Rekord sebességgel csökkent a dolgozók reálbére, vagyis, hogy mennyit ér a fizetésünk valójában Nagy-Britanniában (friss adatok) 1

A reálbérek meredeken csökkentek, mivel a közszférában dolgozók különösen nagy esést tapasztaltak a fizetésük valós értékében, mialatt a bankárok „rendkívül magas” bónuszokat tettek zsebre – derül ki a most közzétett hivatalos adatokból.

Rekord sebességgel csökkent a dolgozók reálbére, vagyis, hogy mennyit ér a fizetésünk valójában Nagy-Britanniában (friss adatok) 3

A közszférában dolgozók bére az április előtti három hónapban 1,5 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest, de az árak ennél sokkal gyorsabban emelkedtek, a jelenlegi infláció 9 százalék. A magánszektorban dolgozók bére eközben átlagosan 8 százalékkal emelkedett ebben az időszakban – közölte az Országos Statisztikai Hivatal.

Az egész gazdaságot tekintve 2,2 százalékkal csökkent az inflációval korrigált, bónuszok nélküli átlagos reálbér a szigetországban. Csak áprilisban a bérek 4,5 százalékkal estek vissza, ha az áremelkedések negatív hatását is figyelembe vesszük. Ez a legnagyobb esés a statisztikák vezetésének 2001. januári kezdete óta.

Ha a bónuszokat is beleszámítjuk, a reáljövedelem országos viszonylatban 0,4 százalékkal nőtt, ez azonban nagyrészt a London belvárosában kiosztogatott hatalmas bónuszoknak köszönhető. A bankárok és a professzionális szolgáltatók dolgozói „rendkívül magas” bónuszokat tettek zsebre márciusban – közölte az ONS. A pénzügyi és szakmai szolgáltatások teljes bevétele ugyanis 10,6 százalékkal nőtt.

A nagykereskedelem, a kiskereskedelem, a szállodák és éttermek dolgozóinak fizetése 8,4 százalékkal emelkedett 2022 februárja és áprilisa között az egy évvel korábbi számokhoz viszonyítva, azonban azt ne felejtsük el, hogy egy éve a vendéglátásban dolgozók nagy része furlough-n volt.

A reálbérek csökkenése a gazdaság egészében annak ellenére következett be, hogy a munkanélküliség az elmúlt 50 év legalacsonyabb szintje közelébe esett vissza. A hivatalos munkanélküliségi ráta 0,2 százalékkal 3,8 százalékra mérséklődött, vagyis már a járvány előtti szint alatt van.

A brit munkavállalók száma eközben április és május során további 90 ezerrel, 0,3 százalékkal 29,6 millióra nőtt. Az üres, betöltésre váró álláshelyek is új rekordra, 1,3 millióra emelkedtek. A járvány kezdete óta azonban emberek százezrei estek ki a munkaerőpiacról olyan okok miatt, mint a hosszan tartó covid, a lockdownok által súlyosbított mentális betegségek vagy a korai nyugdíjba vonulás. Ők nem számítanak bele a munkanélküliségi rátába, mivel jelenleg nem keresnek munkát.

Szakértők arra figyelmeztettek, hogy nem keres elég ember munkát, és a munkaerőhiány hátráltathatja a gazdasági növekedést illetve annak helyreállását.

Neil Carberry, a Toborzási és Foglalkoztatási Konföderáció vezérigazgatója elmondta, hogy a rekordszámú betöltetlen állás azt jelenti, hogy ez egy „nagyszerű pillanat” az álláskeresésre. Majd  hozzátette: „A foglalkoztatottság azonban még mindig alacsonyabb a világjárvány előtti szintnél, és bár a gazdasági inaktivitás csökkent ebben a negyedévben, még mindig jóval magasabb, mint két évvel ezelőtt.”

„Egyelőre semmi jele annak, hogy a gazdasági lassulás a munkaerőpiacot érintené, de ha nem foglalkozunk azzal a ténnyel, hogy nincs elég ember, aki munkát keres, az komolyan károsíthatja az Egyesült Királyság gazdasági fellendülését.”

Rishi Sunak brit pénzügyminiszter azt nyilatkozta a közzétett adatok láttán, hogy a számok azt mutatják, hogy a munkaerőpiac „továbbra is erős, az elbocsátások száma pedig mindenkori mélyponton van”.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után