Áll a bál! A Legfelsőbb Bíróság döntött, és nem lehet Afrikába deportálni a Nagy-Britanniába érkező illegális bevándorlókat 1

Rishi Sunak miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány azonnali törvénymódosításokat fog bevezetni a ruandai járatok elindítása érdekében, miután a Legfelsőbb Bíróság keresztbe húzta a kormány számításait.

Áll a bál! A Legfelsőbb Bíróság döntött, és nem lehet Afrikába deportálni a Nagy-Britanniába érkező illegális bevándorlókat 3

Szerda esti sajtótájékoztatóján Sunak azt mondta, hogy ez az új jogszabály lehetővé teszi majd a parlamentnek, hogy „megerősítse”, hogy „Ruanda biztonságos célállomás”, és véget vet ennek a jogi huzavonának. Bejelentette, hogy a kormány új nemzetközi szerződésen dolgozik Ruandával, amely „jogi garanciát fog adni arra, hogy az Egyesült Királyságból Ruandába áthelyezett személyek védelmet kapnak a Ruandából való kitoloncolással szemben, és egyértelművé teszi, hogy bárkit visszahozunk, ha a bíróság erre kötelez”.

Sunak úr azt mondta, hogy a mostani bírósági ítélet fényében véglegesítik a szerződést, és „késedelem nélkül” ratifikálják. James Cleverly, az új belügyminiszter megerősítette, hogy a kormány továbbra is azt tervezi, hogy a jövőben deportáló repülőjáratokat indít majd Ruandába, annak ellenére is, hogy a Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy jelenleg nem folytathatnak ilyen tevékenységet.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke, Lord Reed of Allermuir kijelentette, hogy a közép-afrikai ország nem tekinthető „biztonságos országnak”, vagyis a tervük jogsértő és törvénytelen. Az ellentmondásos terv viszont pont az egyik legfontosabb pontja Rishi Sunak öt ígéretének, ugyanis azt mondta, „megállítják a hajókat” amelyekkel a csatornán keresztül a migránsok tömegesen érkeznek. A miniszterek pedig azzal érvelnek, hogy a kitoloncolásra vonatkozó terv leginkább csak elrettentésként működne a La Manche csatornán átkelő hajók számának csökkentésére.

A bíróság döntése, amelyet az öt bíró egyhangúlag hozott, kihívás elé állítja Mr. Cleverlyt, aki csak két napja lett belügyminiszter. Nem sokkal a bejelentést követően az alsóházban felszólalva megerősítette, hogy a kormány a bíróság aggályainak orvoslására törekszik, ahelyett, hogy teljesen új megközelítést alkalmazna a bevándorlással kapcsolatban.

Azt mondta: „Az a szándékunk, hogy a lehető leghamarabb elfogadtassuk a [Ruandával] kötött megállapodásunkat. A bíróság által ma felvázolt kockázatokra szeretnénk reagálni, és összhangba hozni a terveket a nemzetközi joggal, és biztosítani, hogy a parlament képes alaposan megvizsgálni azokat.”

Az árnyék-belügyminiszter válaszul azt reagálta, hogy az ítélet „lerántja a lelet a miniszterelnök ruandai terveiről és most mindenki láthatja, mekkora kudarc az is”. Azt is hozzátette, hogy amúgy Mr. Cleverly korábban négyszemközt „egy rakás sz*rnak” minősítette a terveket.”

A július 20-án törvényessé vált illegális migrációról szóló törvény törvényi kötelezettséget ró a belügyminiszterre, hogy távolítsa el azokat az embereket, akik szabálytalan úton, például kis hajókon érkeztek az Egyesült Királyságba. Vagy hazájukba, vagy egy biztonságos harmadik országba küldenék vissza őket – a kormány által javasolt ország pedig Ruanda volt.

Miután a törvényjavaslatot a Lordok Házában megvitatták, a kormány több kompromisszumba is belement, mint például a törvény retrospektív alkalmazásának eltörlése, ami azt jelentette volna, hogy bárki, aki valaha ilyen úton érkezett volna az Egyesült Királyságba, nem jogosult újra belépni, sem letelepedni, sem pedig állampolgárságot szerezni.

A múlt hónapban a Belügyminisztérium megtámadta a Fellebbviteli Bíróság júniusi határozatát, amely megdöntötte a Legfelsőbb Bíróság azon megállapítását, hogy Ruanda „biztonságos harmadik országnak” tekinthető a migránsok számára.

A Legfelsőbb Bíróságon, a kitoloncolással szembesült embereket képviselő ügyvédek „tekintélyelvű, egypárti államként” jellemezték Ruandát, amelynek menekültügyi rendszere „rendkívül hiányos”. A belügyminisztérium eközben kijelentette, hogy törvényes menedékkérőket küldeni egy olyan országba, amely „kevésbé vonzó”, mint az Egyesült Királyság, „de ennek ellenére biztonságos”.

Végül a Legfelsőbb Bíróság egyhangúlag egyetértett a Fellebbviteli Bíróság azon következtetésével, hogy a kormány terve jogellenes. Itt tart a történet most. Hogy végül valaha a kormánynak sikerül-e beindítania a programot, és ha igen, az vajon mekkora port kavar, arra lassan fogadásokat lehet majd kötni. Annyi biztos, hogy a tervezet meglehetősen megosztó és sokan vannak akik felháborítónak tartják, míg mások teljesen egyetértenek vele.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után