Angliai magyar "kamu gyógyítót" buktatott le a BBC kandikamerával 1

Magyar „kamu gyógyítóktól” lett hangos az angol sajtó a napokban, miután egy rejtett kamera segítségével fény derült arra, hogyan kezelik autista „pácienseiket”. A szakemberek szerint, a sarlatánok horrorisztikus módon kezelték a mit sem sejtő klienseket, akiktől több ezer fontot is elkértek.

kamugyogyito

A magyar kuruzslókat a BBC a hétfő esti Inside Out című oknyomozó műsorában leplezte le egy titkos felvétel segítségével. Miután, a BBC tudomást szerzett a „mentális tréningnek” nevezett kezelésről, amely „gyógyítja” és kezeli az autizmust Londonban, úgy döntött, nyomozásba kezd. Egy tesztalanyt küldött a kuruzslóhoz azzal az indokkal, hogy enyhe autizmusban szenved és szeretne meggyógyulni.

A szóban forgó vállalkozást Kanta József vezette Londonban, aki azt állította, hogy a Budapest közelében kifejlesztett Stabil Pont Technologia módszereit alkalmazza a kezelések során, amelyet egy ideje már hirdetnek Magyarországon. Az önjelölt terapeuta azt mondta Jordannek, a BBC tesztalanyának, hogy az autizmusát meg tudja gyógyítani, mindössze, néhány kezelésen kell részt vennie, amelyek összesen 3,500 fontba kerülnek.

https://www.youtube.com/watch?v=WCXpOwAF83U

Kanta azt mondta a „betegnek”, hogy teljesen ki tudja gyógyítani az autizmusból úgy, hogy lokalizálja a kliens „belső traumáját”. Ennek érdekében, legalább 60 vagy annál is több foglalkozáson kell részt vennie.

Hogy mi laikusok is megértsük, miért finoman szólva is megkérdőjelezhető Kanta és társa Tóth módszere, nagyon röviden nézzük meg, mi is tulajdonképpen az autizmus. Az autizmus egy egész életen át tartó idegrendszeri fejlődési rendellenesség. Ez az állapot hatással van arra, hogy a beteg hogyan kommunikál másokkal, és hogyan tapasztalják meg a világot maguk körül. Az autizmusra jelenleg nincs ismert gyógymód, csak kezelni lehet.

Jordan tehát, megérkezett az első tréningnek nevezett foglalkozásra, amelyen Kanta arra utasította őt, hogy tartson vele szemkontaktust. Tudva lévő, hogy az autisták kerülik a szemkontaktust, ugyanis, stresszt vált ki belőlük. Ezt követően, Kanta gúnyolni kezdte Jordant, azt ismételgetve, hogy az anyja nem szereti őt. Ahogy haladtak előre a foglalkozások, a kezelés egyre konfrontatívabb lett, amely üvöltözésben tetőzött. Kanta ökölbe szorított kezeit lóbálta a páciens előtt.

Jordan elmondása szerint: „A kezei közelebb kerültek az arcomhoz, a teste közelebb került hozzám, az arca közelebb került az arcomhoz.”

Felvette, ahogy Kanta a következőket mondta neki: „Megyek és pofon ütlek… Akarsz egy pofont? Vagy inkább azt akarod, hogy behúzzak neked egyet? Melyiket akarod?”

Richard Mills, aki az Autism Research kutatási igazgatója, kielemezte a felvételt és azt mondta, hogy a látottaknak semmi köze sincs a terápia fogalmához. Továbbá, azt mondta, hogy az autisták különösen stresszesnek élik meg az ilyen és ehhez hasonló interakciót.

„Olyan valakivel konfrontálódni, aki fenyegető, rémisztő, félelmetes lehet. És olyas valaki számára, aki stresszre és szorongásra hajlamos, a hatása akár katasztrofális is lehet.” — mondta. A kezelés szabályozatlanságát az is mutatja, hogy nem voltak jelen felvigyázók — tette hozzá Mills.

A BBC kapcsolatba lépett Tóth Zoltánnal, a Stabil Point Technologia megalkotójával, aki azt állította, hogy Magyarországon próbálta ki először a módszert, amely során volt egy sikertörténet is, amelyet az RTL Klub Fókusz című műsora tett közzé. A későbbiekben már az a csetbeszélgetés terjedt el az interneten, amelyben Kanta és Tóth ügyfeleket próbál behálózni. A szóban forgó beszélgetésben azt írja Tóth, hogy az autizmus okát a DNS-ben kell keresni, amelyben megtalálható az evolució során kialakult traumák lenyomata. Ezek okozzák az autizmust. Ezen kívül, a következő okok között van a fogantatás által okozott sokk és az anya terhesség alatt átélt aggodalmai.

A csetbeszélgetés során, egy autista gyerek anyukájának kérdésére válaszolva, Tóth elmesélte, hogy a kezelés során az a cél, hogy „feldühítse az autista gyereket, amit addig ismétel, amíg a gyerek meg nem unja, és amíg el nem veszíti az érzéseit.” A sikeres eredményhez 70 alkalomnyi tréningre van szükség, amelynek 6000 font az ára. Ennek nagy részét előre (!) kell kifizetni. Az autizmus szakértői szerint, egy ilyen interakció súlyos következményeket, akár rohamot is kiválthat a betegből.

Tóthról egyébként, annyit lehet tudni, hogy végzettségét tekintve, repülőgép-technikus, de a Facebook profilja szerint, az egyetlen munkahelye a kétes hírű Forever Living MLM cégnél volt. Ezoterikus gyógymódokat, csodaszereket hirdetett. A BBC megkeresésére, Tóth kapcsolatba hozta a csatornát Kantával, akiről azt mondta, hogy ő a Stabil Pont Technológia trénere Londonban.

Eleinte, Kanta azt állította, hogy több családban kezel autistát. Azonban, ezt az állítását, vagyis, miszerint kezelést ajánlott bárkinek az Egyesült Királyságban, később már letagadta. Amikor a BBC megkereste Kantát, azt mondta, hogy a Magyarországon használt technikák „nem kezelések vagy gyógymódok. Ez egy tréning. Mi senkit sem tanítunk vagy gyógyítunk.”

Kanta hozzá tette, hogy a cég „számos eredményt” ért el, és hogy a rendszer tudományon alapul. Amikor megkérték, hogy magyarázza el a BBC felvételén megörökített bántalmazást, azt mondta, hogy viccelt. Amikor később, a BBC megkereste Tóthot, hogy magyarázatot kérjen tőle, azt mondta, hogy a technika „segít az autistáknak abban, hogy teljesen függetlenekké, normális emberekké váljanak.”

Több mint 51,000-ren írták alá azt a petíciót, amelyben felszólítják a kormányt, hogy hozzon törvényt azon be nem bizonyított kezelések ellen, amelyek az autizmus gyógyítására irányulnak. Fiona O’Leary, az Autistic Rights Together kampánycsoportjának a tagja, aki maga is enyhe autizmusban szenved, blogjában, szintén ír arról, hogyan próbálta őt behálózni Tóth.

O’Leary szerint: „Nagy szükség van egy hatásos törvénykezésre, amely megvédi az autistákat egy olyan ipartól, amely lehetővé teszi, hogy színlelt terapeuták kísérletezzenek rajtuk.”    Forrás: www.bbc.co.uk

[feather_share]

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után