Átlagosan minden háztartás 2100 fonttal rosszabb helyzetben lesz a most következő év végére Nagy-Britanniában (friss adatok) 1

A Resolution Foundation agytröszt legfrissebb jelentése szerint az új elemzés azt mutatja, hogy a drámai mértékű életszínvonal csökkenés legjava a háztartások számárara még csak most fog következni.

Átlagosan minden háztartás 2100 fonttal rosszabb helyzetben lesz a most következő év végére Nagy-Britanniában (friss adatok) 3

A jelentés azt is sugallja egyben, hogy az Egyesült Királyságban élő és dolgozó családok a megélhetési költségek válsága során várhatóan elszenvedett bevételkieséseknek még csak a felét tapasztalták meg. A helyzet ugyanis az, hogy a munkaképes korú személyek jövedelme a 2023. március végéig tartó pénzügyi évben átlag 3 százalékkal, majd a következő 12 hónap során további 4 százalékkal csökken a szakértők előrejelzései szerint.

Az agytröszt becslései alapján a jelenleg előre jelzett jövedelemkiesés 2028-ig rosszabb helyzetbe hozza a háztartásokat, mint a járvány előtt voltak. A 7 százalékos csökkenés valószínűleg durvábban érinti a háztartásokat, mint a több mint egy évtizeddel ezelőtti pénzügyi válság idején. A 2008-as globális recessziót követő, válság utáni reáljövedelem csökkenés a 2010-es és 2012-es pénzügyi évek között csak mintegy 5 százalékot ért el.

Annak ellenére, hogy a jelenlegi válság még nem jár az előrejelzések szerint a felénél, a jelentés szerint emberek milliói küzdenek már most nagyon, hogy „túléljék” az idén tapasztalt hatalmas áremelkedéseket. A kutatás megállapította, hogy a felmérésére válaszoló felnőttek közel negyede (23 százaléka) – ami 12 millió embernek felel meg az egész országra vetítve – mondta azt, hogy nem engedheti meg magának, hogy kicserélje vagy megjavítsa hűtőjét, vagy mosógépét ha elromlik. A világjárvány előtt a felnőttek mindössze 8 százaléka mondta ezt.

A kutatásból az is kiderült, hogy a felnőttek 11 százaléka mondta azt, hogy az elmúlt hónap során valamikor azért éhezett, mert nem volt elég pénze. A járvány előtt mindössze 5% nyilatkozott így. A háztartások legszegényebb 20%-ának több mint egyharmada (34 százalék) nyilatkozott úgy, hogy egészségi állapotát befolyásolta a megélhetési költségek emelkedése.

A jelentésre reagálva a Resolution Foundation kutatója, Lalitha Try azt mondta: „Nagy-Britannia még csak a kétéves jövedelem visszaesés közepén tart, ami a tipikus családokat átlagosan 2100 fonttal rosszabb helyzetbe hozza. A válság már most megviseli a családokat, és több mint hatmillió felnőtt számolt be arról, hogy emiatt néha éhezik. Az alacsony jövedelmű családokat sújtotta leginkább az energiaszámlák és az élelmiszerárak emelkedése, és nagy valószínűséggel anyagi helyzetük és egészségi állapotuk is romlott.”

Peter Marland, a helyi önkormányzati szövetség erőforrás-tanácsának elnöke és Milton Keynes városi tanácsának vezetője a következőket mondta: „Az önkormányzatok sürgetik a kormányt, hogy a számukra biztosított háztartás támogatási alapot tegye állandóvá, ugyanakkor nagyobb rugalmasságot biztosítson nekik, hogy segíthessék az embereket akiknek a legnagyobb szükségük van rá.”

„Ez azt is lehetővé tenné az önkormányzatok számára, hogy a rövid távú válságtámogatásról a pénzügyi kapacitást és rugalmasságot építő megelőző szolgáltatásokba való befektetésre helyezzék át a hangsúlyt, mint például a támogatásokra való jogosultság ellenőrzése; adósságokkal kapcsolatos tanácsadás; valamint foglalkoztatási, egészségügyi és lakhatási támogatás.”  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után