Az állami nyugdíjjal kapcsolatos változások Nagy-Britanniában 2023-ban 1

Az új adóévben változott az Állami Nyugdíj, vagyis nőtt a megkapható összeg. Az Egyesült Királyság állami nyugdíjának változásairól szóló útmutatónk elmagyarázza, miket kell tudni. A munkával töltött évek utáni életünk megtervezésének fontos része lehet, hogy tudjuk, mire számíthatunk a jövőbeli állami nyugdíjtól, és hogy mikor kaphatjuk meg.

Az állami nyugdíjjal kapcsolatos változások Nagy-Britanniában 2023-ban 3

De az elmúlt 100 év alatt, amióta az Egyesült Királyságban állami nyugdíj volt, sok fontos változás történt abban, hogy mit meg mennyit kaphatunk, és mikor és hogyan igényelhetjük. Ez a cikk tájékoztat a legújabb változásokról, és segít megérteni, hogy az állami nyugdíj milyen szerepet játszhat a munka utáni élet finanszírozásában.

Mennyi állami nyugdíjat kaphatok?

Nemrég emelkedett az az összeg, amelyet az állami nyugdíj címen kapunk. Ennek oka, hogy a kormány az új adóévben – 2023. április 6-tól – a hármas zár visszaállításáról döntött. Ez azt jelenti, hogy az állami nyugdíj a szeptemberi inflációs rátának megfelelően – 10,1%-kal – emelkedett, ami a valaha volt legnagyobb állami nyugdíjemelés. Ezt a tavalyi őszi költségvetés is megerősítette, és a 2016 áprilisában bevezetett új átalánydíjas állami nyugdíjra vagy a régebbi állami alapnyugdíjra jogosult személyeket érinti.

Az emelkedés azt jelenti, hogy a teljes új állami nyugdíjra jogosultak heti 203,85 GBP-ot kapnak (a 185,15 GBP helyett). Azok pedig, akik 2016 áprilisa előtt érték el az állami nyugdíjkorhatárt, és akik a régebbi állami alapnyugdíjban részesülnek, most 156,20 GBP-ot kapnak – 141,85 GBP helyett.

Hogyan szerezhetem meg a teljes állami nyugdíjat?

Az általad kapott állami nyugdíj összege attól függ, hogy hány éven át fizetted a National Insurance-et illetve az igénylés megkezdésének időpontjától. Vannak kormányzati webhelyek, ahol mindenki ellenőrizheti személyes NI-rekordját, és megkaphatja állami nyugdíj-előrejelzését.

Bepótolhatom a hiányzó évek NI-járulékait?

Hiányosságok a múltban vagy bizonyos típusú nyugdíjrendszerekben azt jelenthetik, hogy nem lesz elegendő NI-járulékunk ahhoz, hogy megkapjuk a teljes állami nyugdíjat. De évekig kaphatunk NI-jóváírást, ha nem dolgozunk, vagy alacsony a keresetünk. Egyes esetekben az olyan támogatások igénylése, mint például az álláskeresési segély, segíthet az állami nyugdíjra való jogosultság megteremtésében. Az NI-nyilvántartásunkat az NI járulék önként történő befizetésével is feltölthetjük. Ennek határideje általában minden év április 5-e. A hiányzó időszakok betöltése több ezer fonttal növelheti az állami nyugdíjunk teljes összegét.

Mikor kapom meg az állami nyugdíjat?

Az állami nyugdíjkorhatár az a legkorábbi életkor, amikor megkezdhetik számunkra az állami nyugdíj folyósítását. Állami nyugdíjkorhatárát mindenki az Egyesült Királyság kormányának honlapján ellenőrizheti.

Az 1951. április 6. előtt született férfiak és az 1953. április 6. előtt született nők igényelhetik az állami alapnyugdíjat 2023-ban. Ha ezeket követően született, akkor majd akkor lesz jogosult az új állami nyugdíjra, amikor eléri az állami nyugdíjkorhatárt. Az állami nyugdíjkorhatár tavaly 66 évre emelkedett, és 2026 és 2028 között 67 évre emelkedik majd a tervek szerint.

Senki ne feledje, hogy a modern, rugalmas munkahelyi és egyéni nyugdíjkonstrukciók általában lehetővé teszik, hogy valaki már 55 éves korától kezdje el kapni ezt a pénzt, ami 2028-ban 57 évre emelkedik majd. Így még azelőtt hozzáférhetünk ehhez az összeghez, hogy megkapjuk az állami nyugdíjunkat.

Elég lesz-e az állami nyugdíj?

Valószínűleg nem. Még az áprilisban bevezetett emelés ellenére is egy teljes új állami nyugdíj valamivel több mint 10 600 font lenne évente. Ne feledjük el, hogy a statisztikák és a szakértők szerint ma egy egyedülálló személynek évente 12 800 fontra lenne szüksége ahhoz, hogy fedezze a „minimális” nyugdíjas életmódunkat.

A valóság az, hogy jelentős szakadék tátong aközött, amit az állami nyugdíjból kapunk, és aközött, hogy mennyi pénzre lenne szükségünk a nyugdíjas éveink során. Az állami nyugdíj önmagában csak egy nagyon alapvető életmódot fedez, és mivel csak a 60-as évei végén kapja meg az ember, nem segít sokat akkor, ha valaki korábban szeretne nyugdíjba menni. Tehát ez jobb, ha az általános nyugdíjtervünknek csak egy része.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után