Theresa May beszéde a konzervatív párt nagyszabású konferenciáján többször is majdnem káoszba fulladt. Volt, amikor súlyos köhögési roham miatt kellett szüneteltetni a beszédet, és egy alkalommal egy fiatal férfi jutott fel a színpadra, ahol átnyújtott May-nek egy P45 nyomtatványt, ami hagyományosan a munkaviszony megszűnését jelző dokumentum Angliában.

A Lee Johnson álnéven elhíresült Simon Brodkin sikeresen eljutott a terem elejébe, ahol aztán át tudta nyújtani a miniszterelnöknek a nyomtatványt, és hozzátette, hogy Boris Johnson kérte meg arra, hogy adja át. A tömeg erre kínos sugdolózásba kezdett. Végül May egy egészen ügyes viccel elütötte az incidenst, és azt mondta, hogy „éppen olyan emberről készültem beszélni, akinek én is szívesen adnék egy ilyen elbocsájtó papírt – Jeremy Corbynról”. Erre a közönség nevetett és tapsolt.

Brodkint végül a rendőrök vitték el bilincsben (már több ilyen akciója is volt korábban, egyszer a Fifa elnökére dobott például egy köteg dollárt), de ettől függetlenül is felvetődött a kérdés, hogy hogyan juthatott el a humorista egészen az első sorokig az állítólagosan nagyon szigorú biztonsági intézkedések mellett. Emiatt a rendőrség nyomozást is indított a biztonsági szolgálat ellen, hiszen sokkal nagyobb baj is kisülhetett volna abból, hogy egy illetéktelen személy centiméteres közelségbe kerül a miniszterekkel. „Hogyan kerülhet valaki ilyen közel hozzá ilyen sok ideig? Mégiscsak ő a miniszterelnök. Ez a gondolat nagyon idegessé tesz” – mondta egy konzervatív képviselő az ügy kapcsán.

De ezután egy újabb kínosabb közjáték következett, amikor a miniszterelnökre heves köhögő roham tört rá, és a beszéd hátralévő részében alig tudott megszólalni – ez pedig nagyon kínossá tette a beszéd nézését. Philip Hammond még egy kis cukorkát is odanyújtott neki, hátha segít a köhögése leküzdésében. Ezzel kapcsolatban May viccesen meg is jegyezte, hogy „remélem mindenki látta, Hammond kancellár valamit ingyen adott oda valakinek”.

theresa may

Ezután az egész még kaotikusabbá vált, amikor a May mögötti falon elkezdtek lepotyogni a felragasztott betűk, így a „for everyone”-ből hamar „or everyon” lett. A kabinetminiszterek próbálták menteni a kínos beszédet, folyamatosan tapsoltak, és a köhögés szüneteiben álló ovációt adtak a miniszterelnöknek, azonban nekik is keservesen ment a hangulat fenntartása. Pont felvették a kamerák például, ahogyan Amber Rudd heves kézmozdulatokkal jelzi Johnsonnak, hogy álljon fel, és kezdjen el tapsolni ő is. A konferencia után pedig azt nyilatkozták, hogy May „ismét tanúságot tett elképesztő bátorságáról és kitartásáról”.

May szóvivője a konferencia után azt mondta, hogy a miniszterelnök elégedett volt a beszédével, és derűsen távozott, de ennek kissé ellentmond az, hogy ezután már semmilyen nyilatkozatot nem voltak hajlandóak közölni a konferencia kapcsán.   Forrás Hirdetőknek: [email protected]