Az EU-s állampolgárok Garanciát akarnak, hogy Nagy-Britanniában maradhatnak 1

Az Európai Unió más tagállamainak polgárainak elegük van és garanciát követelnek, hogy a Brexit után is maradhatnak a szigetországban és ugyanúgy az EU más országaiban lakó britek is szeretnék tudni, hogy maradhatnak, ahol vannak, nyilatkozták a kampányolók.

6a00d83451586c69e20162fc3846f3970d-800wi

A Three Million nevű csoport a Nagy-Britanniában lakó külföldi EU állampolgároknak biztosítékot akar, hogy nem ütőkártyaként próbálják majd felhasználni őket a kilépési tárgyalások során. Mindeközben a British Future néven ismert tanácsadó szervezet egy méltányos és konkrét dátumot szeretne kicsikarni, amelyre a kért állampolgársággal és honosítással kapcsolatos változtatásokat legkésőbb megvalósítják.

A kormány azt nyilatkozta, hogy szeretne segíteni a nagyjából 2.8 millió EU bevándorlónak, de ehhez az is kell, hogy az EU ugyanezt tegye az ott lakó brit lakossággal, mert a dolog csak akkor működhet, ha kölcsönös. A Three Million nevű csoport a mai, hétfői napon egyébként egy hivatalos levelet is küld a miniszterelnöknek a Downing Street-re, 10 másik csoport nevében is, akik az 1.2 millió EU-ban lakó brit állampolgárt képviselik.

A cél illetve a követelés az, hogy a kilépési tárgyalások során az itt lakó külföldi polgárokat ne lehessen feláldozható sakkbábuként használni. Éppen ezért azt akarják elérni ezek a csoportok, hogy a kormány az 50. cikkely aktiválása előtt (vagyis a kilépés hivatalos procedúrájának megkezdése előtt) a Nagy-Britanniában letelepedett külföldi uniós állampolgároknak adják meg az állandó tartózkodási engedélyt. Ha hihetünk Theresa May, brit miniszterelnök szavainak, akkor erre már csak 3 hónap van, ugyanis ő azt ígérte, hogy legkésőbb március végéig a kilépési tárgyalások megkezdődnek.

Itt találjátok az állandó tartózkodási engedély megszerzésének feltételeit Nagy-Britanniában. „Nem csak bábuk vagyunk egy nagy sakktáblán, hanem emberek vagyunk.” – áll a levélben.

A British Future riportja szerint az 50. cikkely aktiválását követően a más EU tagállamokból származók állampolgársággal kapcsolatos jogai változhatnak. Az ő javaslatuk az, hogy a jelenlegi EU állandó tartózkodási rendszerben az emberek státusza változzon egységesen “határozatlan idejű tartózkodás”- ra.

A lényeg, hogy most elég feszült a helyzet és nehéz anélkül nagyvonalúnak lenni, és megtenni az első lépést, hogy tudnánk, hogy a másik fél is hasonlóképp viselkedik-e majd. Nagy-Britannia és az EU így patthelyzetben van mindaddig, amíg az egyik fél azt nem mondja, hogy a már itt lakók nyugodtan maradhatnak. Most mindenki a másikra vár, közben az egyszerű emberek, meg csak szeretnék nyugodtan élni tovább az életüket, anélkül, hogy folyamatosan attól kéne tartani, hogy mikor gondol egyet az adott ország, és teszi ki őket, valami mondvacsinált indokkal. Remélhetőleg hamarosan tiszta víz kerül a pohárba, és eldől, hogy pontosan mi fog történni, de addig is, aggódni nagyon nem érdemes, mert egyik pillanatról a másikra nem fognak kirakni senkit, másfelől pedig már többször is bebizonyosodott, hogy a szigetországnak szüksége van az EU tagállamokból jó munkás emberekre.

“Csak annyi a kérdés, hogy ki lesz az első, aki ajánlatot tesz, onnantól már minden megy majd magától, és megkezdődhetnek a tárgyalások.” – nyilatkozta az egyik munkáspárti politikus.        forrás   Hirdetőinknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után