A brit miniszterelnök mai beszéde és első fontos bejelentése 2023-ban 1

Rishi Sunak megígérte, hogy a 2024-ben esedékes általános választások előtt egyenesbe hozza a gazdaságot, csökkenti az NHS várólistáit, és megállítja a La Manche csatornán áthaladó migránshajókat.

A brit miniszterelnök mai beszéde és első fontos bejelentése 2023-ban 3

A miniszterelnök „a lakosság számára legfontosabb öt prioritást” megfogalmazó beszédében a Nagy-Britannia előtt álló legnagyobb problémák megoldására fókuszálva kijelentette, hogy a következő évben jelentősen csökkenti az inflációt, miközben az országot biztonságosabbá, a lakosságot gazdagabbá teszi és az egészségügyet is gatyába rázza.

Sunak megfogadta, hogy felére csökkenti a jelenlegi inflációs szintet, csökkenti az államadósságot, és visszaállítja az Egyesült Királyság gazdaságának a növekedési ütemét – annak ellenére, hogy a megélhetési költségek válsága alatt Nagy-Britanniát várhatóan hosszadalmas recesszió fogja sújtani. Azt is megígérte emellett, hogy „megállítja a hajókat”, ugyanis a toryk új törvényeket hoznak a Csatornán történő illegális átkelések meghiúsítására, és biztosítják, hogy „ha illegálisan érkezik valaki ebbe az országba, őrizetbe veszik és gyorsan kitoloncolják”. Az NHS-t sújtó válság miatti hatalmas nyomás hatására a miniszterelnök a várólisták csökkentését is vállalta, hogy „az emberek gyorsabban megkapják a szükséges ellátást”.

A londoni beszédében Sunak azt mondta: „Félére csökkentjük az inflációt, felpörgetjük a gazdaságot, csökkentjük az adósságot, csökkentjük a várólistákat, és megállítjuk a hajókat. Ezek az itt élő emberek prioritásai. Ezek az ő kormányuk prioritásai is.”

Arra buzdítva a közvéleményt, hogy az újévi ígéreteinek betartása után ítélkezzenek, hozzátette: „Nincs trükk, nincs kétértelműség – vagy teljesítjük amiket ígértünk, vagy nem… Szóval arra kérek mindenkit, hogy az erőfeszítéseink alapján ítéljenek meg minket amit befektetünk, és az elért eredmények alapján majd a végén.”

A vezető orvosok figyelmeztetései közepette, miszerint az NHS sorsa pengeélen táncol, Sunak azt mondta, hogy kormánya „sürgős intézkedéseket” tesz a jelenlegi várakozási idők megoldására.

A kormány az influenzát, a Covidot és a Strep A-t okolta az NHS-re nehezedő nyomásért karácsony alatt, de az egészségügyi vezetők arra figyelmeztettek, hogy a problémák régóta fennállnak. „A Covid hatással volt… [de] ez nem mentség” – mondta Sunak.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy nyitott az ápolókkal való beszélgetésekre, hogy elkerülje a további NHS-sztrájkot ebben a hónapban, de azt mondta, hogy a szakszervezetek 19 százalékos béremelésre vonatkozó követelései nem „megfizethetőek”.

A gazdasággal kapcsolatban Sunak azt mondta, hogy 2023 végére képes lesz a felére csökkenteni az inflációt és a GDP pedig emelkedni fog. Az infláció az előrejelzések szerint már idén kevesebb mint felére esik vissza – az idei év utolsó negyedévére a becslések szerint 3,8 százalékra csökken majd.

A miniszterelnök azonban nem határozott meg konkrét határidőket az ígéreteire. Nem válaszolt egyenesen arra a kérdésre, hogy a „hajók megállítására” vonatkozó ígérete azt jelenti-e, hogy többé nem kelhet át senki, vagy pusztán csökkenti a brit partokra átjutó hajók számát.

„Az ország dönti majd el, hogy kormányként minden tőlünk telhetőt megteszünk-e” – mondta az újságíróknak. Azt mondta, hogy az új jogszabály által gyorsabban el tudják majd távolítani az embereket, de elismerte, hogy ez „nem fog egyik napról a másikra megtörténni”.

Sunak elismerte, hogy a közvélemény nagy része „aggodalommal tekint előre 2023-ra”, de megfogadta, hogy „éjjel-nappal” dolgozni fognak egy jobb jövő építésén, „amely helyreállítja az optimizmust, a reményt és a büszkeséget Nagy-Britanniában”.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után