A Buckingham Palotában nagyon felborzolta a kedélyeket az, hogy Theresa May félrevezette a királynőt a tárgyalások állásáról azért, hogy hamarabb alakíthasson kormányt.

királynő

Állítólag a palota magas rangú tisztviselői és a Downing Street között jelenleg elég nagy a feszültség, mivel kiderült, hogy May azt hazudta, hogy már teljesen megállapodott a DUP párttal – a valóságban ez pedig nem volt igaz, és csak 17 napot akart nyerni magának. Emellett amiatt is meglehetősen felpaprikázták magukat a palotában, hogy a miniszterelnök megszegte a protokollt azzal, hogy a Downing Street lépcsőin szándékozott a kormányt hivatalosan megalapítani.

„Azt mondta, hogy ’kormányt alakítottam’, és nem pedig azt, hogy ’a Királynő megkért rá, hogy alakítsak kormányt’. Holott ez lenne a protokoll szerinti szófordulat. A palotához is eljutott a kifejezés, és nagyon nem boldogok miatta” – mondta egy konzervatív képviselő.

Egyelőre a palota nem tett közzé hivatalos megrovást vagy panaszt emiatt, azonban tudni lehet, hogy a királynő személyi titkára, sir Christopher Geidt többször is kifejezte frusztrációjukat emiatt.

„Igaz, hogy a palotának sokkal biztosabban állították a DUP-val való együttműködés stabilitását, mint ahogyan az a valóságban volt, mivel igazság szerint a párt jóval tovább húzta a kérdést, mint ahogy arra Theresa May számított” – mondta egy forrás a palotából. Emellett amiatt is neheztelnek most a miniszterelnökre, hogy „nem volt tisztelettel” a királyi családra, és a megcsúszott parlamenti nyitás miatt a Királyi Lóversenyt is tolni kellett.

Egy konzervatív forrás szerint azonban May nem direkt vezette félre a Királynőt, hanem neki is „előrehaladottabb állapotokról” számolt be a fő tárgyalója, Gavin Williamson. A miniszterelnök abban az időben egyébként is jelentősen megroggyant méltóságában és önbizalmában amiatt, hogy elvesztette a többségét a parlamentben.   Forrás Hirdetőknek: [email protected]