Mit tegyen, ha megsérül külföldön egy szervezett utazáson? 1

Ha elég balszerencsés ahhoz, hogy baleset éri üdülés közben, van néhány dolog, amit meg kell tennie, hogy biztosan védelmet kapjon. A szervezett utazások számos előnyt kínálnak az üdülni vágyók számára, az 1992.évi Szervezett utazási formákról szóló rendelkezések értelmében ebbe a jogi védelem is beletartozik, de fontos tudni, hogy ez mire terjed ki és mire nem. Legyen az egy csonttörés vagy valami komolyabb, ebben a cikkben ismertetni fogjuk Önnel az orvosi ellátás igénybevételének és a kárterítés benyújtásának menetét. 

Mit tegyen, ha megsérül külföldön egy szervezett utazáson? 3

Mi az a szervezett utazás?

Az 1992.évi Szervezett utazási formákról szóló rendelkezések az előre összeállított üdülési “csomagokra” vonatkoznak. Ez azt jelenti, hogy Önnek egyazon utazásszervezőtől legalább 2 különböző típusú utazási szolgáltatást kellett megrendelni, egy mindent magában foglaló ár részeként. Az utazási szolgáltatásokba beleértendők a repülőjáratok, a transzferek, a szállás, az autóbérlés és hasonló idegenforgalmi szolgáltatások.

Egy üdülés nem csomag, ha Ön a repülőútját és a szállodát külön szervezi. Kérdezze meg utazásszerzőjét, ha nem biztos ebben.

A szervezett utazáson történt balesetek mely típusára nyújthatok be kárigényt?

Amennyiben Ön sérülést szenved vagy megbetegszik egy szervezett utazás közben, és az valaki más hibája volt, Ön jogosult lehet kártérítési igény benyújtására. A szervezett utazásokon történt balesetek gyakori okai között szerepelnek a:

 • Közúti balesetek
 • Extrém vagy kalandsportok (pl. vadvízi evezés, ejtőernyőzés, bungee-jumping) közben előforduló balesetek
 • Síbalesetek
 • Uszodai balesetek
 • Megcsúszás, megbotlás és elesés a szállodában
 • Üdülésen kapott ételmérgezés

Mit tegyek, ha egy szervezett utazáson megsérülök?

Az első és legfontosabb dolog orvoshoz fordulni. A legtöbb országban a 112 vagy a 911 hívásával elérheti a vészhelyzeti segélyszolgálatot. Ezután a következőket kell tennie:

 1. lépés: gyűjtsön bizonyítékot
 • Jegyezze fel, mi történt amíg az incidens még frissen él az emlékezetében
 • Szerezze be a tanúk elérhetőségeit
 • Fényképezze le a baleset helyszínét
 • Fényképezze le a sérüléseit
 • Jegyezze fel, mely napokon járt orvosnál, klinikán vagy kórházban
 • Szerezze be a hivatalos írásbeli orvosi leletek másolatait
 • Őrizze meg a balesetével kapcsolatos kiadások bizonylatait, pl. a kórházi számlákat és a kórházba szállító taxi viteldíját.
 1. Lépés: jelentse a balesetet
 • Jelentse a balesetét az utazásszervező képviselőjének
 • Amennyiben nincs képviselő, jelentse a balesetet az utazásszervező angliai központi irodájának
 • Jelentse a balesetet a szállodaigazgatónak és kérje el a baleseti jegyzőkönyv egy példányát
 • Lépjen kapcsolatba saját utazási biztosítójával

Továbbá, amennyiben közúti balesete történik külföldön, jelentse az esetet a helyi a rendőrségnek. Ügyvédi tanács nélkül ne ismerjen el semmilyen hibát és ne írjon alá semmit, mivel ez sértheti a kárigényét.

Ki fogja fizetni az egészségügyi ellátást?

