"Az iskolák 90%-a tönkre fog menni 1 éven belül Nagy-Britanniában" – Tanárok Országos Szövetsége 1

A megélhetési válság miatt az iskolák 90 százaléka teljesen tönkre fog menni a pénzhiány miatt a következő tanévre, ha a kormány nem avatkozik közbe azonnal – figyelmeztetett a Tanárok Országos Szövetsége (NAHT).

"Az iskolák 90%-a tönkre fog menni 1 éven belül Nagy-Britanniában" – Tanárok Országos Szövetsége 3

Ez a mostani figyelmeztetés része annak a kétségbeesett próbálkozásnak, hogy a miniszterelnököt rákényszerítsék az oktatásfinanszírozási válság kezelésére – ami egyébként rövid időn belül újabb súlyosabb sztrájkokhoz vezethet. A tory parlamenti képviselőknek írt nyílt levélben 13 országos oktatási szövetség kérte a kormányt, hogy kérjenek biztosítékot a vezetőjelöltektől arra vonatkozóan, hogy teljesítik a párt 2019-es ígéretét, miszerint visszaállítják az oktatás finanszírozást a 2010-es szintre.

Az iskolákat nagyon durván sújtották a megemelkedett energiaköltségek, az infláció és az alkalmazottak bérének emelkedése, hogy lépést tudjanak tartani a megélhetési költségekkel. Most egyre többen attól tartanak, hogy pénzügyi nehézségek miatt csökkenteni kényszerülnek majd a tanítási órák számát, a személyzet létszámával együtt.

A BBC szerint a szervezetek „kétségbeejtőnek” minősítették a helyzetet, és 2024-ig 2 milliárd font hiányt jósolnak. A NAHT felmérésének korai, az Observernek eljuttatott adatai szerint az iskolavezetők 50%-a gondolja úgy, hogy a saját intézményük idén deficites lesz.

Paul Whiteman, a NAHT főtitkára azt mondta a lapnak: „Nincs egyszerű megoldás. Az iskolák teljesen le vannak csupaszítva. Már ott tartunk, hogy a tanítási órákat kell vagdosni, és a tanársegédeket és a tanárokat kell elkezdeni elküldözgetni.”

Nemrégiben Whiteman úr azt mondta a Szakszervezeti Kongresszus (TUC) konferenciáján, hogy „soha nem látott még nagyobb haragot és kétségbeesést” az iskolai vezetők irányából, miközben a NAHT először tartott országos szavazást a fizetések miatti sztrájk lehetőségét illetően.

Whiteman úr elmondta, hogy az iskolaigazgatók 2010 óta körülbelül 24%-ot veszítettek fizetésük reálértékéből, és az oktatási finanszírozás reálértéke 3%-kal lesz kevesebb 2024/2025-ben, mint 2010-ben volt, amikor a toryk hatalomra kerültek.

Hozzátette, hogy az elégtelen fizetés miatt az iskolák „ördögi spirálba” kerültek mivel a dolgozók sorozatban hagyják ott állásaikat. Whiteman az inflációra, az egyre emelkedő energiaszámlákra és az alacsony tanári fizetésekre hivatkozva így folytatta: „Ennek következtében az iskolai vezetők olyan megszorításokra kényszerülnek, amelyek végső soron csak negatív hatással vannak a gyerekek oktatására és jólétére.”

Arra a következtetésre jutott, hogy az általa képviselt szakemberek úgy érzik, „nincs más választásuk”, mint a sztrájk. “Nem túlzás azt állítani, hogy az oktatás jövője a tét.” – mondta.

A pénzügyminiszter az őszi költségvetéssel kapcsolatos nagy bejelentésében azt ígérte, hogy a következő két évben a brit kormány  további 2,3 milliárd fontot ad majd az iskoláknak, a kérdés az, hogy az mire lesz vajon elég…     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után