Átlag 14 000 fonttal olcsóbban tudunk házat venni Angliában, mint tavaly: 14 éve nem estek ekkorát a házárak 1

A Halifax adatai szerint 14 éve nem estek olyan ütemben a házárak mint az augusztusig tartó 12 hónap során, miközben az is egyértelműen kijelenthető, hogy a lakáshitelek emelkedő kamatai hatással voltak és vannak a piacra.

Átlag 14 000 fonttal olcsóbban tudunk házat venni Angliában, mint tavaly: 14 éve nem estek ekkorát a házárak 2

A cég szóvivője elmondta, hogy az ingatlanok értéke 4,6%-kal esett vissza az augusztus végéig tartó egy év során, ami 14 000 font csökkenést jelent átlagosan. Ugyanakkor rámutatott arra, hogy a mostani árakat a tavaly nyári rekordmagas ingatlanárakhoz hasonlították. A Halifax mindazonáltal további esést jósol az év hátralévő részére. A közlemény szerint csak július és augusztus között 1,9%-kal estek az árak.

“Most már nagyobb hatást gyakorolnak a piacra a magasabb lakáshitel költségek.” – mondta Kim Kinnaird, a Halifax jelzáloghitel részlegének igazgatója. “A piac addig folytatja az egyensúly helyreállítását, amíg meg nem találja azt a pontot, amelyben a vevők elégedettek a jelzáloghitel költségeivel, amelyek magasabbak, mint az elmúlt közel 15 évben.”

2021 decembere óta a Bank of England egymás után 14 alkalommal emelte a banki alapkamatot, hogy megfékezze az emelkedő inflációt az Egyesült Királyságban. A banki alapkamat jelenleg 5,25 százalékon áll. A brit jegybank elnöke, Andrew Bailey azonban szerdán kijelentette, hogy a kamatlábak már “sokkal közelebb vannak” a csúcshoz, mint korábban, bár a pénzpiaci szakértők továbbra is egy újabb emelésre számítanak ebben a hónapban, majd azt követően legalább még egyre.

Átlag 14 000 fonttal olcsóbban tudunk házat venni Angliában, mint tavaly: 14 éve nem estek ekkorát a házárak 3

A Halifax elemzése szerint, egy lakóingatlan átlagosan most 279 560 fontba kerül Nagy-Britanniában. Továbbá a legfrissebb hivatalos adatok szerint a készpénzes vásárlások teszik ki a lakásvásárlások több mint egyharmadát. A múlt héten a rivális nagy pénzintézet, a Nationwide azt közölte, hogy az ő adataik szerint lakásárak 5,3%-kal estek vissza az augusztust megelőző egy évben, ami egyben a legnagyobb éves csökkenés 2009 óta.

A jelzáloghitel-kamatok már nem emelkednek, mint a nyár elején, de továbbra is sokkal magasabbak, mint azt sok hitelfelvevő megszokhatta. Emiatt sokan késleltették a lakásvásárlást az utóbbi időben. A Moneyfacts pénzügyi információs szolgálat szerint a kétéves fix kamatozású lakáshitel átlagos kamata 6,67%. A tipikus ötéves szerződés rátája 6,16%.

Az első vásárlók, bár alapvetően örömmel fogadják az árak esésének hírét, viszont magas törlesztési költségekkel szembesülnek, miközben a megélhetési költségek válsága közepette minden másnak is megemelkedett az ára. Ugyanakkor a bérek növekedése viszont segíti a megfizethetőséget. Az ingatlanok árának zuhanása ellenére a Halifax szerint az árak csak a tavalyi év eleji szintre értek vissza, és még mindig 40 000 fonttal magasabban vannak, mint a járvány előtt.

A hitelező cég szerint az Egyesült Királyság minden részén csökkentek az árak, a legnagyobb esés viszont Londonban volt tapasztalható, bár a főváros továbbra is a legdrágább hely az Egyesült Királyságban.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után