabolnánk fel – némi egyszerűségnek és egyértelműségnek pedig lennie kell ebben az egészben. A második probléma az, hogy sajnos az a tapasztalatunk, hogy amikor egy magas fertőzöttségi arányú terület meglehetősen közel van egy alacsony fertőzöttségi arányú területhez, hacsak nem oldjuk meg rövid időn belül a problémát az első területen, attól tartok, hogy az alacsony fertőzöttségi arányú terület úgymond felzárkózik.” – magyarázta a miniszterelnök egyik pénteki nyilatkozatában.

A halálesetek és az új fertőzöttek száma még mindig maga a szigetországban. Az elmúlt 24 óra statisztikái szerint újabb 479 ember vesztette életét a járvány miatt, és újabb 15871 személy kapta el a koronavírust.        Forrás

Megosztás