Az új brit miniszterelnök több nap „bujkálás” után megtörte a csendet és nyilatkozott a válsággal és a költségvetéssel kapcsolatban 1

Liz Truss, brit miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy mini-költségvetési csomagja a „helyes terv”, annak ellenére, hogy a font zuhanása és a piacokon bekövetkezett zűrzavar nem ezt a látszatot kelti.

Az új brit miniszterelnök több nap „bujkálás” után megtörte a csendet és nyilatkozott a válsággal és a költségvetéssel kapcsolatban 3

Azt mondta, hogy a Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter által pénteken bemutatott csomag „hosszú távon jobb pályára állítja az országot”, de elismerte, hogy a nagyobb gazdasági növekedés „nem fog egyik napról a másikra bekövetkezni”. Truss csaknem egy hét után először törte meg a csendet Kwasi Kwarteng sokak által vitatott bejelentése óta, amelyet követően az IMF is jelezte, hogy baj lesz, és a Bank of England is kénytelen volt azonnali beavatkozást végrehajtani a brit gazdaság megmentésére.

A BBC helyi rádiójának adott interjújában a globális helyzetet – köztük az ukrajnai háborút – okolta az Egyesült Királyság gazdasági problémáiért. De a BBC Radio Bristolban James Hanson műsorvezető ezt nem hagyta szó nélkül és így vágott vissza:

„Ez nem csak Putyinról szól. Az ön pénzügyminisztere pénteken kinyitotta az istálló ajtaját, és úgy megijesztette a lovakat, hogy majdnem az egész gazdaságot is vitték magukkal ahogy elvágtattak.”

Azt mondta, ez „egyszerűen nem igaz”, amikor a BBC Radio Nottingham műsorvezetője azt mondta, hogy a mini költségvetése egy „fordított Robin Hood”, amely aránytalanul a leggazdagabbak javát szolgálta. És a miniszterelnök kitartott amellett is, hogy az energiavállalatok 170 milliárd fontra becsült többletnyereségére kivetett rendkívüli adó „elriasztaná az országunkba befektetőket”.

Truss a BBC Radio Norfolk-nak azt mondta: „Miniszterelnökként azt kell tennem, amiről úgy gondolom, hogy a helyes lépés az ország számára, és ami elősegíti országunk előrehaladását. Természetesen sok embernek sokféle véleménye van. De szerintem senki sem vitatkozik azzal, hogy cselekednünk kellett, hogy kezeljük ezt a nagyon-nagyon nehéz gazdasági helyzetet.”

Annak ellenére, hogy a tory képviselők „képtelen őrületnek” és „katasztrófának” titulálták a csomagját, Truss ragaszkodott hozzá, hogy: „Ez a helyes terv, amit kidolgoztunk. Ez biztosítja, hogy az emberek úgy készüljenek rá a télre, hogy ne kelljen aggódni a rendkívül magas energiaszámlák miatt…”

„És az is fontos, hogy lépéseket tegyünk gazdaságunk növekedési szintjének javítása érdekében, mert ha nem így teszünk, akkor nem telnek be a magas fizetésű állások, nem kapjuk meg a lehetőségeket, nem kapjuk meg azt a befektetést, amelyekre hazánknak szüksége van.”

A BBC Radio Kentben még azt is megkérdezték tőle, hogy „szégyelli-e” amit tett. Azt válaszolta:

„Azt hiszem, emlékeznünk kell arra, milyen helyzetben volt ez az ország… Egyértelmű, hogy a kormány helyesen cselekedett, amikor sürgősen intézkedett az infláció, a gazdasági lassulás és a magas energiaszámlák kezelése érdekében. Természetesen ehhez nehéz döntéseket kell meghoznom, és miniszterelnökként kész vagyok nehéz döntéseket hozni, és helyesen cselekedni.”

Truss azt is mondta, hogy „nagyon szorosan együttműködik a Bank of Englanddel”, mire Anna Cookson, a BBC Kent munkatársa így válaszolt: „Az igazság az, hogy ők most épp azt a tüzet oltják, amit ön okozott”.

Kétségbe vonva, hogy csomagja – amely átlagosan 10 000 GBP adócsökkentést biztosított a magas keresetűeknek – „méltányos volt-e”, azt mondta a BBC Radio Lancashire-nek: „A méltányos az az, hogy ezen a télen az emberek hatalmas, akár évi 6000 fontot is elérő energiaszámlákkal néztek volna szembe, de mivel A kormány közbelépett, gondoskodunk arról, hogy ettől a hétvégétől senkinek ne legyen átlagosan 2500 fontnál nagyobb az energiaszámlája.” Truss azt mondta, hogy az energiatámogatási csomag „a legnagyobb dolog a múlt héten közzétett költségvetésben”.

A miniszterelnök többször is azt állította, hogy a költségvetés „minden szinten csökkentette az adókat”, noha a független közgazdászok egyetértenek abban, hogy a jövedelemadó-módosítások túlnyomó többsége az ország leggazdagabb embereinek kedvez. Míg a milliomosok több tízezer fontokat tudnak így megtakarítani, a 12 750 fontot vagy kevesebbet keresők és az 50 000 fontnál kevesebbet keresők pedig csak néhány száz fontot évente.

Arra a kérdésre, hogy terve igazságos-e a BBC Radio Nottinghamben, így válaszolt: „Nem fair a recesszió. Nem fair, ha van egy város, ahol nincs befektetés. Nem igazságos, ha a jövőben nem tudjuk feltölteni a jól fizető állásokat, mert az elmúlt 70 év legmagasabb adóterhei vannak. Ez az, ami nem fair.”

A BBC Radio Teesnek így nyilatkozott: „Ha magasabb adókat fogunk bevezetni a nehéz gazdasági idők alatt, az valószínűleg recesszióhoz vezet, és az aggodalmam az, hogy eközben azt akarom, hogy az emberek megtartsák a munkájukat, azt akarom, hogy az emberek magasabb béreket kapjanak. És ezért léptünk adóügyben.”

Truss asszony a BBC Radio Bristolban ezt nyilatkozta: „Nagyon-nagyon nehéz globális gazdasági helyzetünk van a Vlagyimir Putyin által Ukrajnában indított háború miatt. És az országok nyomás alatt vannak szerte a világon. Putyin és az ukrajnai háború tehet róla – ezért nézünk szembe olyan magas energiaárakkal. Nagyon nehéz ezekben a viharos időkben a nemzetközi piacokon.”

„Az inflációt illetően energiacsomagunk várhatóan 5 százalékkal csökkenti az inflációt. A lényeg az infláció megfékezése. Ez egy globális probléma – és azt hiszem, hasznos lenne, ha megvizsgálná a többi ország helyzetét is.”

A Radio Stoke műsorvezetője, John Acres szembesítette a miniszterelnököt azzal a ténnyel, hogy sok háztulajdonosnak az ő beavatkozásai következtében magasabb hiteltörlesztőkkel kell szembenéznie, mint amennyi energiát takarítanak meg, Truss hosszú szünetet tartott, majd így válaszolt: „Nem hiszem, hogy bárki is vitatkozik azzal, hogy az energiaválság kapcsán lépéseket kellett tenni… Több kölcsönt kell felvennünk ezen a télen a mostani energiaválság miatt… A kamatlábak alakítása a Bank of England dolga. Az a helyzet, hogy ha szétnézünk a kamatlábak világszerte emelkednek.”    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után