Az új brit kormány nem akarja garantálni, hogy megvédi az EU polgárok jogait a „no-deal Brexit” után

0

Boris Johnson az új brit miniszterelnök máris összeütközésbe került számos képviselővel, miután az új kormánya elutasította azokat a követeléseket, hogy foglalják törvénybe az EU-s polgárok jogainak megvédését egy megállapodás nélküli kilépés esetén is.

Rengeteg konzervatív párti képviselő jelezte, hogy ezen jogok törvény általi garantálásának elmulasztása gyakorlatilag a felelősségvállalás teljes hiánya. Emellett azt sem szabad elfelejteni, hogy az EU valószínűleg a tagállamok területén élő 1.3 millió britnek sem fogja csak úgy viszonzás nélkül garantálni a jogaikat, sőt célszerű lenne, ha a britek tennék meg ezt a gesztust a két fél közül elsőként.

A képviselők azzal érveltek, hogy a 3 millió Nagy-Britanniában élő EU polgár és az Unió területén élő 1.3 millió brit polgár jogainak biztosítása előbb kéne legyen a fontossági sorrendben, mint annak a hangoztatása, hogy bármi is lesz, október 31-ig akár megállapodás nélkül is kilépteti a kormány a szigetországot. Az új miniszterelnök Boris Johnson ugyanis ezt ígérte a brit nemzetnek.

Az alsóház képviselői közül többen is utaltak rá, hogy a konzervatív párt több tagja is hajlandó lenne Mr. Johnson merész kijelentését támogatni, vagyis a megállapodás nélküli brexitet, amennyiben garantálná az itt élő EU polgárok jogait, vagyis pontosabban azt, hogy az  nem fog csorbulni a „no-deal Brexit” esetén sem. Azonban az is biztos, hogy ellenkező esetben fontolóra sem veszik az új miniszterelnök támogatását, ez pedig azt is jelentheti, hogy a megállapodás nélküli kilépés tervezete sem biztos, hogy elfogadásra kerül a parlamenten belül.

Mr. Johnson szóban azt ígérte egyik legutóbbi beszédében, hogy amíg ez a kormány van hatalmon, addig mindenki megnyugodhat és biztosra veheti, hogy joga lesz élni és maradni az országban. Ezt is hozzátette, hogy nagyon hálás mindenért, amivel ez a 3 millió ember hozzájárul az ország gyarapodásához. Mindezek ellenére a szakértők szerint a jelenlegi rendszer, ami a „letelepedett státuszt” biztosítja rengeteg EU polgár számára, nem elég garancia egy esetleges megállapodás nélküli kilépés esetén. A kritikusuk többen azt állítják, hogy ez a rendszer egy ilyen kimenetel esetén bármikor eltörölhető és ezért nem ad elég biztonságot az EU bevándorlók számára.Néhány EU tagállam, köztük Spanyolország is elmondta, hogy csak akkor garantálják a brit állampolgárok jogait az országukban, ha az Egyesült Királyság kormánya az Egyesült Királyságban élő spanyol állampolgáraik védelmét szintén biztosítja.

Mr Duncan Smith azt nyilatkozta, hogy a polgárok jogait garantáló jogszabályokat az Egyesült Királyság EU-ból való kilépését követő egy héten belül törvénybe lehet foglalni, de arra figyelmeztetett, hogy ennél hamarabb nem érdemes, mert „mindenféle bajhoz” vezethet.

Azt mondta: „Az állampolgárok jogai nem olyan dolgok, amiket a kilépés előtt kellene elintézni. Ha kilépünk és azonnal törvénybe iktatjuk, akkor a kérdés néhány napon belül megoldódik. Ez csak egy taktikai húzás, mert ha a Brexit előtt tennénk meg, annak rémálomszerű következményei is lehetnek.”

A kormány arra hivatkozva mondta, hogy nem hajlandó törvénybe foglalva garantálni az EU polgárok jogait megállapodás nélküli Brexit esetére, hogy a kilépést ellenzők biztosan a kilépés meggátolására használnák azt fel. Sok képviselő azonban azt reagálta, hogy egy ilyen húzás igen „mérgező” lehet a párt jövőjére és megítélésére nézve, tekintve, hogy több millió ember sorsáról van szó.

„A konzervatív párt számára elengedhetetlen, hogy az erkölcsileg helyes dolgot tegye ebben a szituációban vagyis egy megállapodás nélküli kilépés esetén, és ez az, hogy biztosítsák a 3 millió ártatlan ember jogait, akik magán a Brexit népszavazáson még csak részt sem vehettek.” – nyilatkozta Alberto Costa, a konzervatív párt egyik képviselője. Angliai magyarként te hogy értékeled a megállapodás nélküli kilépés lehetőségét?    Forrás

Facebook csoportunk / Facebook Oldalunk / Kövess minket lent a csengőre kattintva
Cikk Megosztása: