"Undorító", viszont akár több ezer fontot érő dolgot talált egy férfi a tengerparton sétálás közben Nagy-Britanniában 1

Egy halász, illetve pontosabban fogalmazva a kutyája rendkívül ritka „bálnahányást”, ismertebb nevén ámbrát talált egy skóciai tengerparton, amely akár több ezer fontot is érhet.

"Undorító", viszont akár több ezer fontot érő dolgot talált egy férfi a tengerparton sétálás közben Nagy-Britanniában 3

Patrick Williamson éppen az ayrshire-i Irvine Beachen sétáltatta kis házi kedvencét, amikor az egyszer csak egy titokzatos „kődarab” felé iramodott meg a parton. Kiderült, hogy a kő egy nagyjából 15dkg-os ámbracsomó volt – amely a sperma bálnák beleiben termelődő váladék.

Az ámbráscetek által a bélfal védelmére kiválasztott szürkés, néha feketés, viaszos állagú, illatos ámbra rendkívül értékes, mivel évszázadok óta a parfümgyártás egyik alapanyaga, ugyanis megakadályozza az illatok felbomlását. Amikor a bálna kiöklendezi az ámbrát, az reakcióba lép a sós tengervízzel, megszilárdul és lerakódik a partokon. Az ámbráscetek általában akkor hánynak, ha valamilyen kemény tárgytól akarják megszabadítani emésztőrendszerüket. Hányadékuk könnyebb a víznél, így annak tetején lebeg sokszor akár évekig, mígnem partra sodródik.

Patrick azt mondta: „Egy halászhajón dolgozom, így tudtam, mi az az ámbra. Még soha nem láttam, de hallottam róla történeteket.”

A sperma bálnák úgy tudni, hogy visszaöklendezik az olyan táplálékot, amit képtelenek megemészteni, de ha nem így történik, akkor ámbrát – viaszos váladékot – termelnek, hogy megvédjék bélrendszerüket a károsodástól. Ezután a váladék kilökődik. Sok éven át azt hitték, hogy a bálna száján keresztül távozik, ezért bálnahányásnak is nevezik, de a tudósok ma már úgy vélik, hogy valószínűleg az állat másik végén jön ki.

ámbra tengerpart

Patrick azt mondta, hogy épp a tengerparton sétált, amikor „észrevett valamit a hínár között, és a kutya odarohant, és még a labdáját is elejtette”. A férfi hozzátette: “Általában nem ejti el a labdáját, így tudtam, hogy valami érdekes dolog lehet.”

Amikor közelebb ért, Patrick látta, hogy ez egy halványszürke kőzetszerű dolog, barna és borostyán csíkokkal, és gyanította, hogy ámbra lehet.

Az ámbrát – más néven „lebegő aranyat” – a súlyához mérten árazzák. Egy nagyobb darabot idén a Kanári-szigeteken találtak, amelynek súlya több, mint 9 kg volt – és értéke durván 394 000 font (176 millió ft).

Annak megállapításához, hogy valóban ámbra-e, felmelegíthetünk egy tűt, és rátehetjük a csomó felületére. Ha nagyon gyorsan viaszos, fekete vagy barna folyadékká olvad, akkor örülhetünk mert értékes kincsre bukkantunk.

Patrick azt mondta: „Meleg tűvel teszteltük, és pontosan ugyanazt csinálta, mint az ámbra. Az emberek azt mondták, hogy elvihetem a glasgow-i egyetemre, és ott hivatalosan is tesztelik – így a következő szabadnapomon ezt fogom tenni. Körülbelül öt és fél uncia volt. Ez nem annyira nagy a többi talált darabhoz képest.”

Az Egyesült Királyságban törvény védi a sperma bálnákat, de a partvonalon felfedezett ámbra árusítása legális. Patrick elmondta, hogy az ismerősei nagyon izgatottak lettek a ritka lelet miatt.

„Mindenki üzenget nekem – az egyik haverom fel is keresett valakit a helyi lapnál. Nem tudom még pontosan, mit kezdek vele! Állandóan a tengerparton vagyok. Bárhova megyek magammal viszem a kutyámat, úgyhogy mostantól minden alkalommal keresni fogjuk, ha kint vagyunk.”  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után