Az új brit kormány nem akarja garantálni, hogy megvédi az EU polgárok jogait a „no-deal Brexit” után 1
LONDON, ENGLAND – JULY 24: New Prime Minister Boris Johnson waves from the door of Number 10, Downing Street after speaking to the media on July 24, 2019 in London, England. Boris Johnson, MP for Uxbridge and South Ruislip, was elected leader of the Conservative and Unionist Party yesterday receiving 66 percent of the votes cast by the Party members. He takes the office of Prime Minister this afternoon after outgoing Prime Minister Theresa May took questions in the House of Commons for the last time. (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)

Boris Johnson az új brit miniszterelnök máris összeütközésbe került számos képviselővel, miután az új kormánya elutasította azokat a követeléseket, hogy foglalják törvénybe az EU-s polgárok jogainak megvédését egy megállapodás nélküli kilépés esetén is.

Rengeteg konzervatív párti képviselő jelezte, hogy ezen jogok törvény általi garantálásának elmulasztása gyakorlatilag a felelősségvállalás teljes hiánya. Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy az EU valószínűleg a tagállamok területén élő 1.3 millió britnek sem fogja csak úgy viszonzás nélkül garantálni a jogaikat, sőt célszerű lenne, ha a britek tennék meg ezt a gesztust a két fél közül elsőként.

Az új brit kormány nem akarja garantálni, hogy megvédi az EU polgárok jogait a „no-deal Brexit” után 3

A képviselők azzal érveltek, hogy a 3 millió Nagy-Britanniában élő EU polgár és az Unió területén élő 1.3 millió brit polgár jogainak biztosítása előbb kéne legyen a fontossági sorrendben, mint annak a hangoztatása, hogy bármi is lesz, október 31-ig akár megállapodás nélkül is kilépteti a kormány a szigetországot. Az új miniszterelnök Boris Johnson ugyanis ezt ígérte a brit nemzetnek.

Az alsóház képviselői közül többen is utaltak rá, hogy a konzervatív párt több tagja is hajlandó lenne Mr. Johnson merész kijelentését támogatni, vagyis a megállapodás nélküli brexitet, amennyiben garantálná az itt élő EU polgárok jogait, vagyis pontosabban azt, hogy az  nem fog csorbulni a „no-deal Brexit” esetén sem. Azonban az is biztos, hogy ellenkező esetben fontolóra sem veszik az új miniszterelnök támogatását, ez pedig azt is jelentheti, hogy a megállapodás nélküli kilépés tervezete sem biztos, hogy elfogadásra kerül a parlamenten belül.

Mr. Johnson szóban azt ígérte egyik legutóbbi beszédében, hogy amíg ez a kormány van hatalmon, addig mindenki megnyugodhat és biztosra veheti, hogy joga lesz élni és maradni az országban. Ezt is hozzátette, hogy nagyon hálás mindenért, amivel ez a 3 millió ember hozzájárul az ország gyarapodásához. Mindezek ellenére a szakértők szerint a jelenlegi rendszer, ami a „letelepedett státuszt” biztosítja rengeteg EU polgár számára, nem elég garancia egy esetleges megállapodás nélküli kilépés esetén. A kritikusuk többen azt állítják, hogy ez a rendszer egy ilyen kimenetel esetén bármikor eltörölhető és ezért nem ad elég biztonságot az EU bevándorlók számára.

Az új brit kormány nem akarja garantálni, hogy megvédi az EU polgárok jogait a „no-deal Brexit” után 4

Néhány EU tagállam, köztük Spanyolország is elmondta, hogy csak akkor garantálják a brit állampolgárok jogait az országukban, ha az Egyesült Királyság kormánya az Egyesült Királyságban élő spanyol állampolgáraik védelmét szintén biztosítja.

Mr Duncan Smith azt nyilatkozta, hogy a polgárok jogait garantáló jogszabályokat az Egyesült Királyság EU-ból való kilépését követő egy héten belül törvénybe lehet foglalni, de arra figyelmeztetett, hogy ennél hamarabb nem érdemes, mert „mindenféle bajhoz” vezethet.

Azt mondta: „Az állampolgárok jogai nem olyan dolgok, amiket a kilépés előtt kellene elintézni. Ha kilépünk és azonnal törvénybe iktatjuk, akkor a kérdés néhány napon belül megoldódik. Ez csak egy taktikai húzás, mert ha a Brexit előtt tennénk meg, annak rémálomszerű következményei is lehetnek.”

A kormány arra hivatkozva mondta, hogy nem hajlandó törvénybe foglalva garantálni az EU polgárok jogait megállapodás nélküli Brexit esetére, hogy a kilépést ellenzők biztosan a kilépés meggátolására használnák azt fel. Sok képviselő azonban azt reagálta, hogy egy ilyen húzás igen „mérgező” lehet a párt jövőjére és megítélésére nézve, tekintve, hogy több millió ember sorsáról van szó.

„A konzervatív párt számára elengedhetetlen, hogy az erkölcsileg helyes dolgot tegye ebben a szituációban vagyis egy megállapodás nélküli kilépés esetén, és ez az, hogy biztosítsák a 3 millió ártatlan ember jogait, akik magán a Brexit népszavazáson még csak részt sem vehettek.” – nyilatkozta Alberto Costa, a konzervatív párt egyik képviselője. Angliai magyarként te hogy értékeled a megállapodás nélküli kilépés lehetőségét?    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után