Az Egyesült Királyságban élő EUs polgárok millióira vonatkozó Brexit-szabályok törvénytelenek – döntöttek a letelepedett státusszal kapcsolatban 1

A Legfelsőbb Bíróság döntése szerint törvénysértőek a Brexit-szabályok, amelyek EUs polgárok millióinak (és így rengeteg angliai magyarnak is) a letelepedett státusz újbóli kérelmezését írják elő a Nagy-Britanniában való tartózkodáshoz.

Az Egyesült Királyságban élő EUs polgárok millióira vonatkozó Brexit-szabályok törvénytelenek – döntöttek a letelepedett státusszal kapcsolatban 3

A Belügyminisztérium uniós letelepedési rendszere 2019 márciusában indult, és minden EUs állampolgárnak regisztrálnia kellett „letelepedett státuszra”, ha az Egyesült Királyságban akart maradni. Ám a program keretében az EU-polgárok, akik kevesebb mint öt éve éltek Nagy-Britanniában, alacsonyabb szintű “pre-settled status”-t kaptak, és azt mondták nekik, hogy később újra kérelmezniük kell a státusz végleges formáját – ellenkező esetben fennáll a tartózkodási joguk elvesztésének lehetősége.

Azok, akik öt év folyamatos tartózkodás után nem jelentkeznek újra, elveszítik a munkához, a lakhatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz és az oktatáshoz való jogukat. A Legfelsőbb Bíróság bírója, Justice Lane hétfőn kihirdetett ítéletében kijelentette, hogy a pre-settled status szabálya „jogellenes, és ennek megfelelően az EU letelepedési rendszere törvénytelen”, mert „a tartós tartózkodási jog megsemmisítését célozza”.

Az ítéletet az indokolta, hogy az Independent Monitoring Authority (IMA), a Brexit-kilépési megállapodás által a polgárok jogainak védelme érdekében létrehozott hivatalos felügyeleti szerve, a Belügyminisztérium ellen eljárást indított. A Belügyminisztérium azt mondta, hogy fellebbezni fog a döntés ellen, amely a tervek szerint több mint 2,7 millió embert érint, akik jelenleg pre-settled státusszal rendelkeznek. 3,3 millió embernek már megvan az állandó letelepedett státusza.

Dr. Kathryn Chamberlain, a Független Ellenőrző Hatóság vezetője kijelentette: “örömteli, hogy a bíró felismerte, milyen jelentős hatást gyakorolhatott ez a kérdés a pre-settled státusszal rendelkező polgárok életére és megélhetésére”.

A cél az, hogy mindenki tisztában legyen vele, mire számíthat, ugyanis sokaknak hamarosan lejár az 5 év. Körülbelül 200 000 embernek, aki 2018-ban részt vett a program eredeti első fázisában, jövő év augusztusáig kell regisztrálnia a végleges letelepedett státuszra, különben elveszíti tartózkodási jogát.

Monique Hawkins, a the3million, a Nagy-Britanniában élő uniós polgárokat képviselő kampánycsoport politikai és kutatási vezetője kijelentette: “Nagyon örülünk ennek az ítéletet, amely megvédi azokat a kiszolgáltatott állampolgárokat, akik az EUSS értelmében előzetes letelepedési státuszt kaptak, és akik elveszíthetik munkához, lakhatáshoz, utazáshoz, egészségügyi ellátáshoz és sok máshoz való jogukat – csak azért, mert nem nyújtottak be további kérelmet. Örülünk, hogy a bíró egyetért azzal, hogy az EUSS lényege, hogy világos különbséget tegyen azok között, akik a kilépési megállapodás kedvezményezettjei, és azok között, akik nem.”

Suella Braverman belügyminiszter még nem kommentálta a döntést, de Lord Murray a belügyminisztériumtól azt mondta: „Az uniós polgárok barátaink és szomszédaink, és nagyon komolyan vesszük azon kötelezettségeinket, hogy jogaikat biztosítsuk az Egyesült Királyságban.” Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után