Miket kell elintéznünk, ha haza- vagy elköltözünk Angliából 1

Akár a  Brexit, akár a koronavírus miatt, de bárhogy is alakuljon a következő pár hónap, lesznek olyanok, akik a hazaköltözés mellett döntenek, és sokan mások, akik még csak fontolgatják a dolgot. Nekik szeretnénk segíteni ezzel a cikkel. Összegyűjtöttük, milyen teendői vannak azoknak, akik haza vagy valahova máshova költöznek:

 Miket kell elintéznünk, ha haza- vagy elköltözünk Angliából 3

Munkáltatói igazolás

A P45 és a P60 jól jöhet még Magyarországon is, például munkakeresésnél, vagy nyugdíjnál is. Ha megszűnik a munkahelyünkön a munkaviszonyunk, a munkáltatónknak át kell adnia nekünk a P45 nevű formanyomtatványunkat. Ez a dokumentum azt mutatja, hogy mennyi adót fizettünk eddig az adott adóévben, de erről bővebben itt olvashattok.

Számlazárás

Számláinkat zárjuk le, fizessük ki a tartozásainkat, ha nem szeretnénk kellemetlen helyzeteket ebből.

HM Revenue and Customs

Azaz az adóhivatalnál jelentsük be, hogy elhagyjuk az országot. Még az is előfordulhat, hogy visszatérítésben részesülünk. Előfordulhat, hogy az év során több adót fizetünk a brit államnak, mint amennyit kellene. Ez a számítási rendszer miatt van, viszont sok esetben egy év alatt többszáz font is összegyűlhet, amit az adóév végén visszaszerezhetünk.

Csomagjaink, bútoraink hazaszállítása

Miket kell elintéznünk, ha haza- vagy elköltözünk Angliából 4

Amit haza szeretnénk vinni, azt lehet érdemes egy konkrét költöztető céggel hazaküldetni. Persze ha van nagy autóval rendelkező ismerős, az sosem árt. A Hunparcel például több, mint egy évtizedes múltra visszatekintő vállalkozás és 2003 óta vállal teljes körű költöztetést és ügyintézést. 2008 óta pedig csomagszállítást Anglia és Magyarország között. 2018 – tól az LTS Parcel beolvadt a cégbe így a szolgáltatás Anglia majd teljes területén elérhető. Jelenleg három csomagponttal és raktárral mindkét országban.

Autó regisztrálása

A vámhivatalnak regisztrációs díjat kell fizetni, ha autót hozunk haza. Előtte még persze magyar műszaki, forgalmi engedély, törzskönyv, rendszámtábla és érvényesítő címke is kell majd.

Saját magunk regisztrálása

Ehhez az okmányainkra lesz szükség, ami ha nem lenne, okmányirodában tudunk kérni. 3 munkanapon belül viszont regisztrálni kell a lakóhely szerinti jegyzőnél.

Egészségbiztosítás

Ezen a linken található egy útmutató, aminek a segítségével kikérhetjük az igazolást, hogy Angliában fizettük eddig a tb-t. Innentől már otthon kell fizetni persze, ez 7320/hó. Így megkaphatjuk a TAJ-kártyánk.

Költözés és csomagszállítás a koronavírus ideje alatt
Koronavírussal kapcsolatos infók, segítség kérési és segítség nyújtási lehetőség az angliai magyaroknak

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után