Az Egyesült Királyság jogilag bűnrészes lehet a gázai háborús bűncselekményekben, ráadásul milliók halhatnak meg a térségben 1

A brit kormány bűnrészes lehet a gázai övezetben elkövetett háborús bűnökben, ha nem tesz többet Izrael “visszatartásáért” – figyelmeztetett egy magas rangú konzervatív párti képviselő. Crispin Blunt, a parlament külügyi bizottságának egykori elnöke levélben figyelmeztette Rishi Sunakot, hogy az Egyesült Királyság “jogi veszélyben” van, amiatt, hogy “az izraeli kormány politikáját nyilvánvalóan minősíthetetlenül támogatja”.

Az Egyesült Királyság jogilag bűnrészes lehet a gázai háborús bűncselekményekben, ráadásul milliók halhatnak meg a térségben 3

A Palesztinok Igazságügyi Nemzetközi Központja, amelynek Blunt társelnöke, közleményt adott ki, hogy vádat fognak emelni brit tisztviselők ellen, ugyanis azt állítják, hogy “egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy Izrael háborús bűnöket követett el”. Ez azután történt, hogy Izrael felszólította a Gázai övezet északi részén élő 1,2 millió embert, hogy azonnal hagyják el otthonaikat mert egy nagyszabású katonai hadművelet van készülőben.

A gázai hatóságok szerint eddig 1900 palesztint, köztük 583 gyereket öltek meg izraeli rakétacsapások az elmúlt héten, és rövidesen pedig teljes körű szárazföldi invázió várható. Izrael emellett blokkolta az áruk bejutását Gázába, és elzárta az áramellátást a sűrűn lakott területen.

Körülbelül 1300 ember halt meg Izraelben, miután a Hamász fegyveresei a múlt héten átmentek az izraeli oldalra, és több mint 100 tússzal tértek vissza. Izrael azt állítja, hogy csak megvédi magát, és követi a nemzetközi jogszabályokat.

Blunt úr a második prominens tory képviselő, aki megkongatja a vészharangokat az ügyben, miután Alicia Kearns, a külügyi bizottság jelenlegi elnöke kijelentette, hogy az Egyesült Királyságnak „keményebbnek kellene lennie a barátjával”.

Rishi Sunak kijelentette, hogy az Egyesült Királyság teljes mértékben támogatja Izraelt – és csütörtök este bejelentette, hogy RAF megfigyelő repülőgépeket és Királyi Haditengerészeti hajókat küldött a térségbe. A Downing Street felszólította Izraelt, hogy „védje meg a civil palesztinokat”, de a kormány magas rangú tagjai, köztük Grant Shapps védelmi miniszter is, támogatták Izrael azon parancsát, hogy a palesztinok hagyják el a területet.

Az ENSZ szerint a lakosság tömeges áttelepítése lehetetlen „pusztító humanitárius következmények nélkül”. Több mint kétmillió embert fenyeget az a veszély, hogy szomjan halnak Gázában – figyelmeztetett az ENSZ. A segélyszervezet tájékoztatása szerint a tiszta víz kezd elfogyni Gázában, miután a vízmű és a közvízhálózat leállt. Sok gázai jelenleg kénytelen kutakból származó piszkos vizet inni, ami növeli a vízben terjedő betegségek kockázatát.

Eközben az ENSZ szerint palesztinok tízezrei menekültek el otthonaiból Gáza déli részébe, miközben Izrael megindítja a szárazföldi támadást. Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint palesztinok „tízezrei” hagyták el otthonaikat, több mint 400 ezret pedig már azelőtt kitelepítettek, hogy az izraeli katonai erők kiadták a parancsot a helyi lakosságnak a régió elhagyására.

A külügyi bizottság egykori elnöke, Blunt a Sky News műsorában szombat délelőtt a következőket mondta: „Ha ön tudja, hogy valaki háborús bűnt követ el – és az emberek erőszakos áttelepítése a nemzetközi jogot szabályozó alappillérek egyikének megsértését jelenti – akkor ez a tény önt is cinkossá teszi” – mondta.

“És mivel a nemzetközi jog ezen a területen fejlődött, a bűnrészesség ténye egyformán bűnössé teszi a bűncselekményt elkövető féllel.”

Sunak úrnak írt levelében Blunt kijelentette, hogy az Egyesült Királyság megakadályozhatja a további jogi lépéseket, ha nyilvános nyilatkozatot ad ki, amelyben elítéli Izraelt a nemzetközi jog megsértéséért, és “kér minden olyan kormánytisztviselőt, aki háborús bűnök elkövetésére buzdított Gázában, hogy vonja vissza nyilvánosan tett nyilatkozatait”.

A levél azt is kimondja, hogy a kormánynak haladéktalanul tűzszünetet és a terület ostromának befejezését kell kérnie, hogy lehetővé tegye a humanitárius segítségnyújtást.

Humza Juszaf skót első miniszter pénteken azt mondta, Izrael „túl messzire megy” a Gázai övezet elleni megtorló csapásokkal, és hogy azok az emberek, akiknek igazából „semmi közük nincs a Hamászhoz”, „rendkívüli árat fizetnek” emiatt.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után