Az Európai Unióban töltött üdülés során Ön egészségügyi ellátásra jogosult az Európai Egészségbiztosítási Kártyája révén, ha az még érvényes, vagy a Brexit után azt felváltó angol Globális Egészségbiztosítási Kártya révén. Általánosságban ezt azt jelenti, hogy Ön ingyenesen vagy csökkentett áron részesülhet egészségügyi ellátásban, mintha azon ország polgára lenne, ahol Önt a baleset érte.

Mindig tanácsos azonban utazási biztosítást kötni, mivel az EEBK / GEBK nem mindig fedezi a kezelés teljes költségét. Semmi esetre sem fedezi a repatriálás, azaz az Ön Egyesült Királyságba történő hazautazása költségeit.

Egy utazási biztosítási kötvény általában fedezi az Ön kórházi költségeit a kötvényben megjelölt értékig. A balesete által okozott fájdalmat és szenvedést azonban nem fizeti meg. A kórházi számlákon kívül Önnek lehetnek egyéb olyan anyagi veszteségei is, melyeket az utazási biztosítása nem, vagy csak bizonyos összeghatárig fedez. Ide tartozik például a keresetkiesés, a gyógyászati eszközök vagy a folyamatos ápolás költsége. Mindezek a kiadások belefoglalhatók egy személyi sérüléssel kapcsolatos kártérítési igénybe.

Gyakorta előfordul, hogy a biztosítók megkövetelik Öntől, hogy először a felelős személytől kísérelje meg behajtani az anyagi veszteségeket. Amennyiben ez a feltétel fennáll, az Ön ügyvédje további tájékoztatással fog szolgálni.

Ki ellen nyújt be kártérítést?

Az Szervezett utazási formákra vonatkozó rendelkezésekben az áll, hogy amennyiben Ön a szervezett utazást egy angliai utazásszervezőnél foglalta, ők felelnek az Ön által elszenvedett problémákért. Következésképpen, az angol jog értelmében az Ön kárigényét az utazást szervező cég ellen kell benyújtani. Így sokkal könnyebb a kompenzációt megkapni, mivel a keresetet nem egy külföldi bírósághoz kell benyújtani.

A Rendelkezés kiterjed az Ön utazási csomagjában foglalt mindennemű repülőútra, transzferre, szállásra, kirándulásra vagy tevékenységre.

A Rendelkezés a csomagban bele nem foglalt helyen vagy tevékenység közben történt balesetekre nem vonatkozik. Ilyen például a jet-ski használata, vagy egy bérelt robogóval elszenvedett közúti baleset. Személyi sérüléssel kapcsolatos kártérítést még ilyen esetekben is be lehet nyújtani, de keresetet az Egyesült Királyságon kívül tartózkodó személyek ellen kell indítani.

Mennyi ideig tudok kártérítést igényelni?

Amennyiben Önt sérülés éri egy angliai utazásszervezőn keresztül foglalt szervezett üdülésen, a baleset dátumától számítva legfeljebb 3 éve van arra, hogy kártérítést igényeljen.

Ha az Ön sérülése egy, a csomagban nem foglalt tevékenység okán történt, akkor az időkorlát annak az országnak a jogszabályaitól függ, ahol Ön megsérült. Amint hazaért, tanácsos ügyvédhez fordulni. Minél gyorsabban cselekszik, annál nagyobb a sikeres kártérítési igény esélye.

Mit kell tennem ezután?

Az Ön ügyével kapcsolatos első, keresse kiemelt magyar csapatunkat. Mi meg fogjuk mondani, hogy véleményünk szerint igényelhet-e kártérítést, és mit kell tennie első lépésként. A legtöbb kártérítési kereset egy  No Win No Fee megállapodás (ha nem nyer, nem fizet) keretében finanszírozható.  Ez azt jelenti, hogy semmit nem kell előre fizetni, a jogi költségeket Önnek csak akkor kell kifizetnie, ha a káritérítési keresete sikerrel jár.

Kapcsolat

Mit tegyen, ha megsérül külföldön egy szervezett utazáson? 4

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után