Az európai parlamenti képviselők most eléggé odaszúrtak Theresa Maynek, amikor azt mondták, azért nem haladnak a tárgyalások, mert a britek zavaros álláspontokat képviselnek eddig a folyamatok során.

Az Európai Parlament elsöprő többséggel adott ki egy nyilatkozatot, amiben figyelmeztetnek, hogy „nem történt még elegendő haladás”, elsősorban a válási számla tekintetében. Az EU-s vezetők ugyanis három fő pontot határoztak meg, amit minden más előtt tisztázni akarnak a britekkel: a pénzügyi költségek rendezése, az uniós állampolgárok jövőbeli jogai, és az ír határ kérdése.

Ezekkel kapcsolatban adta ki egybehangzóan azt a véleményt az EP, hogy az Egyesült Királyság azért „hátráltatja jelentősen” a tárgyalásokat, mert nincsenek egyértelmű javaslatai. Erre a közleményre 557 parlamenti képviselő szavazott igennel, 92 nemmel, és 29 tartózkodott. Azt is kijelentették, hogy csak valami „igazi áttörés” után lennének hajlandók tovább lépni a kérdéskörök második szakaszába.

Az európai parlamenti képviselők véleménye azért is fontos, mert vétójoguk lesz a végső Brexit megállapodással kapcsolatban. És bár Theresa May remélte, hogy a firenzei beszéde meggyőzi majd őket, a mellékelt ábra mutatja, hogy ez egyáltalán nem sikerült.

Emellett azt is szorgalmazták, hogy Boris Johnsont vonják ki az ügyekből. „Kérjük, távolítsák el Johnsont, mert nekünk egyértelműen tudni kell, kihez fordulhatunk a Brexit ügyében. Szeretnék beszélni Londonnal – de kit hívjak? Theresa May-t? Boris Johnsont? David Davist? Ebbe ne vigyünk pártpolitikát. Azt küldjék, aki a brit álláspontot képviseli” – mondta Manfred Weber.

„Nincs tiszta álláspont, még megosztottak is… például ellentét van Hammond és Fox között” – erősítette meg Guy Verhofstadt, az EP Brexittel kapcsolatos koordinátora. Azt is világossá tették, hogy megvétóznak majd minden tervet, ha nem biztosítják azt, hogy az átmeneti periódusban még az Európai Bíróság fennhatósága megmarad. Ezzel pedig az probléma, hogy a brit külügyminisztériumnak ez az egyik legfőbb vörös-zónás kérdése – ők abszolút ki akarják vonni magukat az EB alól, amint lehet.

Egyesek szerint egyébként Boris Johnson direkt próbálja ellehetetleníteni May esélyeit a megegyezésre azáltal, hogy olyan dolgokat ír elő, amiket a brüsszeliek biztosan nem fognak elfogadni.    Forrás Hirdetőknek: [email protected]